apr 21, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Voel je je slecht in je vel en heb je angst? Je bent niet alleen!

Het gezondheidsinstituut Sciensano heeft opnieuw een enquête gehouden onder de Belgen. Niet minder dan 44.000 personen werden bevraagd. Het is een enquête die o.m. handelt over de psychische gezondheidstoestand van onze landgenoten. Dat gebeurt wel meer, zelfs elk jaar, maar vanwege de corona-crisis was het toch uitkijken naar de resultaten en die waren niet zo verrassend, maar wel veelzeggend: angst en depressie zijn door de coronadreiging en de maatregelen bijzonder fel toegenomen, meer bij vrouwen dan bij mannen, meer bij meisjes dan bij jongens en meer bij jongeren en jongvolwassenen dan bij ouderen.

Gemiddeld genomen heeft één op de vier vrouwen en meisjes last van angsten en depressieve gevoelens vanwege de Coronaproblematiek. Hoe ouder de persoon, hoe minder vatbaar voor angsten. Bij jongeren van 16 tot 24 jaar is het fenomeen van angsten verdubbeld bij de jongens en verdrievoudigd bij de meisjes. Ook slapeloosheid is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt in deze coronaperiode. Mensen liggen letterlijk wakker van de angst voor het coronavirus, voor zichzelf, hun ouders, hun kinderen, hun toekomst, hun werk, hun geld.

Veel mensen beleven nare tijden: ze slapen slecht, leven in angst en worden depressief van de huidige coronatoestand. Daar moet je meteen iets aan doen en dat kan zeker! Volg onze tips om je weer beter in je vel te voelen.

Vooral single huisgezinnen lijden sterk onder deze omstandigheden. Er zijn zelfs mensen die uit de echt gescheiden waren en weer bij elkaar zijn gaan wonen “omwille van de kinderen”. Natuurlijk heeft dat ook heilzame gevolgen voor henzelf: ze kunnen weer met iemand praten, hun angsten uitspreken, hun twijfels tonen en voor mekaar zorgen en dat is helend.

Psychiaters schatten in dat de impact van het coronavirus vooral in de gedachten en de gevoelens van veel mensen zal interfereren en dat het ingrijpender zal zijn dan de fysieke consequenties.

Het was min of meer normaal dat in deze periode van het jaar de depressieve gevoelens zichtbaarder werden en toenamen. Dat is het geval na de winter en normaal in deze periode van het jaar, hoewel het nu wel stilaan moet verbeteren. Die seizoensdepressie is het gevolg van de afwezigheid van natuurlijk zonlicht in de winter, wat verband houdt met de aanmaak van endorfines en dopamines. We voelen ons allemaal beter als de zon schijnt en dat blijkt een belangrijk “genezend” effect te hebben op landerigheid en depressiviteit. Nu komen daar reële angsten en onzekerheden bij. Jongeren en jongvolwassenen die geen buffer hebben en op zichzelf aangewezen zijn of ook de onzekerheid merken in hun vertrouwde omgeving, krijgen het nu dubbel moeilijk.

Wat is de oplossing?

  • Om te beginnen praat over je gevoelens en angsten met anderen, met je huisgenoten, met vrienden. Doe dat liefst aan de telefoon, of via Skype, maar blijf praten, zonder dat je het risico neemt om elkaar te ontmoeten en het risico moet lopen op besmetting.
  • Blijf bewegen. Het is bekend dat stil zitten een heel negatieve invloed heeft op je gezondheid. Er worden minder neuronen aangemaakt in de hersenen, waardoor ook de kans op dementie en Alzheimer later toeneemt. Door beweging vergroot ook het hersenvolume, dat is bewezen en daardoor verkleint ook de kans op depressie en angsten.
  • Door te bewegen verkleint ook je risico op een besmetting, omdat het immuunsysteem een boost krijgt.
  • Blijf zoveel mogelijk aan het werk, zodat je een programma hebt om af te werken.
  • Stel ook een programma op per dag, ook als je niet aan het werk bent: klussen in en rond het huis, iets dat al lang moest hersteld worden, maar waarvoor je de tijd niet vond enz…
  • Eet gezond: fruit, groenten, volkoren, vis, maar geen suiker! En drink voldoende water.

Je kan ook hulp verwachten van de natuur, waarbij je geen risico loopt op gewenning en nevenwerkingen: Hypericum oftewel Sint-Janskruid is in staat om sombere gevoelens en gedachten te verdrijven en de zon weer in je geest binnen te brengen.

EEN TIP: Hyperibell van Fytobell om sombere gedachten en depressieve gevoelens te bannen.

Je vindt Hyperibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-938.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer