apr 11, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Knuffel nooit een baby als je een koortslip hebt

Iedereen kent het en de meeste mensen hebben het al ervaren. Niet erg, maar wel erg vervelend maar wel vooral voor baby’s gevaarlijk omdat ze hun immuniteit nog moeten opbouwen. Maar voor de rest hebben de meeste mensen het virus in hun lichaam en zit het “op wacht” in der wervelkolom: het herpesvirus.

Het herpesvirus verbergt zich bij de meeste mensen in het ruggenmerg, tot de immuniteit oftewel de weerstand verzwakt is, dan komt het weer “piepen”; Niet erg, maar wel erg vervelend. Populair worden ze koortsblaasjes genoemd. Opgepast: voor baby’s wel gevaarlijk!

Driekwart van de mensen heeft trouwens af en toe last van een zogenaamde koortslip. Dat is een blaasje op de rand van de lip dat opkomt met een irriterend en prikkend gevoel, terwijl nadien een blaasje ontstaat dat een spannend en trekkend gevoel oplevert en het eten en spreken kan bemoeilijken. Vooral met vork of lepel er tegenaan stoten, kan zeer pijnlijk zijn. Een koortslip wordt veroorzaakt door een virus, het herpes simplex virus.

Verwar dit niet met herpes aan de geslachtsdelen, want dat is weer een ander type.

Bij een koortslip ontstaan er met waterig of gelig vocht gevulde blaasjes op de huid, meestal rond de lippen en mond. Als je het virus eenmaal hebt opgelopen, zit het voor de rest van uw leven in het lichaam. Het virus blijft in een sluimerende toestand aanwezig in een zenuwknoop en wordt actief bij bepaalde gebeurtenissen. U kunt met het virus besmet raken door rechtstreeks contact, bijvoorbeeld zoenen of seksueel contact. Het virus komt dan binnen via het slijmvlies of de huid.

Hoe wordt het actief?

Het kan door verschillende factoren weer actief worden en een koortslip veroorzaken:

  • Een verminderde weerstand
  • Felle zonnestralen
  • Tijdens de menstruatie
  • Schraal of streng vriesweer
  • Stress
  • Koorts.

Het vocht van de blaasjes is zeer besmettelijk, hier zit het virus in. Binnen twee weken drogen de blaasjes uit en er vormen zich korstjes. Er blijven geen littekens achter, mits men er niet aan krabt. In principe is een koortslip niet gevaarlijk, tenzij u uzelf verder besmet. Het virus kan ook de ogen, lever en hersenen aantasten.

Goede hygiëne

Een goede hygiëne is erg belangrijk om besmetting te voorkomen. Krab niet aan de blaasjes en raak ze ook niet aan. Wanneer u dit toch hebt gedaan, was uw handen dan goed. Pas vooral op met het contact met baby’s. Hun afweermechanisme is nog niet volledig ontwikkeld en zij kunnen ernstig ziek worden van dit virus. Knuffel of zoen een baby dus nooit als u last heeft van een koortslip.

Het beste middel tegen herpes is zorgen voor een voldoende weerstand. Tegen prikken helpt het klassieke middel maar je kunt ook een beroep doen op “zilvergranions” in de vorm van een gel Een uitstekend ontsteking werend natuurlijk middel, waardoor ook wel het volume van de blaasjes wordt beperkt. Mijd gewoon verdachte contacten.

En het is altijd verstandig aan je immuniteit te werken, bij voorkeur met natuurlijke preparaten.

Een tip: Immunibell van Fytobell.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kunt Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Zo verschalk je beslist het herpesvirus.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer