feb 20, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Gezond hart en prima bloedsomloop met meer beweging en Crataegus

Steeds meer komt men erachter dat beweging van het grootste belang is voor de gezondheid in alle opzichten. Ga je bij de oogarts met een probleem aan het netvlies, de macula, de lens, dan krijg je doorgaans de vraag: zit je veel, beweeg je genoeg, doe je aan sport en wat eet je?

Heb je een te hoge bloeddruk dan geldt hetzelfde probleem: heb je wel voldoende beweging?

Ook hartpatiënten moeten bewegen. De wijze waarop en de intensiteit waarmee hangt uiteraard af van hun handicap en de toestand van hun hartspier. En natuurlijk kan meidoorn oftewel Crataegus flink helpen.

Slaap je onregelmatig, te weinig, word je geregeld wakker ’s nachts en ga je met het probleem te rade bij de huisdokter, dan komt steevast opnieuw dezelfde vraag: doe je aan sport, ga je naar buiten, of zit je de hele dag binnen te werken en te kniezen.

Het nieuwe roken

Gebrek aan beweging wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Niet helemaal terecht, maar het wijst er wel op dat de nadelen navenant zijn. Niet bewegen is funest voor de gezondheid, maakt de jeugd lethargisch, slap en steelt de immuniteit. Hoogtijd dus om het anders aan te pakken.

Trouwens ook de “nieuwe ziekten” zoals ADHD worden in verband gebracht met de wijze van eten, maar vooral ook het gebrek aan beweging buiten, vertoeven in de natuur. De jeugd beweegt enkel nog met duimen en vingers: de magie van de smartphone. Ga als de schooltijd voorbij is, maar eens kijken in de straten die vollopen met leerlingen. Denk je dat je op honderd leerlingen er tien zou kunnen vinden die niet met hun smartphone bezig zijn? De plaag is zelfs zo erg en niet enkel onder studenten en leerlingen, dat de overheid besliste dat wie betrapt wordt op het gebruik van zijn smartphone aan het stuur van de auto, maar ook van de fiets, meteen een boete krijgt en voor de auto het rijbewijs verliest. Terecht trouwens want dat betreft de veiligheid van jezelf en van de anderen op de weg. Maar beweging, ontspanning, sport, training en dat allemaal liefst in de natuur zijn van kapitaal belang voor de gezondheid.

Immuniteit

Dat is van belang om de immuniteit te versterken, de spijsvertering vlot te laten verlopen, de gedachten te zuiveren en te ordenen, je voor te bereiden op een herstellende slaap, je beter te kunnen concentreren, gelukkiger te zijn en goed te functioneren in het gezin en vooral daardoor allemaal hart en bloedvaten gezond en sterk te houden.

Want er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat sport en beweging het risico op hart- en vaatziekten serieus verlaagt.

Ook wie een hartinfarct of beroerte heeft gehad, heeft er alle belang bij om dagelijks te bewegen. Aan de universiteit, afdeling cardiologie van het universitair ziekenhuis in Gent zijn trouwens speciale cardiotrainingsavonden ingericht om hartpatiënten “af te beulen”. Met de bedoeling ze te leren hoe je efficiënt kunt bewegen en hervallen kunt voorkomen.

Beweging en sport vooral als dit in een natuurlijke omgeving gebeurt, bouwt stress af en ook dat is een element dat niet te onderschatten valt in verband met het risico op cardiovasculair accident.

Zelfs voor hartpatiënten

Aan de universiteit van Leipzig is ook een onderzoek afgerond. Er werd nagegaan wat de invloed was van beweging bij een hartpatiënt. Terwijl men er vroeger van uitging dat intensieve training of gewoon beweging niet erg gunstig, zelfs gevaarlijk kon zijn voor een hartpatiënt, is nu onderstreept door dit onderzoek dat beweging in haast alle omstandigheden gunstig is voor het hart, ook bij hartziekten.

Uiteraard moet dit gebeuren in overleg met de cardioloog, maar de studie wijst uit dat het hart sneller recupereert en dat de genezing in zijn geheel wordt gestimuleerd door aangepaste beweging. Het hart gaat beter functioneren, de zuurstofbenutting verbetert en de hartvergroting die vaak het gevolg is van hartdecompensatie of ontoereikende pompdruk vermindert.

Uiteraard moet vooral in het begin elke inspanning gedoseerd worden en mag een belasting slechts geleidelijk worden opgedreven afhankelijk van de recuperatiemogelijkheid van de hartspier en de flexibiliteit van de bloedsomloop.

Natuurlijk zal men nooit op eigen houtje een trainingsprogramma starten als hartpatiënt, maar voor alle zekerheid eerst de cardioloog om raad vragen.

En goede voeding is belangrijk voor een gezond hart en bloedsomloop. Daarom meer vis, minder vlees en meer olijfolie en groenten fruit. Uiteraard niet roken en geen alcohol.

En een tip om de hartspier jong en gezond te houden: meidoorn.

Daarom: Crataecin van Fytobell met CNK-bestelnummer voor de apotheek: 2899-896.

Je kunt Crataecin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Wees dus hard voor je hart en begin hard te bewegen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer