dec 27, 2022 | Alle tips | 0 Reacties

Je huid: spiegel van je gezondheid

De huid is onze bescherming tegenover de invloeden van buitenaf. Het is niet zomaar een omhulsel, maar een volwaardig orgaan waarvan de zenuwuiteinden via meridianen in verbinding staan met inwendige organen. Daarop is acupressuur of drukpuntmassage, maar ook acupunctuur gebaseerd. Zelfs wie daarover sceptisch is, kan dit al gemakkelijk zelf ondervinden. Bij gal- en leverproblemen ondervinden veel mensen last in de hals. Als je die zone masseert, word je beloond met spoedige verbetering van de ongemakken.

We hebben de zon nodig voor vitamines, voor een sterk bot en ter bescherming tegen infecties, maar langdurige zonnebaden verouderen de huid enorm. Ook de zonnebank heeft grote gevaren, zowel voor huidkanker als vroegtijdige veroudering.

Er bevinden zich ook reflexzones in de voeten. Iemand die moeilijk de slaap kan vatten moet maar eens proberen om de holte van de beide voeten te masseren, wat een ontspannen reactie en dus een gemakkelijkere slaapbereidheid tot gevolg zal hebben. De huid is dus meer dan een “verpakking”. Er worden ook vitamines in aangemaakt zoals de vitamine D onder invloed van de zon.

Spiegel van je gezondheid

Maar de huid weerspiegelt ook je gezondheid. Bleekheid kan wijzen op een doorbloedingsprobleem, een hartprobleem of een zenuwaandoening. Een hoogrode kleur kan dan weer het gevolg zijn van te hoge bloeddruk. Een vale grauwe huid kan erop wijzen dat het celmetabolisme gestoord is. Dit laatste merkt men gauw als iemand kanker heeft.

Maar ook ons gedrag wordt weerspiegeld in de huid. Niet zonder reden zegt het spreekwoord dat de huid de spiegel is van de ziel. Iemand die triestig is, gedeprimeerd, problemen heeft, krijgt daarvan de weerslag op de huid. Vroegtijdige veroudering om verschillende redenen, merk je aan de huid. Vaak ligt dit aan onze levenswijze.

Vrouwen die roken krijgen rimpels rond de mond, kraaienpootjes rond de ogen en de huid wordt grauwer, gedehydrateerd, en door de vaatvernauwing vanwege de tabak is er een minder goede doorbloeding en dus een tekort aan vitamines.

Vooral vitamines A en E zijn belangrijk voor de huid en natuurlijk ook de vitamine D voor de algemene immuniteit en een langer en gezonder leven. Vooral voor vrouwen is dat van belang omdat vitamine D gerelateerd is aan calciumabsorptie en dus een belangrijke factor om osteoporose te voorkomen.

Ook schade op de huid

Niet enkel tabak zorgt voor vroegtijdige veroudering van de huid. Het is een totaalpakket dat verantwoordelijk is voor vroegtijdige veroudering. Vraag aan mensen die er lang jonge blijven uitzien wat ze daarvoor doen. Uiteraard zijn onze genen van groot belang, maar wat je in de mond stopt en op de huid smeert is even belangrijk.

Weinig drinken (water, geen alcohol) veel vlees en junkfood gebruiken, suiker en frisdrank consumeren en veel zuivel zijn verantwoordelijk voor kleincellige ontstekingen. Zowel binnen in het lichaam als aan de buitenkant zijn de gevolgen snel merkbaar: verslijming en veroudering, door het microbioom in mond, spijsvertering, darmen en huid.

Als je gezond leeft en kieskeuriger bent met wat op je bord komt, merk je dat gauw aan de buitenkant. Dat betekent: minder vlees, en junkfood, geen geraffineerde suikers, geen alcohol en tabak, wel vis, en vooral groenten, fruit en noten. Je zal gauw het verschil merken.

En dan is er ook de zonnebank

De zomer is nu wel al een tijdje voorbij en die was bijzonder zonnig en warm waardoor het risico op huidkanker weer is vergroot. Ook in de winter blijft dat risico doorspelen, want veel mensen verlaten nu ons triestig grauwe en grijze weer om duizenden kilometers verder de zon en de warmte op te zoeken. Heel mooi en aangenaam, maar ook niet zonder risico. Want hoewel we de zon nodig hebben voor onze gezondheid, voor de aanmaak van vitamine D, voor een betere immuniteit, blijft het risico op huidkanker bestaan en dat is niet niks.

De verre exotische reizen die velen op dit moment kunnen bekoren, maar ook de zonnebanken die jaren geleden te goeder trouw zijn aangekocht, of de centra die een getaande huid en dus gezondheid te koop aanboden zijn gevaarlijk gebleken.

Gevaarlijk modeverschijnsel

De ongebreidelde manie om er bruin te willen uitzien, het heeft wel allemaal een voordeeltje, maar ook grote nadelen. Zon moet er zijn, want de huid heeft dat nodig. Maar gevaren zijn er ook. Dat kan je best zien als de eerste uitbundigheid over de bruine kleur wat is verdwenen, de huidskleur weer dat van het blanke ras gaat benaderen en de spiegel gemakkelijker rimpels, schilfers, verdikkingen en dus allerlei vormen van veroudering en mishandeling openbaart. 

Vele dames schrikken vooral als ze merken dat de huid zich niet spontaan herstelt van de geleden zonneschade. Met andere woorden: de ouderdom die ze nog niet hebben, staat nu wel te lezen op de huid. Vooral de gedeelten die anders nooit zon zien, heel freel zijn en tijdens de zomer overdadig met UV-stralen werden gebombardeerd zien er triestig uit: hals, schouders, bovenarmen en zelfs de borsten. Wat doe je daar nu aan?

Dagelijkse portie veroudering?

Velen willen hun diepbruine kleur heel het jaar door bewaren en zelfs in de winter “vernieuwen”. Er zijn zoveel party’s, zoveel bezoekjes en feestjes waarop ze zoveel mogelijk van hun diepbruine huid willen etaleren.

De pronkzucht bedriegt hier de wijsheid. In de hoop die teint zo lang mogelijk te bewaren, hollen ze geregeld naar de zonnebank, sommigen hebben zich met dat doel er zelfs een aangeschaft en liggen nu dagelijks onder de kunstzon hun portie veroudering af te wachten.

Gedaan met zonnen

Als je wil dat de huid zich toch een klein beetje herstelt van deze mishandelingen, moet je alleszins stoppen met zonnebaden, ook met de zonnebank. Stop vooral de wekere huidgedeelten maar goed weg: hals, schouders, borst en borsten, anders kan je over een paar jaar wedijveren met oma, zij zal nog een jongere en meer gave huid hebben dan jij.

In de plaats daarvan moet je de huid rust gunnen. Met andere woorden, word weer blank! Omdat de huid tijdens de zonnige mishandelingen vaak te snel en te veel dehydrateerde, met andere woorden zijn vochtgehalte kwijt speelde, moet je dit zo gauw mogelijk weer zien op peil te brengen.

Daarom moet je het vochtgehalte van het lichaam zelf, inwendig goed op niveau houden of brengen. Drink voldoende, iets wat de meeste dames grondig verwaarlozen. De meeste vrouwen zijn bang van water, althans om het te drinken. Je moet per dag minstens anderhalve tot twee liter water drinken. Mag ook onder vorm van kruidenthee of zelf geperst vruchtensap. Geen frisdrank, want dat bevat aroma’s en meestal geen fruit, maar wel veel suiker. Ook geen alcohol, want dat dehydrateert de huid.

Water doet je huid goed, het spoelt inwendige toxines weg, het verbetert je gezondheid en dat ga je na een tijdje ook merken op de huid.

Ten tweede moet ook je huid weer kunnen verjongen. Dat doe je door te zorgen voor een betere doorbloeding, zodat zuurstof en voedingsstoffen er gemakkelijk bij kunnen en dat afvalstoffen van de huidstofwisseling gemakkelijk kunnen worden afgevoerd.

Hete baden, wisselbaden, koude afwassingen, wisseldouches, schrobbingen met ruwe handschoen of handdoek, het zijn allemaal middelen om de huid beter te laten doorbloeden en te verjongen. Ook door middel van sauna kunnen onreinheden uit de huid worden verwijderd en krijgt de bloedsomloop een boost.

Tenslotte kun je ook dampbaden toepassen met bijvoorbeeld kamille-extracten wat een ontsmettende en reinigende functie heeft. Daarop kun je dan een voedende en vocht inbrengende goede crème aanbrengen, bij voorkeur hypo-allergisch en zonder bewaarmiddelen, te sterke reukmiddelen of kleurstoffen. Niet het etiket is het belangrijkste, wel de inhoud.

Een goede ontsmettende crème op basis van Echinacea heeft ook zijn nut bewezen.

Een tip: Echinacea-crème van EllenDee.

Je vindt Echinacea-crème van EllenDee in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2885-424.

Je kunt de Echinacea-crème van EllenDee ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Op die manier kun je hopen dat je weer je oude vitaliteit en jeugdigheid terugkrijgt op je huid. En vergeet het niet: volgende maal wat minder in de zon, een hogere beschermingsfactor en onder de parasol. Dat is even prettig, weliswaar minder bruin, maar o zoveel mooier en vooral ook veiliger.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde