mrt 24, 2022 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Helpt koffie tegen jicht?

Natuurlijk zijn er veel mensen die andere en veel grotere zorgen hebben, maar pijn aan de voet als gevolg van een ontstoken teengewricht is ook niet om lichtzinnig over te doen. Miljoenen mensen in de geïndustrialiseerde wereld hebben er mee te maken en worden er permanent door gekweld: jicht. Je gaat er niet van dood, maar het belast wel je comfort, je hele doen en laten, zelfs je nachtrust kan erdoor gestoord worden. Sommigen hebben het zelfs zo erg dat ze de druk van het laken op de voet niet kunnen verdragen. Jicht kan zich beperken tot één voet, het gewricht van de grote teen, kan aan de beide voeten, maar ook aan de elleboog. Het komt door het neerslaan van kristallen, purines, die niet door de nieren konden worden weg gefilterd en zo klein zijn dat ze in de bloedsomloop worden opgenomen, waar ze kunnen achterblijven in gewrichten en daar ontstekingen veroorzaken. Het is geen reuma, het is geen artrose, maar het doet wel enorm veel pijn en dat is niet om mee te lachen, want het verhindert dat je normaal kan stappen of zelfs maar schoenen aantrekt. Liefst van al blijven deze patiënten in hun stoel of zetel zitten, maar dat lost het probleem niet op, wel integendeel.

Jicht is een heel pijnlijke aangelegenheid. Er is niet zelden een erfelijke component, maar de levenswijze is bepalend voor het probleem. Ondersteun de nieren om te ontzuren en urinezuur te elimineren.

Het rijke leven

Kunnen ze daar iets tegen doen? Jazeker kunnen ze dat, want de levensstijl heeft er doorgaans mee te maken, hoewel er ook een erfelijke component is. Vroeger kwam jicht vooral voor in de begoede klasse, de adel, de rijke lieden, omdat het gecorreleerd was aan de rijke levensstijl: veel vlees, de jacht, wijn, en daarentegen weinig bewegen. De landlieden die hard moesten werken voor hun brood en op het veld actief waren, hadden maar karige kost maar wel veel lichamelijke beweging. Dus werden deze factoren als oorzakelijk beschouwd.

En inderdaad: voedsel dat veel purines bevat, kan gemakkelijker aanleiding geven tot de vorming van kristallen die de gewrichten doen ontsteken.

Preventie is belangrijk

Jicht kan zich manifesteren als eenmalige aanval, treedt vooral voor het eerst ’s nachts op omdat dan de bloedsomloop vertraagt, maar kan ook overdag regelmatig de kop opsteken. Een aanval kan daardoor een uur, een dag, of een drietal weken aanslepen en nadien weer verdwijnen zoals het gekomen is om dan later weer in alle heftigheid toe te slaan. Wat kan je doen om een volgende aanval te voorkomen en vooral je gewrichten te beschermen?

 • Je moet producten en activiteiten vermijden die het lichaam kunnen verzuren.
 • Oorzaak van jicht zijn overtollige purines. Eiwitten zijn wel bouwstenen, maar het materiaal waarmee die bouwstenen vervoerd wordt, is vaak nadelig: vetten, purines, toxines. Jicht ontstaat dan als er een overdaad aan purines wordt vastgesteld. Purines zijn eiwitstoffen die bij de stofwisseling in urinezuren ontbonden worden
 • Vermijd voedsel dat veel purines bevat. Het lichaam maakt zelf purines aan en eigenlijk is purine een antioxidant. Dat zou je dus kunnen toejuichen. Maar als er te veel purines in het lichaam circuleren en ze kunnen niet op tijd of onvoldoende geëvacueerd worden en door de nieren weg gefilterd, dan heb je een probleem. De overtollige purines kristalliseren tot urinezuur. Die kristallen zijn zo klein dat ze ook in de bloedsomloop worden opgenomen en zich neerzetten op plaatsen waar de bloedsomloop minder actief is. Vandaar dat jicht het eerst en het vaakst optreedt in de onderste ledematen vooral het gewricht van de grote teen. Die zone wordt rood en ontsteekt met bijzonder heftige pijn tot gevolg.
 • Vooral vlees en bewerkt vlees zoals salami, junkfood leverworst, zwezerik, gehakt, orgaanvlees zoals niertjes enz… bevatten veel purines. Zelfs gelatine. Dat kun je dus maar beter schrappen.
 • Ook vis, zij het in mindere mate. Vooral sardines, haring, garnaal, tong, mosselen, kreeft en ansjovis.
 • Zelfs groenten kunnen purines bevatten en dan vooral asperges, bleekselder, artisjok, soja, peulvruchten, maïs, champignons, bloemkool.
 • Vermijd producten die gist bevatten. Veel groenteburgers worden klaargemaakt met gist of biergist.
 • Als je zelf brood bakt, kun je de gist gemakkelijk vervangen door natriumbicarbonaat en wat olijfolie. Veel gezonder en veel minder purines.
 • Gedroogde voedingsmiddelen bevatten ook meer purines: krenten, rozijnen. Daarentegen zijn gedroogde kersen wel nuttig omdat ze de nieren stimuleren en helpen bij de eliminatie van purines.
 • Thee van kersenstelen (vind je in de reformzaken) helpt ook de nieren.
 • Het maakt niet uit of vlees vet of mager is. Zelfs de magere vleessoorten bevatten hoge aantallen purines.
 • Kip bevat minder purines dan rood vlees en makreel minder dan schaaldieren en paling en oesters.
 • Wild (everzwijn, hert) bevat veel purines en kan je beter mijden. Vandaar dat vroeger na de jacht de edellieden dankzij hun jachtbanketten er een jichtaanval aan overhielden.
 • Alcohol is totaal verboden, zelfs in heel minieme hoeveelheden. Rode wijn bevat veel purines, maar ook jenever, gin, en beslist ook bier, zelfs alcoholvrij bier. Het is bekend dat alcoholdrinkers veel last hebben van jicht.
 • Vruchten bevatten weinig purines. Je kan het ontbijt bijvoorbeeld vervangen door een bord vol fruit en noten. Vooral zwarte bes (je kan thee zetten van bladeren van zwarte bes) elimineert purines.
 • Drink beslist tussen de twee en de drie liter water per dag. Daarmee help je de nieren om de kristallen te verwijderen vooraleer ze zich kunnen neerzetten in de gewrichten.
 • Op het moment van een aanval helpt het door een omslag met gekneusde koolbladeren op het gezwollen gewricht en de knobbel te leggen.
 • Vermijd suiker en alle producten waarin suiker werd verwerkt of werd aan toegevoegd, want suiker mindert de uitscheiding van urinezuur en is zelf sterk verzurend.

Het nut van een goed dieet

Als je weet wat je moet vermijden, weet je tegelijk ook wat je wel kan eten. Onderzoek heeft aangetoond dat het zogenaamde Dashdieet evengoed helpt als geneesmiddelen. Klassiek worden purines gegeven zodat de lichaamseigen aanmaak stopt. Maar niet alle artsen zijn daar voorstander van. Je kan het dus beter op een natuurlijke wijze doen.

Vooral ook dagelijks bewegen, vooral stappen is van belang, omdat dit de bloedsomloop activeert. Jicht komt veel voor bij mensen die zich ongezond voeden, maar tegelijk ook te veel stil zitten. Het is dus een ziekte van de obese kantoorwerker. Om het half uur vijf minuutjes opstaan en bewegen, een verdieping op en af lopen, een glas water drinken zijn goede maatregelen.

Koffie en fruit helpen

Lange tijd was men er van overtuigd dat koffie jicht in de hand kon werken, vanwege het verzurend effect. Een heel uitgebreide Japanse studie bij ongeveer 12.000 patiënten heeft evenwel het tegendeel aangetoond: koffiedrinken vermindert het urinezuurgehalte in het bloed, en is dus prima om jicht te voorkomen of te behandelen. Tegelijk moet wel aandacht worden geschonken aan de behandeling van obesitas, diabetes, alcoholgebruik en tabak. Beslist geen druppel alcohol en totaal niet roken!

Koffie verlaagt ook de concentratie glucose en insuline zodat urinezuur kan geëlimineerd worden. Koffie heeft invloed op de xanthine oxidase, een enzym dat purines omzet in urinezuur. Koffie kan dat proces in toom houden.

Onderzoek wees uit dat 4 kopjes koffie per dag het risico op jicht met 30 percent kan verminderen. Zelfs 1 à 2 kopjes heeft al een positief effect, ook op het risico op hartziekten. Geniet er dus van!

Vooral de Arabica-koffie die licht geroosterd werd heeft sterke antioxidatieve eigenschappen.

Af en toe koffie drinken, heeft weinig invloed. Je moet het dagelijks doen om effect te hebben.

Thee is gezond, vooral groene thee, maar het heeft niet hetzelfde effect op jicht als koffie. Cafeïnevrije koffie heeft ook niet hetzelfde sterke gunstige effect.

En natuurlijk is fruit gezond en het helpt het lichaam te ontzuren, net zoals groenten en aardappelen (behalve friet).

 • Appelen bevatten veel vitamine C en zijn een prima voedsel met antioxidanten.
 • Sinaasappelen zuiveren het bloed en evenals citroenen helpen ze bij de eliminatie en afbraak van purines.
 • Aardbeien hebben een bijzonder gunstig effect op urinezuur.
 • Een soeplepel appelazijn per dag in een glas water helpt om te ontzuren, hoe zuur de smaak zelf ook is.
 • Zwarte bes en cranberry is ideaal en ze bevatten veel anthocyanen en vitamine C.
 • En tenslotte zijn kersen topfruit vanwege de flavonoïden en de anthocyanine. Het is een ideale ontstekingsremmer bij jicht en verwijdert urinezuur.

En een tip om de nieren te helpen bij het elimineren van toxines: Orthoren van Fytobell.

Je vindt Orthoren van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-946.

Of je kan Orthoren ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer