apr 1, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom is maart, de maand van de depressies?

Er is een oud gezegde, dat ouderen onder onze lezers beslist zullen kennen: “Welkom maart, maar neem me toch niet mee met uw lange staart.” Het betekende dat de maand maart eigenlijk niet zo gunstig was voor de gezondheid, er ook meer sterfgevallen voorkwamen. Maar is dat wel zo?

Er zijn artsen die zullen ontkennen dat dit fenomeen bestaat, dat er geen relatie bestaat tussen het jaargetijde en de gezondheid van de mens. Maar er is ieder jaar toch weer een massa patiënten dat in deze periode opgezadeld zit met problemen en dat is niet enkel te wijten aan de coronapandemie. Het gezondheidsmechanisme is trouwens ingewikkelder dan dat.

Er zijn inderdaad heel wat mensen die last hebben van het weer en die perfect aanvoelen wanneer we in een ander drukgebied terecht gaan komen.

Artsen die aannemen dat de omgeving een veel grotere rol speelt bij het fenomeen gezondheid, zijn er van overtuigd dat het nieuwe seizoen een grote verandering teweeg brengt in het organisme. Zelfs het zenuwstelsel krijgt een ander werkprogramma en de overheersende invloed van sympathische en parasympatische zenuwstelsel wisselt op dit ogenblik. Ook het hormonaal leven krijgt onder invloed van warmte en licht een vernieuwde activiteit. Sommigen zullen misschien beweren dat de invloed van de seizoenen toch maar psychosomatisch is, net alsof die invloed belachelijk, of te verwaarlozen is, of aanleiding geeft tot een soort ingebeeld ziekteproces.

Hoe die invloed tot stand komt, wordt nog altijd onderzocht, maar men neemt aan dat er elektrische prikkels van het zenuwstelsel uitgaan die veroorzaakt worden door een groot aantal factoren in het weersbeeld en het milieu.

Voorjaarsmoeheid is in elk geval een realiteit. Het aantal werkverletdagen is daardoor erg groot.

Het gebeurt heel vaak dat net na de winter, als de lente net komt piepen, veel mensen zich moe en afgemat voelen zonder dat ze iets gedaan hebben. Het tijdstip van het jaar heeft er zeker mee te maken.

Meer depressie

Veel mensen voelen zich opgebrand na de winter. Het is alsof het koude seizoen het vuur heeft opgestookt en de brandstof nu opraakt. De symptomen zijn bekend: landerigheid, vermoeidheid en futloosheid, zelfs slecht slapen, of het omgekeerde: moeilijk wakker worden en geen beslissingen kunnen nemen om de handen “aan de ploeg” te slaan. De taken worden doorgeschoven of on hold gezet. Op de duur wordt het een onoverzichtelijke berg waar je niet meer kunt aan beginnen. Door die somberheid kan je amper genieten van de eerste mooie lentedagen. Denken dat het snel weer over zal gaan is een beetje een illusie. Het kan een hele tijd aanslepen en is het gevolg van de donkere dagen. Mensen die in het hoge noorden wonen hebben er nog meer last van dan wij op onze breedtegraad. Dat is het gevolg van het ontbreken van zonlicht. In Lapland bijvoorbeeld komt de zon amper boven de horizon in het winterseizoen. Ze hebben maar een paar uur schemering per dag. Het gevolg is dat er onvoldoende vitamine D in het lichaam kan worden aangemaakt. Gelukkig eten de noordelijke mensen meer vis, waar al meer vitamine D in te vinden is dan in onze dagelijkse kost.

Ook het licht speelt een grote rol. De Scandinaviërs hebben dat goed begrepen. Vandaar dat ze vaak gebruik maken van kunstlicht op een golflengte die de melatonine regelt. Daardoor komt er ook minder depressie voor.

Negeren dat het tijdstip van het jaar er mee te maken kan hebben, is hetzelfde als het ontkennen van het licht van de zon.

Er zijn nog zoveel onbekende factoren in het lichaam en de geest van de mens zodat we ons maar beter op de natuur kunnen richten om een probleem met de gezondheid op te lossen.

Maar eerst en vooral toch werk maken van goede voornemens. Niet in de luie zetel blijven hangen, maar een programma opstarten en regelmaat in het leven inbouwen: op tijd opstaan en op tijd naar bed!

Schrijf met de hand een lijstje op papier met taken die je die dag gaat doen. Ben je er niet mee klaar geraakt, zet dat punt bovenaan het lijstje voor de dag daarop. Belangrijk is de buitenlucht en het licht. Dat betekent: bewegen, desnoods enkel wandelen, maar zeker naar buiten komen en actief zijn. Het zal al heel wat schelen en op een paar weken tijd herken je jezelf niet meer.

Uiteraard is vitaminerijke kost met verse groenten en vruchten van het grootste belang.

Verse kruiden als vitaminebommen

Het is normaal dat tegen het einde van de winter het bewaarde voedsel veel vitaminen heeft verloren. Dat is het geval met aardappelen, knolgroenten, alle producten die gedroogd zijn, bewaard werden en langdurig gekookt moeten worden. Vooral aan vitamine C heeft men vaak een gebrek. Daaruit volgt dat men zich inderdaad depressiever zal voelen, en vatbaarder is voor infectieziekten, gevoeliger is voor stress en zich tenslotte ook meer moe en lusteloos gaat voelen.

Gelukkig krijgen we nieuwe kansen van de natuur. Er komen in de tuin verse kruiden tevoorschijn: paardenbloem, peterselie, tuinkers, bieslook, brandnetel. Het zijn allemaal kruiden die we kunnen gebruiken in de rauwkostschotel. Er zijn helaas nog te veel mensen die te weinig rauwe groenten en vruchten eten, ondanks de overvloed aan keuze, zelfs van tropische producten.

Maar we kunnen ons best behelpen met de producten van eigen bodem. Sommige heilzame kruiden groeien gewoon in het wild en spontaan en kunnen erg nuttig zijn. Van brandnetels kan trouwens uitstekende en lekkere soep worden gemaakt. Paardenbloem kan worden gesnipperd in de salades en is een prima middel om de lever te ontgiften en de gal te draineren.

Alle kerssoorten, zoals tuinkers en Oost-Indische kers helpen om de vitaminebehoeften te dekken. Zelfs mensen die geen tuin hebben kunnen hiervan zaad kopen en dit in tuinbakken of terraspotten of zelfs bloempotten voor op het keukenvenster, zaaien. Zelfs in de winter kan men op die manier steeds verse en vitaminerijke kruiden hebben.

Deze verse kruiden zijn niet alleen een prima middel om vitaminetekorten te voorkomen of te bestrijden, ze helpen ook de spijsverteringsorganen gezond te blijven of weer te worden. Deze kruiden zijn uitstekend om zowel problemen van maag als darmen te voorkomen en te behandelen. Natuurartsen beweren zelfs dat tuinkers uitstekend is om problemen van de blaas te voorkomen.

Brandnetels groeien overal, men kan steeds de verse scheuten plukken. Deze netelen niet, maar bevatten wel grote hoeveelheden vitamine C en verschillende mineralen. Men zou er dagelijks gebruik van moeten maken. Zorg er wel voor dat ze op onbesmette plaatsen worden geplukt, waar geen giftige sproeimiddelen werden gebruik of de bodem niet verontreinigd is door afval.

Meer dan anders moeten we nu gebruik maken van rauwkost. Een lekkere rauwkostschotel smaakt altijd en brengt vooral de nu erg belangrijke vitamines aan. De winterkost heeft er voor gezorgd dat die niet meer voldoende aanwezig waren, waardoor de vermoeidheid zich eveneens kon laten voelen.

Paardenbloem die we zo uit de tuin of uit het wild kunnen halen, groeit overal en zuivert de lever. Daardoor zullen we ons ook weldra kiplekker gaan voelen. Tegen voorjaarsmoeheid is niet alleen de vitamine C, maar ook vitamine B erg belangrijk. Die vinden we vooral in volkorenproducten en in biergist. Vervang daarom het verarmde wittebrood door volkorenbrood, het bevat bovendien minder calorieën en zal dus helpen het winterspek weg te smelten. Een dagje vasten is ideaal om het lichaam te detoxen. Wel voldoende water drinken, of zelf geperste vruchten- en groentesappen. Darmen, lever en bloedsomloop krijgen daardoor een grondige poetsbeurt en het lichaam wordt gezonder, men voelt zich stukken lekkerder en dat is in deze voorjaarsperiode toch een leuk pluspunt, ondanks alles!

En wil je de moraal wat opkrikken? Dat kan best met een perfect natuurlijk middel op basis van Hypericum oftewel Sint-Janskruid. Opgelet: niet combineren met antidepressiva!

Een tip: Hyperibell van Fytobell.

Je vindt Hyperibell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-938.

Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer