jan 30, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Heb je wel voldoende vitamines?

De winter is er wel. Een beetje sneeuw, een beetje ijs, een beetje vriezen… En dan de volgende dag weer 12 graden. Wispelturigheid ook in de seizoenen en in de natuur dus. Alles op zijn tijd, hoewel we altijd zomer zouden verkiezen, hebben we toch afwisseling nodig. Het lichaam moet zich kunnen harden, zich kunnen aanpassen, hart en bloedsomloop hebben training nodig en ook het lichaam moet de kans krijgen antilichamen te vormen tegen schadelijke indringers zoals virussen. Dat kan: griep, verkoudheden, besmettelijke aandoeningen… zelfs corona, en telkens worden we een beetje sterker. Het lichaam heeft daarom ook goed voedsel en zeker voldoende vitamines en mineralen nodig en dat is lang niet het geval bij iedereen. Ons moderne voedselpakket bevat te weinig belangrijke vitamines. Tekorten zijn dus frequent. Men heeft berekend dat de groenten en vruchten vergeleken met vijftig jaar geleden soms maar de helft van de belangrijke vitamines bevatten. De teeltmethoden en bewaarmiddelen zitten daar voor iets tussen.

In de winter hebben velen de neiging te geloven dat ze bloot staan aan problemen die het gevolg zijn van gebrek aan vitamines. Er wordt dan ook hard aangeraden extra vitamines te slikken in de winterperiode. Maar hebben we die extra vitamines nodig? Krijgen we soms te maken met gebrekziekten of bevat ons voedsel alles wat we nodig hebben? En wordt alles in dat voedsel wel voldoende geabsorbeerd? Bovendien is het nog maar de vraag of het wel in ideale omstandigheden wordt aangeboden, want geïsoleerde vitamines nemen minder goed en minder vlug op dan als ze in hun natuurlijke context worden aangeboden.

Onderzoek wijst uit dat de meerderheid van de bevolking te weinig vitamines heeft, omdat het voedsel verarmd is en te weinig verse producten worden gebruikt.

Geen gebrek, denk je…

Op onze rijke tafelen is eigenlijk geen gebrek. In onze groenten- en fruitwinkels is alles te koop en heel het jaar door hebben we de meest uiteenlopende spijzen op ons bord.

Ondervoeding is een ziekte die we reserveren voor landen van de derde wereld, voor plaatsen waar de bodem arm is of waar de bevolking niet vertrouwd is met moderne landbouwmethoden. Wie durft veronderstellen dat ook wij in ons over-geïndustrialiseerde Westen, ook af te rekenen hebben met ondervoeding?

En toch gebeurt het. Ook bij ons! Niet alleen in de winter, maar ook tijdens de rest van het jaar vertonen heel wat patiënten duidelijke verschijnselen van gebrek aan vitale stoffen… Niet alleen onder jongeren die voor zichzelf willen instaan, alleen wonen en zich slecht verzorgen, ook onder volwassenen, deels te wijten aan onwetendheid, deels veroorzaakt door slecht samengestelde maaltijden, deels veroorzaakt door de leeftijd een metabolisme, een stofwisseling die met de jaren wat langzamer en wat onvollediger verloopt. Ondervoeding komt ook voor bij ons, misschien zelfs in je eigen familie, misschien zelfs in je gezin. Je kan er iets aan doen, je hoeft alleen waakzaam te zijn en uit te kijken voor bepaalde fouten. Hoe spoor je ondervoeding op en wat doe je eraan? Misschien behoor ook jij zelfs bij de risicogroepen zonder het te weten?

Verkeerde bewaring

In onze rijke landen leidt ondervoeding toch van langsom meer tot ernstige gevolgen. Niet als gevolg van gebrek aan voedsel, wel door verkeerde behandeling, bewaring en consumptie.

Rokers en alcoholverslaafden zijn de eerste slachtoffers. Weinigen weten misschien dat rokers viermaal meer vitamine C nodig hebben dan niet-rokers. Als ze geen maatregelen nemen, missen ze deze belangrijke antioxidant en dat kan levensgevaarlijk zijn. Het is dus niet verwonderlijk dat rokers een tekort vertonen aan vitamine C, ondanks het feit dat hun basisvoedselpakket volgens de internationale normen voldoende vitamine C bevat.

Vandaar ook dat rokers sneller het slachtoffer worden van verkoudheden en griep omdat de lichaamscel minder goed beschermd is. Ze krijgen op die manier ook te weinig antioxidanten naar binnen en worden gemakkelijker het slachtoffer van ernstige kwalen zelfs kanker en hart- en vaataandoeningen.

Bovendien gaan al veel vitamines verloren vanaf het moment dat deze producten geoogst worden: allereerst door de tijd die verstrijkt tussen het oogsten en het consumeren, verder door het bewaren. Veel vruchten krijgen ook niet meer de tijd om natuurlijk te rijpen en bevatten daardoor al minder vitamines.

Verder geven sommige bewaarmethodes aanleiding tot sneller verlies. Vooral producten die in het licht worden bewaard verliezen sneller hun vitamines. Ook groenten en vruchten die te klein worden versneden of geraspt, verliezen meer vitamines. Vitamines oxideren namelijk ook aan de lucht. Je moet dus alles licht- en luchtdicht verpakken als je lang de vitamines wil bewaren. Ook koel bewaren is een must, want door warmte worden heel wat vitamines C vernietigd.

Een te lang kookproces bij groenten is verantwoordelijk voor snelle afbraak van vitamines.

Uiteindelijk eten veel patiënten op de verkeerde wijze: te veel ’s avonds, te weinig ’s morgens, te snel, uit het vuistje. De absorptie kan gestoord zijn. Daardoor hebben sommigen niet alleen te weinig vitamines, vaak ook te weinig ruwvezelstoffen, mineralen en oligo-elementen, terwijl de aanvoer van koolhydraten meestal te hoog ligt, vooral bij hen die junkfood tot hun dagelijkse kost maken. Frieten, hamburgers en kaaskroketten behoren dus niet tot de ideale voeding van wie lang en gezond wil leven. De grote meerderheid van de bevolking eet weinig of geen fruit meer en rauwkost wordt onterecht als versiering beschouwd. Het is dus niet te verwonderen dat een zeer groot deel van de bevolking een acuut tekort aan vitamines heeft.

Vitamine C

Niet alleen de wijze waarop men eet en drinkt is bepalend voor het al dan niet optreden van vitaminetekorten, ook de totale leefwijze is daar voor een deel verantwoordelijk voor. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat door roken de hoeveelheid vitamine C in het bloed met ongeveer veertig percent vermindert, in vergelijking met niet-rokers die hetzelfde voedselpakket krijgen.

Datzelfde fenomeen voltrekt zich ook met de vitamine A die wordt gevormd uit provitamine A. Ongeveer een kleine twintig percent minder bij zware rokers.

Obesitas is gevaarlijk, maar te snel en te veel willen vermageren is even riskant. Sommige vermageringskuren zijn eenzijdig. Een normale volwassen persoon moet tussen de 2000 en 2500 calorieën per dag gebruiken. Wie beneden de 1500 calorieën komt, is niet goed bezig, met kans op gebrekziekten. Omdat in dit dieet niet alleen minder calorieën voorkomen, maar ook minder eiwitten, vitaminen en mineralen, ontstaat gevaar voor de gezondheid.

De meeste vermageringskuren zijn gevaarlijk. Herinner U het Atkinsdieet waar een overvloed aan eiwitten op de duur kon zorgen voor ernstige stofwisselingsziekten, zowel aan hart en bloedsomloop, maar ook aan gewrichten en uiteindelijk leidde tot reumatische aandoeningen. Te veel eiwitten en te weinig vezels en vitamines kan het lichaam ernstig beschadigen.

Nobelprijswinnaar Linus Pauling bewees het belang van vitamine C. In China werden recent proeven gedaan met intraveneuze vitamine C bij corona-patiënten. De resultaten waren verbluffend. Sommige “specialisten” ontkennen het belang van vitamine C tegen winterse aanvallen, maar de praktijk wijst het anders uit, hoewel het gevaarlijk wordt voor artsen de evidentie uit hun praktijk te vermelden als ze niet conform denken aan wat de medische overheden en de farmaceuten willen horen.

In elk geval kunnen we niet ontkennen dat de natuur waaruit we komen en waarin we thuishoren nog altijd een grotere intelligentie heeft en nuttig is voor de mensen. Wat zegt het gezond verstand? Eet gezond, denk gezond, leef gezond en daar horen uiteraard de broodnodige vitamines bij: fruit, groenten en verse producten uit de natuur.

En heb je in de winter een goede aanvulling nodig? Dan is hier een goede tip: Ester C van Almed, vriendelijk voor de maag en het wordt tweemaal beter opgenomen!

Ester C van Almed vind je in de apotheek, of je kan Ester C ook gemakkelijk online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Daarmee ben je winterse aanvallers te snel af.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer

Herfst in zicht: weerstand te licht?

Het is weer hetzelfde scenario: eerst warm, op sommige plaatsen te heet en dan weer regen, miezerweer zoals nu. Ideaal weer voor virussen en bacteriën, tenminste als de weerstand niet op scherp staat. Want bacteriën en virussen vermogen niets bij mensen met een sterke...

Lees meer