jul 7, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Waarom kun je ziek worden na het eten van oesters en mosselen?

Er zijn mensen die ziek worden na het eten van brood en dan heeft dat vooral te maken met een intolerantie tegenover gluten. Er zijn er die een vervelend en prikkend gevoel krijgen op de tong en in de mond als ze rauwe tomaten eten, terwijl gekookte tomaten zoals in tomatensoep en tomatensaus hen wel bevalt. Een merkwaardig fenomeen, maar het bestaat en is wat complex. Feit is dat er meer kan geprofiteerd worden van lycopeen, een antioxidant die meer vrijkomt bij gekookte tomaten, dan in rauwe. Dat is dan de goede kant van het verhaal.

Veel mensen zijn overgevoelig voor zee- en weekdieren, oesters en mosselen. Met gezonde darmflora lopen ze minder risico.

Ook gaan de eiwitten waartegen de allergische reactie kan optreden bij rauwe tomaten, kapot bij het verhitten of koken. Daardoor kunnen deze patiënten wel tomatenketchup en tomatensaus en -soep verdragen, maar geen rauwe tomaten. Het heeft dus te maken met een allergische reactie ten aanzien van bepaalde eiwitten. In dat geval zullen er trouwens nog andere intoleranties zijn ten opzichte van eiwitten. Dat is bijvoorbeeld ook het geval met intolerantie ten opzichte van bepaalde noten.

Maar bij nachtschaden zoals tomaten (maar ook rauwe aardappelen) zijn ook glycolalkaloïden in het spel. Dat zijn bijvoorbeeld tomatine en solanine. Dat percentage is veel hoger als de groenten in kwestie rauw zijn. Koken of verhitten maakt ze minder allergeen.

Maar er zijn ook mensen die schaaldieren en sommige vissoorten maar moeilijk in hun dieet kunnen hebben. 

Zeedieren

Er zijn heel wat patiënten die allergisch zijn aan kreeftachtige zeedieren. Dat uit zich in prikken in de mond, soms zwellen van tong en lippen. Maar je kunt ook heftig reageren op andere schaaldieren en weekdieren, hoewel de reactie op kreeft de meest bekende is.

Ook na het eten van oesters en mosselen kun je aardig ziek worden. Dat kan zowel te maken hebben met intolerantie of allergische overgevoeligheid, dan wel met vergiftiging, want deze weekdieren en schelpdieren kunnen giftige stoffen en zware metalen bevatten. Zo is de ramp van Minamata in Japan heel goed beschreven. Duizenden mensen die er oesters hebben gegeten die gevangen werden in de baai van Minamata, werden doodziek, overleden, werden gehandicapt of zelfs blind.

De oorzaak was een lek in een zinkfabriek waarvan de inhoud in zee terecht was gekomen. De oesters deden waarvoor ze geschapen zijn: opruimen en gif concentreren in zich, zodat het uit het milieu verdwenen zou zijn. Mensen die ze opaten kregen evenwel een toxische cocktail binnen waarvan het gif driehonderdmaal sterker was dan in het oorspronkelijke milieu. Een schitterende taak van de natuur, maar in dit geval catastrofaal voor de mens. Vandaar dat altijd gewaarschuwd wordt om de bron, de oorsprong van het voedsel altijd goed te checken.

Oesters en mosselen

Je mag rekenen dat ongeveer één percent van de bevolking allergisch reageert op schaaldieren en vis. Die reactie komt meest voor in gebieden waar veel schaal- en weekdieren worden gegeten. En door het eten van schaal- en weekdieren kun je ook besmet geraken met een virus, het zogenaamde norovirus. De oorzaak ligt in de kweekomstandigheden, n.l. het kweekwater kan besmet zijn. Dat fenomeen is ook bekend bij restaurateurs, omdat ook rauwe groenten en vruchten besmet kunnen worden. Vandaar dat ze groenten en vis altijd gescheiden van elkaar zullen voorbereiden in de keuken.

Ook door het eten van mosselen kun je besmet worden. Hier wordt dit het DSP oftewel Diarrheic Shellfish Poisoning fenomeen genoemd. Het eindigt gewoonlijk met diarree en daar is het leed ook mee geleden. Maar er zijn mensen die er zich doodziek van voelen en op die manier nooit nog mosselen zullen willen eten. De oorzaak ligt in eencellige dinoflagellaten. Bij mosselen is de schade doorgaans beperkt, maar er zijn soorten die zelfs verlamming van de ademhalingsspieren kunnen veroorzaken en dus je niet enkel doodziek maken, maar ook dood.

Koop daarom enkel verse mosselen waarvan de herkomst en het kweekwater bekend zijn. De mosselen die bij ons worden aangeboden zijn doorgaans veilig.

Het is eigenlijk ook gezond voedsel, omdat ze goede vetten bevatten (Omega-3) en ook rijk zijn aan proteïnen, fosfor, jodium, calcium ijzer en verschillende vitaminen.

Maar zoals aan alle eiwitten kun je ook aan mosselen allergisch zijn. Dan kan een histamine-boost optreden, maar gelukkig kun je die ook in toom houden.

Hoe histamine in toom houden?

Wie een aangeboren allergische constitutie heeft, heeft tegelijk een heel klein vermogen om histamine in het bloed te neutraliseren. Normaal wordt histamine dat vrijkomt in de weefsels meteen afgebroken door het ferment histaminase, een enzym dat histamine onwerkzaam maakt. Het kan natuurlijk zijn dat deze afbraak niet voldoende gebeurt. Het gevolg is een kettingreactie van verschijnselen die de patiënt gemakshalve als allergie zal omschrijven.

-Het begint met een sterke daling van de bloeddruk. Als die zo sterk is dat de bloedsomloop niet meer kan in stand gehouden worden, gaat het om een anafylactische shock en kan de dood het gevolg worden als niet meteen deskundig wordt ingegrepen.

  • Er ontstaat een kramptoestand in de luchtwegen met vernauwing van de bronchiolen.
  • Er treedt ademnood op en deze krampachtige vernauwing van de luchtpijpjes staat bekend als bronchospasmes.
  • De huid begint te zwellen en te jeuken en ziet rood. Men noemt deze combinatie de trias van Lewis. Deze afwijkingen manifesteren zich als netelroos of allergisch eczeem.
  • Er kunnen ook krampen aan maag en darmen optreden. Er worden meer speeksel en maagsappen afgescheiden. Vandaar dat braken en diarree vaak begeleidende symptomen zijn van een allergische reactie.

Niet enkel histamine, maar ook serotonine zou betrokken zijn bij het ontstaan van allergische reacties. In heel wat dierlijke vergiften zoals slangenbeten, wespensteken, bijensteken is serotonine betrokken. Maar ook bij schaaldieren en weekdieren komt serotonine voor. Vandaar dat sommige mensen toch een heftige reactie kunnen krijgen na het genot van oesters, mosselen, weekdieren. Maar dit is wel een omstreden gebied, aangezien niet iedereen daar op dezelfde wijze over denkt.

Mestcellen

In principe zullen bij compleet gezonde patiënten geen mestcellen worden gevonden in het bloed. Maar zijn ze er wel, dan bevatten, ze een aantal grote korrelachtige lichamen. Daarin bevindt zich het histamine. Soms is er ook serotonine in aanwezig en zelfs SRS, of slow reacting substances die tot de groep van de chemotransmitters behoren. Afhankelijk van de oorzaak van de allergie, bepaald door het allergeen en de plaats waar de reactie optreedt, meestal de huid en de luchtwegen, zal de allergie ook zijn naam krijgen.

Maar het is een heel complexe zaak die het hele immuunstelsel van het lichaam aanbelangt en betreft.

In verband met allergieën is het niet voldoende te stellen dat de allergenen uit de weg moeten worden gegaan, het is beter de schuldige allergenen te bepalen en zo het immuunstelsel weer op de sporen te zetten, zonder dat de reactie na een contact toch ontstaat.

We zijn natuurlijk een heel eind verwijderd van de natuur. Weinig patiënten hebben nog gezonde darmen. In elk gezin komen mensen voor die allergisch zijn en dat aantal lijkt te groeien. Hun aantal is niet meer bij te houden, de allergieën misschien ook niet meer. Darmen weer gezond maken behoort dus tot de eerstelijnszorg van de allergiepatiënt. Voor de rest: gezond eten, gezonde lucht opzoeken, en opletten met ongebreidelde inentingen, dan ben je al een heel eind op weg.

En een tip om je darmflora weer op de sporen te zetten: Allobiose van Fytobell.

Je vindt Allobiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2121-226.

Of je kunt Allobiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer