mrt 5, 2020 | Actueel, Toerisme | 0 Reacties

FENIKS 2020: Nieuw topthema in de Westhoek

Talrijke toeristische projecten in 2020 aan de kust

Met Feniks 2020 presenteert het provinciebedrijf Westtoer/Toerisme Westhoek een uniek cultuur-toeristisch programma. Het project vertelt het verhaal van de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog. Op de agenda staat een hele reeks exposities en evenementen. In het kader van Horizon 2025 worden dit jaar drie uitkijktorens geopend in de Westhoek. Twee fietsroutes, een landschapswandelroute en een stadsroute vernieuwen het recreatief aanbod.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Feniks 2020 is een eerste nieuw thema om de toekomst van het herdenkingstoerisme in te vullen. De terugkeer van de bewoners en de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog zijn invalshoeken die de hedendaagse toerist kunnen inspireren voor een herhaalbezoek.

Het verleden van de Westhoek verdwijnt niet na de eeuwherdenking. De “Groote Oorlog” zal altijd een belangrijke rol blijven spelen in onze provincie”.

Met tentoonstellingen en publieksevenementen brengt Feniks 2020 het verhaal van de wederopbouw in de Westhoek. Voor een breed publiek zijn tentoonstellingen gepland in het In Flanders Fields Museum, het stadhuis van Diksmuide, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke, het bezoekerscentrum Het Heuvelland in Kemmel, het Yper Museum, de Kinderbrouwerij in Reningelst, De Lovie in Poperinge en het Fransmansmuseum in Koekelare. Ook de kerktorens van Veurne en Mesen zijn betrokken in het project. Toeristische routes brengen bezoekers naar Langemark-Poelkapelle, Houthulst en Lo-Reninge. Grote publieksevenementen zullen plaatsvinden op de Grote Markt van Diksmuide en in het stadscentrum van Nieuwpoort. ‘A Symphony of Trees’, een creatie van componist Piet Swerts uitgevoerd door de Koninklijke Harmonie Ypriana die in 2020 zijn honderdjarige bestaan viert, sluit op 24 en 25 oktober 2020 in de Sint-Maartenskathedraal van Ieper het Feniks-project af.

Feniks 2020 start begin maart en loopt tot eind november. Voor de communicatie realiseert Westtoer een televisiespot voor uitzending op Eén en Canvas in april. De kaart met het volledige aanbod van Feniks 2020 is gratis verkrijgbaar bij de diensten voor toerisme. De uitgebreide bezoekersgids ‘Terug naar de Westhoek, de wederopbouw na WO I’ kost €5 (bij de diensten voor toerisme en bij Westtoer).

Westtoer kan voor de uitwerking van het project rekenen op de medewerking van 13 steden en gemeenten in de regio. Ook Toerisme Vlaanderen is nauw betrokken. “We investeren dit jaar vanuit Toerisme Vlaanderen 500.000 euro in de Feniks-projecten,” zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “En daar hebben we goede redenen voor. De “Groote Oorlog” blijft ook na de herdenkingsperiode 2014/2018 een deel van het DNA van de toeristische bestemming. Het is erfgoed dat we delen met vele landen en dat we ook in de toekomst met de nodige zorg zullen blijven omringen. We doen dat niet alleen omwille van het belang voor de lokale economie, maar ook en vooral voor de persoonlijke en de maatschappelijke waarde van de ervaringen die al deze herdenkingstoeristen komen opdoen in Vlaanderen.”

Drie nieuwe uitkijktorens

De projecten Horizon 2025 en Feniks 2020 presenteren in de regio drie nieuwe uitkijkpunten. Vanaf 28 mei is de Sint-Niklaastoren in Veurne te bezoeken. De toren is gratis toegankelijk. Wie de 214 trappen beklimt, ontdekt een prachtig panoramisch 360° zicht over de streek. Vanop de toren zijn de zee, het Heuvelland met de Kemmelberg, de IJzertoren in Diksmuide en zelfs Duinkerke te zien.

Vanaf de zomer 2020 is ook de Sint-Niklaastoren in Mesen toegankelijk voor bezoekers. De toren biedt een weids uitzicht op de heuvelrug van het Heuvelland. Ook de Leievallei, de skyline van Rijsel en de Noord-Franse ‘terrils’ zijn te zien vanop de kerktoren.

Dit jaar wordt de toren van de voormalige Brouwerij-Mouterij Sint-Joris in Reningelst gerestaureerd en ingericht als belevingsplatform. De mouterijtoren maakt deel uit van De Kinderbrouwerij en biedt een uitzicht op de West-Vlaamse heuvelrug.

Nieuwe fietsroutes

Op 4 april wordt de Westkustfietsroute geopend. De route wordt de eerste in een reeks van 24 nieuwe West-Vlaamse fietsroutes. Met diverse startpunten kunnen fietsers de mooiste plekken van De Panne, Koksijde-Oostduinkerke, Nieuwpoort en Veurne ontdekken. De route is 48,5 km lang en bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

Een tweede nieuwe fietsroute is de ‘Hoppelandfietsroute’ in Poperinge en Vleteren. De route (met zeshoekige bordjes) wordt voorgesteld in september als het hoppelandschap zich tooit in mooie kleuren. De route gidst de fietsers langs brouwerijen, hoppevelden, hopboerderijen en authentieke adressen. Het nieuwe fietstraject is een extra aanbod voor bezoekers aan de driejaarlijkse Hoppestoet in Poperinge op 20 september.

Op stap in de Palingbeek en in Mesen

In het aanloop naar het verlengd weekend van 1 mei wordt de provinciale Palingbeekwandelroute (12 km) geopend. Een soort ‘best-off’-wandeling brengt de stappers onder meer langs Hill 60, The Bluff, Astrolab Iris, het ‘Coming World Remember Me – monument’, het speeldomein en het bezoekerscentrum. In Mesen kan je vanaf deze zomer een provinciale stadswandeling van 3,5 km maken langs de Ierse vredestoren, het New Zealand Memorial, het ‘Peace field’ en de Sint-Niklaaskerk met gloednieuwe toegankelijke toren.

Landelijk ondernemerschap

In 2019 werd het Interregproject Ruralité opgestart. Binnen dit project wordt de privé-sector aangemoedigd om ervaringsgerichte grensoverschrijdende projecten te ontwikkelen met het oog op het promoten van streekproducten en lokale kennis. In 2020 worden enkele ‘unieke diners georganiseerd op uitzonderlijke locaties’ en start de actie “Chef, wij dagen u uit”: restaurants, cafés en logies gaan aan de slag om de identiteit, de profilering maar zeker ook de menukaart van hun zaak nader te bekijken.

Wielerklassieker in de Westhoek

De wielerklassieker ‘Gent-Wevelgem’ (op 29/03) is uitgegroeid tot een échte Westhoekkoers. De stad Ieper engageerde zich om de koers de komende zes jaar in Ieper te laten starten. Om het sportieve fietsen in de zuidelijke Westhoek extra in de kijker te plaatsen, wordt de wielerklassiekers ondersteund met een toeristische promotiecampagne om onder andere de Gent-Wevelgem, in Flanders Fields fietsroute in de kijker te zetten. De campagne bestaat uit een mooie on- en offline communicatiemix met als topper de televisiespot ‘Genieten als God naast Frankrijk’ op Eén.

De toeristische kaarten over de Westhoek en “De Groote Oorlog” zijn gratis verkrijgbaar bij de Diensten voor Toerisme. Ook de 21ste editie van de streekpocket ‘De Grote Goesting’ is gratis beschikbaar in de toerismekantoren en bij logiesuitbaters, net zoals de Westhoek voordeelpas 2020. Brochures en kaarten zijn te verkrijgen bij shop.westtoer.be.

Meer info: www.toerismewesthoek.bewww.Feniks2020.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Groene Ronde van Roeselare: Fiets je gezond

Wandelen is gezond, maar fietsen ook. Zolang je maar in beweging bent. Nog een voordeel: als je ontspanning of je inspanning zoals bewegen in de natuur gebeurt, heb je dubbel voordeel. Als je nadien je nieuwsgierigheid kan bevredigen kan het niet beter: eerst wandelen...

Lees meer