nov 23, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Kun je met Corona besmet worden door je huisdier?

We zitten in quarantaine. En met “wij” bedoelen we de mensen, onze landgenoten, quasi de hele wereld. Die kun je met een wettelijke verordening, een ministeriële beslissing verplichten om binnen te blijven, contact te vermijden en een mondmasker te dragen. Maar wat met je huisdieren?

Heb je een hond, dan kan je die binnen houden en als je toch naar buiten gaat aan de leiband vastmaken. Je kan hem beletten om te snuffelen aan alles en nog wat en zeker niet aan mondmaskers die nu “in het wild groeien als kool”. Een papegaai stop je in zijn kooi en laat je desnoods in het “waskot” wat rondfladderen, maar wat met je kat bijvoorbeeld? Kan een kat besmet raken met Corona en kan die op haar beurt jou en het gezin waarin ze vertoeft ook besmetten?

Onzekerheid

Veel mensen zijn daar wat onzeker over en refereren naar de Deense situatie waar miljoenen nertsen gewoon werden afgemaakt uit vrees voor de overdracht van het virus naar mensen, nadat een aantal dieren besmet waren met Covid-19. Tegelijk ligt ook het verhaal met de vleermuizen in Wuhan, waar alles begon, nog fris in het geheugen van iedereen.

Onderzoek heeft aangetoond dat een mens die besmet is met Corona zijn huisdier wel kan besmetten, maar dat dieren enkel de eigen soort kunnen infecteren. Geruststellend wel, maar toch blijft het nodig om waakzaam en voorzichtig te zijn.

Wat moet je dan doen met je huisdieren, nu we zelf in quarantaine zitten? Het ideaal is van ze ook veilig binnen te houden, want je weet nooit waar ze aan snuffelen. Veel mensen zijn echt negligent en laten allerlei rotzooi op straat achter, gooien zelfs hun mondmasker op je trottoir. Daar zit een potentieel gevaar in. Raap het zelf niet op, tenzij met wegwerphandschoenen die je op een veilige manier kan uitdoen en weer weggooien in de vuilnisbak zonder dat je er nadien met de handen moet aanzitten.

Geruststellend

Maar er is anderzijds toch ook geruststellend nieuws. In Frankrijk is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de besmettelijkheid van dier naar mens, vooral van dieren die je niet zomaar binnen kunt houden zoals katten. In de huidige staat van kennis, is men ervan overtuigd dat het Coronavirus niet kan doorgegeven worden van de kat naar de mens. Je mag dus gerust je kat blijven aaien. Wel is vastgesteld dat ook katten kunnen besmet zijn met het virus, terwijl ze zelf geen symptomen ontwikkelen.

Dat werd ook gezien bij honden: ze kunnen het virus herbergen zonder zelf symptomen te vertonen. Maar de kans is klein dat ze de besmetting zullen doorgeven aan hun baasje, althans volgens de huidige stand van het onderzoek. Wat wel kan, is dat bijvoorbeeld de hond of de kat, het virus op zijn beurt doorgeeft naar andere dieren van dezelfde soort in het gezin. Heb je meerdere katten of honden, dan kunnen die mekaar gemakkelijk besmetten. Maar de besmetting loopt niet verder dan de eigen soort. Normaal gezien kan een kat dus geen hond besmetten of een konijn, althans volgens de huidige stand van kennis. Maar wees daarom toch voorzichtig als je kinderen met deze dieren spelen of ze gaan aaien.

Niet bij kippen

Men heeft nog niet kunnen vaststellen dat pluimvee kan aangetast worden. Wel door vogelgriep en daarom geldt voor pluimvee, zowel kippen, ganzen, eenden, kalkoenen, als duiven een ophokplicht. Deze dieren kunnen namelijk besmet worden door andere vogels en hun uitwerpselen die ze via de lucht in het vrije loophok of de tuin kunnen droppen. Maar van Covid-19 is het nog niet bekend dat pluimvee er het slachtoffer zou kunnen van worden.

Ook andere dieren zoals fretten, hamsters kunnen elkaar niet besmetten. Er wordt wetenschappelijk een onderscheid gemaakt tussen gekweekte dieren en dieren die spontaan in de natuur voorkomen. Daarom heeft men in Denemarken massaal nertsen afgeslacht. Normaal kan de besmetting niet van dier op mens overgaan, maar het verschil zit in de kunstmatige kweek. Wel kan het virus van mens op dier worden overgebracht en op die manier een complete kwekerij besmetten en ruïneren. Vandaar dat in Denemarken meer dan 15 miljoen nertsen werden gedood en verwijderd.

Wat is de conclusie?

  • Je hoeft niet bang te zijn dat je hond besmet wordt, want het aantal honden dat door contact met mensen besmet wordt – en dat is de meerderheid – is te verwaarlozen. Ze vertonen ook geen symptomen.
  • Katten zijn moeilijker binnen te houden, maar ook daar is er geen gevaar.
  • Pluimvee zoals kippen scherm je wel best af, maar dat is vanwege de vogelgriep.
  • Dieren kunnen alleen de eigen soort besmetten, maar de mens kan wel dieren besmetten.
  • Wees ondanks deze geruststellende berichten toch maar voorzichtig en was altijd de handen met veel water en zeep nadat je in contact geweest bent met een dier, ook je huisdier.
  • Geef aan je huisdier het gepaste voedsel en altijd voldoende en zuiver water dat geregeld moet ververst worden.
  • Werk aan je eigen immuniteit, want dat is de beste garantie om niet ziek te worden.

Een tip voor de versterking van je eigen immuniteit: Immunibell van Fytobell, waarin vitamine D een heel belangrijke rol speelt.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Op die manier blijf je zelf veilig en ook je huisdier en dat is voor allebei het beste om gelukkig en tevreden te zijn en van elkaar te genieten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer