jan 23, 2023 | Gezondheid, Magazine | 0 Reacties

Rokende vrouwen na menopauze: tweemaal meer kans op longkanker dan rokende mannen

De emancipatiedrang na de tweede wereldoorlog heeft meegebracht dat veel vrouwen zich als halve mannen wilden gedragen en hun idioot machogedrag gingen nabootsen. Mannen rookten, dus waarom vrouwen niet? Die trend is trouwens nog niet verdwenen, want als je na schooltijd in de straten van de scholen rondkuiert zie je dubbel zoveel meisjesleerlingen roken dan jongens. Het staat stoer, je telt meer mee, je kunt je laten gelden.

Rokende vrouwen hebben na de menopauze dubbel zoveel kans op longkanker dan mannen.

Maar of het lichaam dat wel zo sterk waardeert is een andere vraag. Neen dus!

Vrouwen krijgen daardoor op jongere leeftijd last van een verouderende huid, wallen onder de ogen en last aan de ogen zelf. Bovendien munten ze uit in slechte sportprestaties en zelfs hun leercapaciteiten gaan erop achteruit.

Bovendien lopen ze ook meer risico op tandvleesontsteking, kanker aan het strottenhoofd, de keel, heet maag-darmkanaal, de blaas en zelfs het risico op borstkanker is enorm toegenomen. Viermaal meer kans op borstkanker dan niet-rokende vrouwen en tweemaal meer risico op longkanker dan rokende mannen.

Als motief om te stoppen kan dat wel tellen.

Een studie door New Yorkse vorsers heeft aan het licht gebracht dat rokende vrouwen dubbel zoveel gevaar lopen longkanker te krijgen dan rokende mannen. Tabaksrook brengt heel wat vrije radicalen en oxidanten in de bloedbaan. Voor de menopauze zijn vrouwen hormonaal beter beschermd, maar die bescherming valt weg na de menopauze als het hormonaal evenwicht verandert.

Men onderzocht duizend rokers van boven de zestig, waarvan de helft mannen en de helft vrouwen. Onder dit aantal had tien percent van de vrouwen kankercellen in de longen en slechts vijf percent van de mannen. Vrouwen na de menopauze moeten dan ook meer aandacht schenken aan hun gezondheid, omdat de onbekommerdheid die ze tevoren mochten koesteren, een slechte gewoonte is die niet meer onderbouwd is aangezien hun lichaam in deze periode van hun leven veel kwetsbaarder geworden is.

En misschien kun je wat hulp gebruiken om te stoppen met roken: een natuurlijk preparaat onder de vorm van een handige spray zal de rookhonger wegnemen.

Een tip: Xantipex van Fytobell (vroegere benaming Fumexit) met CNK-bestelnummer: 3271-459 voor de apotheek.

Ook te bestellen via internet op: www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer