apr 29, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Beveilig je tegen giftige stoffen in het voedsel

We worden dagelijks belaagd door allerhande stoffen, zowel in de lucht die we inademen als in het voedsel en de drank die we eten en drinken. Sommige daarvan vormen samen een giftige cocktail, terwijl andere ronduit op zichzelf bijzonder giftig zijn. Je merkt het niet altijd meteen, ze geven geen smaak en geur af, maar het zijn wel sluipmoordenaars die op termijn je gezondheid helemaal kapot kunnen maken. De lever en de nieren, de twee belangrijkste eliminatieorganen moeten de klus wel zien te klaren.

Vers fruit en verse groenten helpen de lever te ontgiften. Glutathion en Silymarine uit Mariadistel zijn krachtige ontgiftende middelen voor het organisme.

Op een gegeven moment lukt dat niet meer en heeft ons organisme geen antwoord en weerwerk meer tegen de vervuiling. We kunnen ziek worden en in het ergste geval ook langzaam doodgaan. Dat is het drama van onze maatschappij. We kunnen wel vechten tegen de stikstof en dat als belangrijkste bedreiging zien, terwijl de politiek daartegen een strijd voert, maar intussen wel de vervuilende industrie laat begaan en zowel de bodem, het water als het voedsel laat vergiftigen.

Maar het is minder populair voor de politiek om dat probleem aan te pakken dan te strijden tegen stikstof en de boeren.

Vetten kunnen heel gevaarlijk zijn, vandaar dat het belangrijk is de inhoud van voedingsmiddelen na te gaan.

Straks hebben we misschien geen voedsel meer en dan kunnen we PFAS of dioxine vreten, maar intussen wel de boeren het leven onmogelijk hebben gemaakt. Dit is geen pleidooi om de stikstof niet aan te pakken, wel om redelijkheid na te streven en het eerste gevaar grondig aan te pakken, namelijk de vervuiling van ons voedsel, de bestrijdingsmiddelen en de bewaarmiddelen waardoor we langzaam maar zeker vergiftigd worden.

Dioxine: het sluipend gevaar

Een van de belangrijkste vervuilingen die ons bedreigen is dioxine. Het komt vrij door verbranding van o.m. vetten. Destijds was er een schandaal met minerale oliën of vetten die in de voedselketen terecht waren gekomen door een ophaler van industriële vetten en oliën en die ze onbeschaamd in de voedselketen had laten terecht komen.

Belangrijk is te weten hoe dioxines in ons lichaam terecht komen en als ze er (per ongeluk) toch zijn, hoe ze kunnen worden geëlimineerd. Daarom deze tips van een specialist die het probleem onderzocht heeft.

 1. Eet minder dierlijk voedsel (boter, vlees, zuivel en vis), want dieren accumuleren dioxine en PCB’s uit de voedselketen, terwijl de mens deze vergiften opstapelt in zijn vetweefsel.
 2. Vermijd zoveel mogelijk vette voeding (vette zuivel en vet vlees) omdat deze voedingsmiddelen zelf een hogere besmetting kunnen vertonen. Vermageringskuren zijn dan ook niet aangewezen omdat dioxines opgestapeld zijn in het vetweefsel en bij het vermageren kunnen vrijkomen, waarbij de giftigheid voor het lichaam toeneemt.
 3. Koop biologische producten, ze bevatten minder gifstoffen, antibiotica en hormonen. Maar je moet wel zeker zijn dat je niet bedot wordt. Sommige bedrijven, grootwarenhuizen en reformwinkels nemen het niet zo nauw met de eerlijkheid en de gezondheid van de consument.
 4. Aangezien moeders die borstvoeding geven de eerste bron van vervuiling zijn voor de baby’s, kunnen deze moeders best een mediterrane vegetarische voeding tot zich nemen. Want heel wat stoffen die de moeder in zich opneemt bij de maaltijd, komen uiteindelijk ook via de moederborst bij de baby terecht.
 5. Drink veel water, minimaal 2 liter per dag, dat is één glas per uur. De oplosbare toxines worden op die manier door de nieren geëlimineerd.
 6. Drink Japanse Groene thee, die is rijk aan polyfenolen, bioflavonoïden en anti-mutagene stoffen. Dat helpt kanker te voorkomen. Bovendien is groen thee ook rijk aan antioxidanten. Wie niet graag thee drinkt kan de voordelen van groent thee ook genieten door de pilvorm te verkiezen.
 7. Vers fruit en verse groenten van biologische oorsprong helpen de lever permanent te ontgiften. Je kunt best kiezen voor een voeding met hoge dichtheid aan lipotrope stoffen zoals cysteïne, methionine, choline en taurine. Deze stoffen beschermen de lever. Ze zitten vooral in noten, zaden, pitten, rode pepers, eidooier (biologisch) en groene groenten.
 8. Eet voldoende peulvruchten, vooral soja is een rijke bron van iso-flavonen, waardoor de xeno-oestrogenen (erg schadelijk) geen plaats meer krijgen op de receptoren van de levercellen. Uiteraard moeten de sojaproducten van niet-genetische-gemanipuleerde cultuur komen, want uit onderzoek bleek dat vlinders en wormen die genetisch gemanipuleerde soja aten, stierven.
 9. Vitamine A verhindert dat toxische stoffen zich binden met de DNA in de kern van de cel. Vooral boter, zuivel, vis en vlees zijn er rijk aan. Omdat deze producten tegelijk een grote bron van besmetting kunnen zijn, is het beter bio-producten te gebruiken. Omdat wortelen provitamine A bevatten, een voorloper van vitamine A, is dit een heel goede leverancier die tegelijk veilig is. Zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn met het slikken van vitamine A, want een overdosis is toxisch. Een orthomoleculair bevoegd arts kan dit becijferen. Ofwel moet je wortelen eten en wortelsap drinken, dan ben je veiliger.
 10. Voedingsmiddelen waarin glutathion zit zoals asperges, knoflook, meloen, en avocado’s en ook producten waarin glutathionprecursoren zitten (cysteïne, methionine, choline en taurine) zijn erg aan te bevelen zoals tarwekiemen, havervlokken, noten, zaden, uien, peulvruchten en avocado’s.  De spil van het eliminatiesysteem van dioxines is het stofje glutathion, een tri-peptide eiwit. De hierboven vermelde voedingsmiddelen helpen daarbij.
 11. Aangezien PCB’s, dioxines en xenobiotica massa’s vrije radicalen produceren, en daardoor de cellen kunnen beschadigen is een goede antioxidant noodzakelijk. Goede antioxidanten zijn: vitamine C (1000 mg/dag), bètacaroteen (10000 mg/dag), vitamine E (400 IU/dag), zink 30 à 50 mg/dag), glutathion (500 mg/dag), acetylcysteïne 600 mg/dag), megavitamine B-complex en selenium (200 mg/dag), liponzuur (200mg/dag), co-enzym Q10 (50 mg/dag). Deze antioxidantia moeten uiteraard in hun natuurlijke context gebonden zijn, zodat goede werking met uitsluiting van negatieve werking gegarandeerd is.
 12. De xenobiotica die mutageen zijn, moeten buiten werking worden gesteld door vitamine A en Japanse groene thee.
 13. Een lever detoxificatie bekomt men vooral door gereduceerd glutathion (500 m/dag of acetylcysteïne 600 mg/dag. Ook Silymarine 280mg/dag, een extract uit de Mariadistel, dat bijzonder gunstig werkt op de regenerering of herstel van de levercellen. Je vindt dat in het natuurlijke preparaat Cardubell van Fytobell.
 14. De immuniteit zal ook ondersteund worden door een multi-vitaminepreparaat en voldoende mineralen gebonden in hun organische context, zodat ze kunnen worden opgenomen zonder schade.
 15. Goede biologische voeding, dagelijkse verstandige beweging, zuurstof tanken in de plaats van benzinelucht, en een orthomoleculaire benadering van het probleem, zullen dit tot een minimum beperken

En een tip als hulp om de lever te helpen bij het ontgiftingsproces: Cardubell van Fytobell.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kunt Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer