jan 23, 2023 | Gezondheid, Magazine | 0 Reacties

Rokende vrouwen na menopauze: tweemaal meer kans op longkanker dan rokende mannen

De emancipatiedrang na de tweede wereldoorlog heeft meegebracht dat veel vrouwen zich als halve mannen wilden gedragen en hun idioot machogedrag gingen nabootsen. Mannen rookten, dus waarom vrouwen niet? Die trend is trouwens nog niet verdwenen, want als je na schooltijd in de straten van de scholen rondkuiert zie je dubbel zoveel meisjesleerlingen roken dan jongens. Het staat stoer, je telt meer mee, je kunt je laten gelden.

Rokende vrouwen hebben na de menopauze dubbel zoveel kans op longkanker dan mannen.

Maar of het lichaam dat wel zo sterk waardeert is een andere vraag. Neen dus!

Vrouwen krijgen daardoor op jongere leeftijd last van een verouderende huid, wallen onder de ogen en last aan de ogen zelf. Bovendien munten ze uit in slechte sportprestaties en zelfs hun leercapaciteiten gaan erop achteruit.

Bovendien lopen ze ook meer risico op tandvleesontsteking, kanker aan het strottenhoofd, de keel, heet maag-darmkanaal, de blaas en zelfs het risico op borstkanker is enorm toegenomen. Viermaal meer kans op borstkanker dan niet-rokende vrouwen en tweemaal meer risico op longkanker dan rokende mannen.

Als motief om te stoppen kan dat wel tellen.

Een studie door New Yorkse vorsers heeft aan het licht gebracht dat rokende vrouwen dubbel zoveel gevaar lopen longkanker te krijgen dan rokende mannen. Tabaksrook brengt heel wat vrije radicalen en oxidanten in de bloedbaan. Voor de menopauze zijn vrouwen hormonaal beter beschermd, maar die bescherming valt weg na de menopauze als het hormonaal evenwicht verandert.

Men onderzocht duizend rokers van boven de zestig, waarvan de helft mannen en de helft vrouwen. Onder dit aantal had tien percent van de vrouwen kankercellen in de longen en slechts vijf percent van de mannen. Vrouwen na de menopauze moeten dan ook meer aandacht schenken aan hun gezondheid, omdat de onbekommerdheid die ze tevoren mochten koesteren, een slechte gewoonte is die niet meer onderbouwd is aangezien hun lichaam in deze periode van hun leven veel kwetsbaarder geworden is.

En misschien kun je wat hulp gebruiken om te stoppen met roken: een natuurlijk preparaat onder de vorm van een handige spray zal de rookhonger wegnemen.

Een tip: Xantipex van Fytobell (vroegere benaming Fumexit) met CNK-bestelnummer: 3271-459 voor de apotheek.

Ook te bestellen via internet op: www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer