jan 3, 2023 | Actueel, Gezondheid | 0 Reacties

FEESTEN: Eet en drink je niet het ziekenhuis in!

Wat is leuker dan gezellig genieten van de feestweken, met familie, vrienden, en daarbij genieten van lekker eten. Of dat allemaal gezond is, blijft nog maar de vraag, want er wordt in deze tijd wel gemakkelijker afgeweken van het normale, klassieke voedingspatroon. “Het moet maar niet zo lekker zijn.”’ Het zijn natuurlijk goedkope uitvluchten en dooddoeners, maar hopelijk doen ze ons ook niet dood, want de feestperiode is ook een drukke tijd op de spoedafdelingen van ziekenhuizen.

Je kunt lekker eten en drinken zonder last en op die manier het in de vrolijkste tijd van het jaar ook gezond houden.

Heeft de tijd van het jaar er iets mee te maken? Soms wel, maar de wijze waarop gegeten en gedronken wordt zeker! De mensen worden ook agressievere en artsen en hulpverleners maken het steeds meer mee dat de alcohol een steeds grotere rol speelt. Het is geen leuke tijd meer voor mensen van de hulpdiensten, zowel ziekenhuizen, als brandweer maken het geregeld mee zoals ook op de oudejaarsnacht: ze willen anderen helpen, maar worden zelf aangevallen. Een onbegrijpelijke houding dat aantoont hoezeer onze maatschappij aan het ontsporen is.

Gezond blijven

Je kunt maar best gezond blijven, zeker in deze tijd, want allerlei bedreigingen loeren om de hoek: de virussen van griep en covid, de onzekerheid over de veiligheid in steden, de inhoud van voeding en drank en daardoor het risico op ongemakken en ziekten.

Mogen we het dan niet leuk meer maken? Zeker wel!

Eten is niet enkel noodzakelijk voor de gezondheid maar tegelijk ook een aangename bezigheid. Het prettige karakter wordt nog verhoogd door het tijdstip van het jaar en de omstandigheden: vrienden, feestelijke tafel, versieringen, speciale menu’s, ongewone recepten. Dat heeft ook zijn schaduwkant: de indigesties, misselijkheid en zelfs ernstige ziekten vermeerderen navenant.

In deze periode van het jaar wordt vaak op ongewone wijze gekookt en voedsel gebruikt waar men niet mee vertrouwd is. Ofwel worden de porties en de combinaties op niet gebruikelijke manier opgedreven. Met andere woorden: na kerst en nieuwjaar weten artsen niet waar eerst te beginnen. Het aantal leverziekten en indigesties gaat enorm naar omhoog, maar ook telkens met kerst en nieuwjaar worden meer hartinfarcten genoteerd in spoedafdelingen van ziekenhuizen. Maar je kan ook feesten en toch gezond blijven. Hoe doe je dat?

Feestelijk eten

We eten niet meer zoals vroeger en we feesten niet meer zoals vroeger. Eten kan op zichzelf een feest zijn, daar zorgt de omgeving, het kunstig voorbereiden van het kader met de feesttafel, de kleur en de geur voor, waarbij de gastvrouw met zichzelf zal wedijveren om het extra gezellig te maken voor de gasten. Maar ongewone spijzen moeten op dat moment het feestelijk karakter van de gelegenheid onderstrepen en daar loopt dikwijls iets verkeerd mee.

Bovendien laten tegenwoordig veel mensen zich verleiden tot het gebruiken van geconfectioneerd voedsel, zeg maar “fabrieksvoedsel” dat in het beste geval voorbereid werd door een traiteur, waar ze hier en daar nog een kleine retouche kunnen aan brengen of voor wat aanvulling kunnen zorgen. Daardoor heeft men helemaal geen kijk meer op de ingrediënten en op de wijze van voorbereiden, noch op de manier waarop het bewaard werd, welke conserveringsmiddelen werden gebruikt, of er toevoegingen zijn gebeurd en wat deze cocktail allemaal voor de gezondheid te betekenen heeft.

Uiteraard moet het comfort voor de gastvrouw ook worden bekeken en de verleiding is dan ook groot dat men voor kant-en-klare speciale feestmenu’s kiest. Voor mensen die allergisch zijn, is het op die manier niet eenvoudig precies uit te maken wat hen problemen heeft bezorgd of nog kan bezorgen, want veel traiteurs werken ook met “confectiesausen” en ingrediënten die buiten hun eigen instelling werden voorbereid.

Ziekmakende feesten

Je zou kunnen opmerken dat op die manier “nieuwe ziekten” ontstaan: feestziekten en ook de klassieke kwalen die samengaan met uitbundig feestvieren en bovenmatig drinken in deze periode van het jaar.

Lever- en maagaandoeningen, diarree, hoofdpijn, kater, het zijn nog eenvoudige problemen die na een paar dagen of soms sneller kunnen worden opgelost. Erger is het als ook ernstige accidenten optreden als gevolg van een feestmaaltijd en de ambiance die er mee samenhangt.

Risico’s

De intensieve diensten van ziekenhuizen zijn elk jaar weer voorbereid op een grotere opvang van zieken als gevolg van het feestvieren, niet enkel ongevallen in het verkeer naar aanleiding van drankmisbruik. Telkens weer ziet men het gebeuren: wat oudere mensen die al een cardiovasculair risico hebben, die ongewoon voedsel naar binnen werken in veel te grote hoeveelheden, te vet, te zoet en te zout eten, te veel alcohol gebruiken, daar nog koffie bovenop gieten en… dan gebeurt het. Door de alcohol en de koffie ontstaat dehydratatie, ze drinken te weinig water, de bloeddruk stijgt, er is al een verminderde doorbloeding van de hersenen als gevolg van een appèl van bloed in het gastro-intestinaal systeem en dan… beginnen ze nog te dansen, iets wat ze niet meer gewoon zijn. Als er dan een beroerte optreedt of een hartinfarct, is dat niet verwonderlijk. Het zijn natuurlijk al risicopatiënten, maar ze zijn er zich niet altijd van bewust. Het was te voorkomen. Niet extreem doen, ook niet tijdens de feesten is nog altijd het meest verstandige als preventieve maatregel.

De beste raad

Daarom deze goede raad:

  • Wijk niet te veel af van je klassieke dieet, spreid het eten wat over de hele avond, verminder de volumes, maar eet liever wat meer schoteltjes en overgiet het niet te veel met allerlei soorten alcohol. 
  • Best is: helemaal geen alcohol, want er bestaan tegenwoordig ook lekkere alcoholvrije dranken. En wil je toch alcohol gebruiken, hou je dan liever aan één enkele soort, bijvoorbeeld champagne. Dat is een antioxidante drank. Minder problematisch en lekker ook. Bovendien zal het minder gauw ziek maken en heeft niet het hoge alcoholgehalte zoals sommige cocktails.
  • Mijd cocktails. Die cocktails die bestaan uit verschillende soms niet na te speuren soorten dranken zijn te mijden.
  • Ook porto is voor veel mensen geen goede zaak. Vergeet niet dat het alcoholgehalte hoger is, maar dat het bovendien een drankje is dat vaak getrukeerd is en ook een last legt op het hart en op de zenuwen. Kun je er niet buiten, beperk het tot één enkel glaasje, maar zeker niet meer. Doe geen bier op wijn, en mijd dranken met een hoog alcoholpercentage: jenever, cognac, whisky, armagnac enz…
  • Vergeet niet dat alcohol NOOIT goed is, ook niet in kleine hoeveelheden. Het gezegde dat rode wijn gunstig zou zijn voor hart en bloedvaten is een fabel. Alcohol is nadelig voor het zenuwstelsel en zeker ook voor hart en bloedvaten! 
  • Spaar je maag door kleinere porties te gebruiken en mijd te veel zoetigheden en te veel vet voedsel. Eet liever fruit als nagerecht in de plaats van gebak.
  • En heb je toch last met de spijsvertering, drink dan een munttheetje.

Nog een tip: Nasturan van Fytobell, voor een natuurlijke boost van je spijsvertering.

Je vindt Nasturan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-479.

Of je kunt Nasturan van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Zo wordt de leuke tijd, nog leuker.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer