mei 26, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Meer vezels, minder kanker

Dat ons voedingspatroon onze gezondheid in ruime mate kan beïnvloeden, weten we allemaal. Dat de invloed zo groot is, wordt pas nu door wetenschappelijk onderzoek bevestigd. In Japan komen veel minder hartinfarcten voor, In Afrika komt veel minder kanker voor. In de streken rond de Middellandse zee komt veel minder aderverkalking voor. Voldoende redenen dus om uit te zoeken waar de oorzaak van dergelijke „afwijkingen” moet worden gezocht. Daaruit blijkt dat er één groot verschil opvalt: het dieet van al deze bevolkingsgroepen verschilt grondig van het onze, van de westerse, zeg maar Atlantische leefgewoonte. Zowel in West-Europa als in de Verenigde Staten is er vrijwel hetzelfde eetpatroon: geraffineerd voedsel, veel transvet, veel suikers, veel zout en te veel alcohol. Het gevolg: hartinfarct, aderverkalking en kanker. Men neemt aan dat bijna driekwart van de kankers veroorzaakt wordt door verkeerde voeding. Voldoende redenen dus om het roer compleet om te gooien.

Te geraffineerd

Een van de grote vergissingen is het massaal gebruik van geraffineerd voedsel. Men stelde vast dat ruwe vezels niet konden worden verteerd. Ze verlieten dan ook het lichaam via de darmen. Men ging er van uit dat ze nutteloos waren en dat ze eigenlijk het spijsverteringsstelsel alleen maar last berokkenden. Deze hinder voor de spijsvertering moest worden vermeden. Men begon de vezels uit het voedsel te verwijderen en bekwam op die manier een geraffineerd product, dat er weliswaar aantrekkelijk uitzag, mooi van kleur was en aangenaam om eten. De gevolgen voor de gezondheid waren verschrikkelijk. Van zodra men het voedsel ging raffineren en de wijsheid van de natuur en de schepping buiten spel zette, kwamen ook de zogenaamde beschavingsziekten de kop opsteken. Men sloeg er aanvankelijk geen acht op. „C’est la nature qui a raison”, zei Mességué.

Gezonde voeding is van kapitaal belang voor het organisme. Fruit en groenten helpen kanker voorkomen. Dagelijks een flinke wandeling of fietstocht is ideaal voor je gezondheid. Uiteraard is roken taboe, maar er is geen mens die dat niet weet.

Eet onbehandeld

Gezonde voeding is dus de beste garantie om een goede gezondheid te behouden of weer te verwerven. Want onze natuur is dermate intelligent opgebouwd dat zelfs fouten over een langere periode kunnen worden goedgemaakt. Zolang er levenskracht aanwezig is, kan door een ommezwaai in leefwijze, onze gezondheid weer worden opgebouwd. De natuur maakt evenwel niet in één dag goed, wat in jaren werd verbrod. Geduld en liefdevolle aandacht voor de signalen van die natuur zijn dan ook een noodzakelijke voorwaarde. Het is trouwens de beste training voor de mens om ook zijn denkwijze te veranderen. Zich inschakelen in dat natuurlijk proces met de nederigheid en de blijheid van een kind kunnen wonderen doen. Niet zoals de meesten dat zouden verlangen: jarenlang verkeerd eten en drinken en dan verwachten dat het wonderpoeder de klus weer in één dag klaart, om nadien dapper te kunnen herbeginnen en weer dezelfde fouten met smaak en veel plezier voort te zetten.

De natuur is geduldig, maar ook rechtvaardig. De wetten zijn onveranderlijk. Wie de liefde voor de natuur ontdekt zal daar evenwel voor beloond worden met een goede gezondheid. Een eerste voorwaarde is geraffineerde voeding radicaal uit je menu’s te verbannen. Omdat voedingsvezels belangrijk zijn, is het niet moeilijk die overvloedig in je voedselpakket te voorzien: Alle vruchten, groenten, volkorenproducten zijn ideale leveranciers van voedingsvezels. Eet deze producten zo onbehandeld mogelijk, bij voorkeur van biologische, ecologische land- en tuinbouw. Op die manier heb je de grootste garantie dat groenten en vruchten de noodzakelijke mineralen bevatten in een goede verhouding die het lichaam nodig heeft. De hydrocultuur waarvan tegenwoordig gebruik wordt gemaakt, vergroot weliswaar het lukken van de oogst, het gemak en de winst van de teler, maar de vraag is nog maar wat er op termijn met de gezondheid van de verbruiker zal gebeuren.

Tomaten kweekt men op watten in een waterbed, waaraan synthetische meststoffen worden toegediend, synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en synthetische rijpingsmiddelen worden aangewend. Aangezien we zelf geen synthetisch product zijn, is de kans groot dat we op termijn te weinig mineralen of althans niet in de goede verhouding zullen naar binnen krijgen. Ook hier is de natuur veel intelligenter dan de mens, die uiteindelijk maar één doel voor ogen heeft: uit de natuur zoveel mogelijk winst te halen, waarbij weliswaar de mooie uitleg over verhoogde productie vanwege de noodzakelijke voedselverschaffing voor miljarden mensen om hongersnood tegen te gaan, wordt gegeven.

Door de ruwe voedingsvezels in het voedingspakket weer op te nemen, wordt de darmtransit verbeterd. Omdat het darmvolume wordt vergroot door de vezels, volgt ook een snellere evacuatie van de darminhoud en is de kans ook kleiner dat kankerverwekkende stoffen in de darmen, er de ziekte kunnen veroorzaken. Trouwens de vezels hebben niet enkel een enorme verkleining van het kankerrisico als gevolg, want ook andere kwalen zoals hartinfarct, trombose, ischemie, angina pectoris, claudicatio intermittens, huidproblemen, leveraandoeningen en suikerziekte krijgen veel minder kans te ontwikkelen. Verschillende types kanker worden er trouwens door voorkomen: slokdarmkanker, maagkanker, darmkanker en blaaskanker en borstkanker zijn wel de voornaamste.

Mijd transvet

Omdat kanker in Europa en de States de hoofdoorzaak is van vroegtijdige dood, kan de bevolking maar profijt halen uit de informatie die de wetenschappen aanreikt. Gezonder leven is dus de boodschap. Hoe doe je dat?

Om te beginnen moet je het voedselpakket anders gaan samenstellen. Meer vezels, dus meer fruit en groenten en volkorenproducten. Volkorenbrood, havervlokken, muesli en volkorenspaghetti in de plaats van de geraffineerde witte-meel-producten. Ook voor pizza’s kan je zonder problemen gebruik maken van volkorenmeel. Eet ’s morgens bijvoorbeeld veel vruchten als ontbijt, ’s middags belegde volkorenbroodjes met groenten en magere melkproducten en ’s avonds groenteschotels met rauwkost, gekookte groenten en soep en aardappelen in de schil of gekookt en sojavlees, en wat vette vis.

Met rood vlees moet je voorzichtig zijn, het is gerelateerd aan een verhoogd risico op darm- en prostaatkanker. Wie voldoende vruchten en groenten eet, zit veiliger met zijn vitaminen en mineralen. Selenium, en de vitamines A, C en E hebben een anticancerogene werking. Geraffineerde suikers zijn ontstekingstriggers en worden gerelateerd aan kanker. Wie zwaarlijvig is, loopt meer kans op kanker maar uiteraard ook op hart- en vaatziekten. Vooral transvet heeft risico’s in verband met pancreaskanker, blaaskanker, dikke darmkanker en zelfs prostaatkanker. Als je op de verpakking van een product leest dat het gehard is, moet je ze wantrouwen. Het vergroot ook de kans op borstkanker.

Opgepast met alcohol

Alcohol is een drug. Enkel de tannines in rode wijn zijn interessant, maar alle antioxidanten komen uit de druif. Eet dus druiven en laat de alcohol staan. Alcohol is gerelateerd aan strottenhoofdkanker, slokdarmkanker en maag-darmkanker. Bovendien is alcoholmisbruik de hoofdoorzaak van levercirrose. Te veel alcohol kan bovendien ook hoge bloeddruk, aderverkalking, trombose en andere hersenbeschadiging veroorzaken. Vrouwen moeten trouwens dubbel voorzichtig zijn met alcohol. Vrouwen ondervinden sneller schade van alcohol dan mannen. Overdadig alcohol gebruiken kan ook borstkanker veroorzaken.

Fysieke beweging is ook van belang. Het verbetert de spijsvertering, activeert de bloedsomloop, vergroot de toevoer van zuurstof, activeert de stofwisseling, maakt gezonder en blijer. Roken is natuurlijk absoluut taboe. Het veroorzaakt rechtstreeks longkanker, maar is ook verantwoordelijk voor 98 percent van het aantal gevallen van blaaskanker. Maar ook strottenhoofdkanker, lipkanker, keelkanker, larynxkanker, slokdarmkanker, maag- en darmkanker moeten op rekening geschoven worden van tabak. De invloed van onze denkwijze op onze gezondheid is ook niet te onderschatten. Wie positief denkt, blij is, geen wrok of jaloersheid kweekt en bovendien met goede bedoelingen tegenover de anderen en de wereld staat, heeft veel meer kansen gezond te blijven of het weer te worden. Er zijn zelfs geneesmethoden op gebouwd. Gezonde en evenwichtige voeding, matige en geregelde beweging en uiteraard een blije en dankbare geest zijn de beste voorwaarden om lang gezond te blijven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer