jun 30, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Heb je ook last van het kwakkelweer?

Worden we nu vaker ziek bij slecht weer, als de temperaturen wisselen, als het de ene dag zomer is en de volgende dag weer herfst? Eigenlijk niet. Dat wordt bevestigd door alle artsen. Toch zijn we opgevoed met de gedachte dat slecht of wisselvallig weer ons ziek kan maken. Wie herinnert zich niet de opmerking van zijn moeder: kleed je goed aan want het is buiten slecht weer en anders word je ziek.

Maar eigenlijk niet dus, want het is het immuunsysteem dat je gezond houdt of ziek maakt.

Het weer zelf kan mensen niet ziek maken. Wel is het normaal dat een groot aantal mensen erg gevoelig is voor weersverandering. Dat is een aanduiding voor iemands gezondheidstoestand. Het kan een waarschuwing betekenen dat er wat moet gedaan worden aan de weerstand.

Uit recente wetenschappelijke studies blijkt dat één derde van de wereldbevolking wel last heeft van weersgevoeligheid. Dat moet een aansporing zijn om rekening te houden met een verzwakte immuniteit.

Vroeger werd weersgevoeligheid veel ernstiger genomen dan nu. De reden was dat de mensen meer met de natuur leefden, er meer afhankelijk van waren, veel meer buitenwerk deden en dus ook meer de invloed van het weer ervaarden.

De weersomstandigheden in ons kleine landje zijn zo wisselend dat veel mensen slachtoffer worden van een verschijnsel als weersgevoeligheid. Stress vermijden, gezond eten, veel bewegen en de immuniteit versterken kan veel ellende voorkomen.

De mens moest zich wel op het weer en de natuur afstemmen wilde hij overleven. Tegenwoordig probeert men die gevoeligheid met behulp van allerlei medicijnen te onderdrukken of voorgoed de wereld uit te helpen. Dat is niet altijd goed voor het organisme en veel mensen ondervinden ook daar last van. Je kan geen probleem genezen door het te onderdrukken. Het is veel belangrijker de oorzaak te zoeken en daar naar te handelen, dan louter symptomatisch te werken. Zo is het compleet fout om voor lichte kwalen die het gevolg zijn van weersgevoeligheid zware medicijnen in te zetten zoals antibiotica, zogenaamd om sur-infecties te voorkomen.

Heel wat klachten

Gelukkig is ook de wetenschap gaan inzien dat het veel beter is het probleem onverschrokken in de ogen te zien en kordaat te bekennen: „Goed, een groot aantal mensen lijdt aan weersafhankelijkheid. En dat kan heel vervelend zijn, vooral als het weer om de haverklap verandert (zoals in onze contreien vaak het geval is). Hoe pakken we dit probleem nu aan? Wat kunnen we eraan doen?” Een vraag die ontzettend moeilijk te beantwoorden is.

Dat weersgevoeligheid zo moeilijk te behandelen is, is het gevolg van het feit dat het gaat om een complex aantal klachten. Het ene weersgevoelige type zal symptomen vertonen als nervositeit, stress, prikkelbaarheid en onrust en moet dus duidelijk gekalmeerd worden. Maar een tweede type zal zich daarentegen lusteloos, teruggetrokken, apathisch en moe voelen en moet dus juist gestimuleerd worden. Bij een derde type zal het dan weer vooral opvallen dat hij zich niet meer kan concentreren; een vierde wordt overactief; een vijfde blijft ’s nachts klaarwakker; een zesde krijgt een astma-aanval of beleeft een opstoot van een of andere chronische kwaal; enz… Een waaier van klachten die niet onder één noemer terug te brengen zijn. Het is begrijpelijk dat de medische “industrie” niet opgewassen is tegenover deze diversiteit. Het wondermiddel daartegen bestaat dus gewoon niet.

Preventieve maatregelen

Een werkzaam geneesmiddel tegen weersgevoeligheid bestaat niet en het is weinig waarschijnlijk dat het überhaupt ooit zal worden ontwikkeld.

Tot deze ontgoochelende conclusie is de Amerikaanse gezondheidsdienst gekomen, die in Israël (een uiterst weersgevoelig land) gedurende vier jaar onderzoek verrichtte in verband met dit probleem. Daarom is het belangrijk naar alternatieven te zoeken die te maken hebben met de grond van de zaak. Door een aantal preventieve maatregelen te nemen, kunnen we de weersgevoeligheid niet wegnemen maar kunnen we wel zorgen voor een sterkere weerstand.

Die maatregelen houden verband met een aantal factoren. Alcohol en andere genotmiddelen moeten worden afgeraden omdat men bij elke trek of slok een flinke hoeveelheid giftige stoffen naar binnen krijgt. Dat vergif ondermijnt het menselijk afweerstelsel, waardoor de getroffen persoon weersgevoeliger wordt. Bovendien krijgt men door alcohol een vals gevoel van welbehagen en warmte. Integendeel door de alcohol wordt het lichaam verplicht warmte af te geven omdat de perifere bloedvaten open gaan staan. Men verliest dus eigenlijk warmte en daardoor is de persoon in kwestie meer kwetsbaar.

Stress dient zoveel mogelijk vermeden te worden. Gezonde stress is normaal en moet ons in staat stellen actief bezig te zijn en alert te blijven, maar stress die veroorzaakt wordt door problemen ondermijnt het immuunsysteem.. Het is ook een overlevingsmechanisme dat alarm slaat en overschakelt naar een verhoogde staat van waakzaamheid. Deze reacties van het organisme zijn onontbeerlijk voor onze overleving.

De ellende is evenwel dat de maatschappij waarin we leven zo hectisch en belastend is dat ons organisme voortdurend vals alarm slaat. Als dat te vaak gebeurt, verstart het lichaam in een permanente staat van algemene mobilisatie. En dan zitten we in een straatje zonder einde dat kan leiden tot geestelijke en lichamelijke uitputting. Wat beslist alarmerend te noemen is, is dat steeds meer jonge mensen een klachtenpatroon vertonen dat voordien alleen bij oudere mensen voorkwam met symptomen als nervositeit, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, lusteloosheid, depressie en slapeloosheid. Dat wordt nog meer geactiveerd door de coronapandemie.

Steeds meer jongeren

Het meest verontrustend is dat deze leeftijdsverschuiving zich nu richt tot de schoolleeftijd met stressverschijnselen als hoofdpijn, geen eetlust, kolieken, misselijkheid, braakneigingen, neerslachtigheid, agressiviteit, stotteren en angstgevoelens.

Dagelijkse lichaamsbeweging is daarom belangrijk. Vroeger fietste iedereen naar school, nu worden de “kindjes” naar school gevoerd door de ouders.

Hoewel stress noodzakelijk is, kunnen we er ook veel nadeel van ondervinden. Gelukkig kan lichaamsbeweging ons helpen die voortdurende alarmsituatie van ons lichaam te doorbreken. Regelmatige ontspanning, rust, een gezonde nachtrust, een evenwichtig dieet en er op tijd en stond helemaal tussenuit knijpen voor een relaxerende vakantie, ver van de huiselijke beslommeringen doen de rest wel.

Op die manier zal de immuniteit versterkt worden en gaan we minder last ondervinden van de wisselende weersomstandigheden.

Een tip om de immuniteit te versterken: Immunibell van Fytobell.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kan Immunibell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Laat het wisselvallige weer maar komen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is hepatitis zo gevaarlijk?

Als je door een ongeval één been verliest, dan ziet je leven er nadien helemaal anders uit: je hinkt en je kunt bepaalde sporten of activiteiten niet meer uitoefenen. Toch kun je nog perfect verder leven, zij het met beperkingen. Maar als je lever ziek wordt en...

Lees meer

Help, ik weeg te veel

Obesitas is een probleem van de tijd. Het is eigenlijk een ziekte van de welstand. Tijdens de oorlogsperiode was het fenomeen onbekend en lange jaren nadien ook niet. De weelde stapelde zich niet op in de heup- en buikregio’s, gewoon omdat er geen weelde was. Intussen...

Lees meer

Hoe veeg je de rimpels uit je gezicht?

Niemand haalt het in zijn hoofd om als je iemand lagere tijd niet hebt gezien uit te roepen: “ho, ben jij dat, je ziet er ouder uit, ik had je niet herkend”. Het zou onfatsoenlijk zijn en bovendien kwetst het iedereen. Vooral vrouwen n zijn er mee bezig. Vandaar dat...

Lees meer