jan 22, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Last van de hik? Drink koud spuitwater!

Wie heeft er niet af en toe eens last van de hik? Kinderen hebben er gewoonlijk meer last van dan volwassenen en dat komt omdat ze veel te schrokkerig eten, praten tijdens het eten, niet op hun plaats aan tafel kunnen blijven zitten, met andere dingen bezig zijn enz.

Maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen als ze wat te schrokkerig hebben gegeten en dus te veel lucht hebben gehapt tijdens de maaltijd.

Maar gewoonlijk duurt het niet erg lang. Gelukkig maar, want niets is zo vervelend dan langdurig geplaagd te worden door de hik.

Als je last krijgt van de hik is dat doorgaans het gevolg van te snel en te schrokkerig eten.

Fysiologisch ligt de oorzaak bij een spasme van het middenrif, dat zich willekeurig en krampachtig samentrekt. Hierop volgt een geforceerde inademing, die door het dichtslaan van de stemspleet abrupt wordt gestopt. Op die manier ontstaat ook het typische hikgeluid. Uiterst ongemakkelijk. Sommigen kunnen er wel een uur en uitzonderingen zelfs dagen door geplaagd worden.

Natuurlijk moet je langzamer eten en beter kauwen om het probleem te voorkomen, maar als je het eenmaal te pakken hebt dan helpt een glas koud water drinken. Ook diep inademen, de neus dichtknijpen en de adem vast houden, is gewoonlijk doeltreffend als men geen koud water bij de hand heeft.

Ook de buikwand uitzetten tijdens het inademen helpt, omdat dan het middenrif naar beneden gehaald wordt.

Er zijn nog meer trucjes, maar die zijn eigenlijk verfijnde bakerpraatjes . Maar als ze bij jou helpen, des te beter… zoals tot tien tellen, drie scheppen suiker eten, of een schep mosterd inslikken, een koude sleutel in de hals, of de steel van een lepel tegen de tong houden. Het ene trucje is al meer uitvoerbaar dan het andere. Maar als je gelooft in folklore, dan is dat meegenomen.

Een andere oorzaak van de hik is een tekort aan koolstofdioxide of koolzuurgas. In dat geval helpt het drinken van een glas koud spuitwater of een andere koolzuurhoudende drank.

Maar vooral: de beste remedie is traag eten en goed kauwen, dan heb je er geen last van.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer