aug 14, 2020 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Wat moet je eten en drinken bij grote hitte om af te koelen?

Ook last van de grote hitte gehad, de jongste dagen? Wie niet? We zijn geen woestijnvolk en dus hebben we niet geleerd om te gaan met tropische temperaturen. Die volkeren zouden we dezer dagen wel wat beter kunnen observeren om te weten hoe je met zo’n temperaturen moet omgaan en wat de warmte precies doet met het lichaam.

Het lichaam is een wondere machine die zich gemakkelijk aan allerlei omstandigheden aanpast: van extreme hitte naar grote koude. Uiteraard zal het van de gezondheid, training en aanpassingsvermogen afhangen of het organisme zich onbeperkt kan aanpassen en er onbeschadigd kan uit komen.

Er zijn natuurlijk regels die je best kan volgen om het organisme niet nodeloos te belasten of de schade te beperken. Zo hebben we allemaal de neiging om verkoeling te zoeken als de temperatuur te hoog oploopt. Dat kan je doen door uit de zon te blijven, – wat verstandig is – en de schaduw op te zoeken. Zeker tijdens het heetst van de dag moet je dat doen! Op die tijdstippen een zonnebad nemen is vragen om problemen en huidkanker is daar eentje van, maar zowel hart en bloedvaten, evenals de hersenen lopen groot gevaar. Een hitteslag en een zonneslag zijn niet niks en kunnen zelfs levensbedreigend zijn.

Om een frisser gevoel te krijgen bij grote warmte is het te verkiezen om warme dranken te drinken zoals thee, liever dan ijskoude dranken. Door koude dranken warmt het lichaam nadien nog meer op. Door warme dranken koelt het organisme beter af!

En wat is er meest verkoelend op zo’n warme dag waarbij de temperatuur zelfs tot meer dan 35 graden in de schaduw kan oplopen? Een ijsgekoelde koude drank, een pintje, een glas water, een frisdrank? Dat voelt inderdaad fris aan en je hebt een heerlijke koele kick als je zo’n glas koude drank hebt genoten, maar enkele minuten later neemt het lichaam “wraak” en komt er een warmteopstoot die ongezelliger aanvoelt dan het warmtegevoel tevoren. Hoe komt dat?

Heel eenvoudig: als je iets koud drinkt, voelt het lichaam dat aan als een afkoeling en zet de bloedvaten open, waardoor je het nog warmer krijgt. Even nippen aan een glas koud water heeft dat effect niet, maar als je een heel glas koud of gekoeld water drinkt, krijg je het nadien nog warmer.

Hetzelfde gebeurt als je een ijsje eet. Het voelt heel prettig en verkoelend aan, maar het ijsje is amper op of je krijgt grote dorst en je krijgt het warmer. Daar komt dan nog bij dat het meestal een calorierijk snoepje is, waarbij voor de vertering warmte vrijkomt. Dat gebeurt ook als je tijdens de warme dagen zeer calorierijk eet.

Het is daarom dat ze in het zuiden, – en je hoeft maar naar de Provence te gaan om het te kunnen vaststellen – in de hete zomerdagen vooral rauwkostschoteltjes eten. ’s Morgens vruchten, ’s middags heel weinig en ’s avonds vooral rauwkost, slaatjes, salade Niçoise enz… Dat zijn caloriearme maaltijden, en die werken verkoelend op het lichaam. Van die kennis moeten ook wij profiteren: eet minder calorierijk, meer slaatjes, volkorenpasta’s, een visje, geen gesuikerde troep, geen tussendoortjes die veel calorieën aanbrengen en die warmte ontwikkelen bij de vertering.

Hetzelfde voor de dranken.

Heb je de Bedoeïenen in hun tenten in de woestijn al naar de koelkast zien stappen om iets fris te drinken? Ten eerste hebben ze daar geen koelkast en ten tweede drinken ze voor de ”verfrissing” warme thee en hullen ze zich in lange wollen kleding. Ze halen het niet in hun hoofd om in de zon te gaan zitten of het lichaam te ontbloten. Bovendien weerkaatst het woestijnzand ook nog eens de zonnestralen en wordt het gevaar op verbranding verdubbeld. Dat is ook zo bij ons op het strand, aan zee en in de bergen, omdat in het laatste geval de lucht zuiverder is en de zonnestralen dus meer effect hebben. Dat is ook de reden waarom je gemakkelijker verbrandt op skivakantie. Daar zijn we nu nog niet aan toe, want we moeten ons nog altijd beveiligen tegen de hitte en de zon.

Wat moet je dan doen om het lichaam af te koelen? Doe andersom van wat we denken dat verfrissend is: n.l. drink warme dranken. Het klinkt onlogisch en lijkt tegenstrijdig, maar toch is het zo. Doe zoals de woestijnvolkeren en drink een warme thee: zwarte thee, oolong, groene thee, kruidenthee zoals munt, kamille, salie en voor het genot af en toe een koffietje. Warm dus, maar niet koud. En beslist geen alcohol. Een fris pintje is dus geen goed idee.

Hoe verklaar je dat?

Door koud te drinken voelt het lichaam een afkoeling waardoor het meent alles in het werk te moeten stellen het organisme op te warmen. Het zet de bloedvaten open en je krijgt een warmteopwelling. Door warm te drinken, gebeurt het omgekeerde: het lichaam voelt een tijdelijke opwarming en laat automatisch de lichaamstemperatuur naar beneden gaan. Daardoor krijg je nadien een frisser en verkoelend gevoel.

En wat gebruikt het lichaam om zichzelf af te koelen: vocht. Dat moet je van buitenaf aanvoeren door veel te drinken: water, of thee. Mijd gesuikerde dranken, omdat die calorierijk zijn en het lichaam opwarmen voor het metabole proces. Kies gewoon voor water en warme thee.

Je zal er niet enkel het hoofd koel bij houden, maar ook het lichaam!

En wil je het toch wat zoeter? Gebruik dan liever een preparaat op basis van steviolglycosiden, in de plaats van suiker. Dat is afkomstig van de steviaplant en is tweehonderdmaal zoeter dan suiker, maar heeft helemaal geen calorieën. Het warmt het lichaam dus niet nog meer op, zoals suiker.

Een tip: Stevabell van Fytobell: ideaal om thee te zoeten, en je kan het gebruiken in dezelfde hoeveelheid als strooisuiker. Goed uitgekiend dus.

Je vindt Stevabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer