apr 22, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Coronagevaar of niet? Kunnen we vertrouwen op afhaalvoedsel?

Iedereen is voorzichtig en de meesten mensen zijn bang. Elke dag worden we geconfronteerd met nieuwe gegevens, nieuwe cijfers, nieuwe overlijdens, nieuwe ziekenhuisopnames en nieuwe stellingen en gekibbel van onze politiekers.

Daar komt dan nog bij dat sommige auteurs en columnisten zich afvragen of we niet beter focussen op de gezonde en jonge mensen en de ouderen aan hun lot moeten overlaten in hun isolement in de plaats van daar aandacht aan te schenken. Dat wordt wel niet in deze letterlijke bewoordingen gesuggereerd, maar daar komt het op neer.

Veel mensen maken zich zorgen over afgehaald voedsel: is dat veilig of niet. Een terechte vraag, maar ze kunnen er zelf alles aan doen om het risico tot nul te herleiden.

Deze eerbiedwaardige columniste weet duidelijk nog niet dat ook zij over een aantal jaren tot die groep zal behoren en wellicht staat ze er niet bij stil dat misschien andere columnisten zullen schrijven dat ook zij beter aan haar lot wordt overgelaten. Haar moeder en oma zullen dat met waardering lezen…

In tijden van crisis ken je de echtheid van veel mensen, inclusief hoe ze je zullen behandelen “als het er op aankomt”. Dat hebben we ook gezien tijdens oorlogen: dan zijn er echte helden en echte lafaards en literatuur doet dan weinig terzake. Er zijn op dat ogenblik ook geen prijzen mee te winnen om mee uit te pakken.

Maar dat lost de fundamentele vraag niet op: hoe bereik ik veilig de overkant. En die overkant is de post-coronatijd.

Er blijven natuurlijk principes die van kracht blijven en zullen blijven:

 • Afstand houden en anderen respecteren. Dat geldt ook voor “wielertoeristen” die de weg nu voor zich alleen opeisen en rakelings langs voetgangers sjezen.
 • In geval van lichte koorts, beginnende droge hoest, snotteren, reukverlies en algemene malaise en spierpijn: zichzelf thuis isoleren en de huisarts bellen.
 • Veelvuldig handen wassen, telkens je een vreemd voorwerp hebt aangeraakt, iets hebt aangenomen, mensen hebt ontmoet, deurklinken, telefoons, klavieren van anderen hebt vastgehad.
 • Beperk reizen naar risicogebied, tenzij het echt moet.
 • Wees voorzichtig in contact met ouderen.
 • Laat verschillende generaties niet door elkaar circuleren zolang de besmettingsgraad hoog is.
 • Bezoek geen plaatsen waar veel mensen zijn en hou dat beperkt in de tijd: winkelen, voedsel aanschaffen.
 • Blijf zoveel mogelijk thuis, maar doe aan sport: wandelen is best.
 • Kook zelf, want de restaurants zijn toch dicht en behandel afhaalvoedsel op voorzichtige wijze.

Ja, dat afhaalvoedsel is dat nu veilig of niet?

In principe wel. Je moet wel wat voorzichtig zijn met verpakkingen.

 • Dus als je met afhaalvoedsel thuis komt, haal het meteen uit de verpakking en gooi die in de vuilnisbak en in geval van karton of papier kan je het ook verbranden in de kachel of open haard.
 • Als het voedsel bij je thuis geleverd wordt, laat het neerzetten voor de deur, zodat je contact met de “leverancier” of bezorger vermijdt, en betaal bij voorkeur per overschrijving, niet met munten.
 • Leg het voedsel apart in de keuken.
 • Hitte doodt eventuele virussen, hoewel het weinig waarschijnlijk is dat die op je afhaalvoedsel zitten.
 • Koop bij voorkeur geen rauw afhaalvoedsel, wel gekookt en warm het thuis zelf nog op.
 • Verwarm het voedsel opnieuw boven de zestig à zeventig graden, gedurende drie minuten, dan zijn de virussen zeker geliquideerd, zowel in de gewone oven, als in de microgolf.
 • Op die manier heb je het risico quasi tot nul herleid en kun je met smaak en zonder zorgen van je maaltijd genieten.
 • Nog één belangrijk detail: diepvriezen of afkoelen doodt het virus helemaal niet! Integendeel. Hitte wel.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vlier helpt je van verkoudheid af

Twee generaties geleden maakten veel mensen hun eigen medicijnen. Eén daarvan was vliersiroop en dat hielp steevast tegen verkoudheid, snotvallingen, hoest, griepachtige toestanden. Wie maakt er nu nog vliersiroop? De meeste huisvrouwen zouden niet eens weten hoe je...

Lees meer

De tien geboden tegen hartinfarct

Een op vier patiënten wordt vroeg of laat getroffen door een hartinfarct. Daarbij hebben we nog niet de problemen met de bloedsomloop gerekend. Het is een van de voornaamste oorzaken van sterfgevallen in de geïndustrialiseerde wereld. Dat betekent dat onze levensstijl...

Lees meer

Slank worden met de natuurmethode

Wie zou geen half fortuin geven om het gewicht van zijn mooiste jeugdjaren terug te krijgen? Geen gemakkelijk onderwerp, want daar verdienen kwakzalvers fortuinen aan, krijgen dokters grijs haar van en patiënten depressies. De vraag die eerst moet beantwoord worden...

Lees meer

Curcuma en warmte tegen reuma en spierpijn

„Zo’n jaar hebben we nog nooit gehad,” zeggen veel mensen. Een slechte, natte en wispelturige zomer, een vroege herfst en nu vorige week, toch een beetje een klein nazomertje. Maar het weer is onberekenbaar ondanks alle moderne toestellen om het klimaat te...

Lees meer