feb 8, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Stram, vermoeid en spierpijn: ontgift je lever!

Niemand is beter in staat voor zijn gezondheid te zorgen, dan de patiënt zelf.

Daartoe moet een aantal voorwaarden vervuld worden zoals: zelfkennis, goede observatie, analyse van het probleem, overleg, planning en tenslotte een beslissing en daadkracht. Dat is niet altijd gemakkelijk en vooral in ons land bestaat de gewoonte alles over te laten aan de dokter en daar zijn volledige hoop kritiekloos op te stellen. Men vergeet vaak dat er ook industriële belangen mee gemoeid zijn. Bovendien is het niet altijd gemakkelijk een dokter te bereiken, maar weet dat dit komt omdat hun aantal kunstmatig beperkt wordt “in het belang van de collega’s, niet van de patiënt”.

Daarom is het goed een basiskennis van de gezondheid te verwerven, de natuur te observeren, te lezen over remedies van natuurvolkeren en uit te kijken naar een arts die daar voor open staat en er belangstelling voor heeft, eventueel zelf in gespecialiseerd is. Want het lichaam is een vernuftig geschapen machine die over een enorm zelfgenezend vermogen beschikt, altijd signalen geeft en probeert er het beste van te maken.

Natuurlijk moet soms ingegrepen worden en de preventieve geneeskunde die rekening houdt met installeren van goede gewoonten die de gezondheid dienen, is wat dat betreft de beste geneeskunde!

Goede voeding is belangrijk voor wie last heeft van spierpijnen, vermoeidheid en stramheid: dagelijks verse vruchten en groenten, vanwege de mineralen en vitamines. Ook moet alles erop gericht zijn de lever zoveel mogelijk te ontgiften. Een extract van Mariadistel is hiervoor een uitstekend middel. Geraffineerde koolhydraten zijn vergif!

Dit is de beste preventie

Het is altijd goed als er hoop is en vooral als de patiënt zelf heel wat kan doen om zijn situatie te verbeteren.

 • Omdat de geest het lichaam beïnvloedt, is het belangrijk een goede geestelijke hygiëne na te streven. Lachen, plezier maken, vreugde beleven aan het leven zijn belangrijke zaken om via de geest weer vat te krijgen op het lichaam. Wie een gezonde geest nastreeft, zal het immuunsysteem sterken. Een positieve, optimistische houding is van heel groot belang om gezond te blijven of weer te worden.
 • Slechte voeding moet worden vermeden. Te veel cafeïne moet worden beperkt, liefst vermeden. Groene thee is ideaal, vanwege de antioxidanten, de polyfenolen, terwijl het geen tannine bevat.
 • Geraffineerde koolhydraten zijn ronduit slecht. Ze mogen niet worden gebruikt om hypoglycaemie te voorkomen, wat depressies veroorzaakt.
 • Dagelijks moet vers groenten- en vruchtensap worden gedronken. In dat opzicht kan een centrifuge in de keuken goede diensten bewijzen.
 • Gezonde maaltijden moeten veel verse groenten, vruchten, granen, bonen, eieren, magere kaas, vis, gevogelte bevatten.
 • Probeer zo regelmatig mogelijk te eten, op vaste tijdstippen en eet niet te laat ’s avonds. Eet bovendien ook niet eenzijdig om allergische reacties te vermijden.
 • Het is belangrijk zich goed te verzorgen en zich ook niet lichamelijk te laten gaan. Schenk veel aandacht aan de uiterlijke verzorging… men voelt zich beter als men er beter uitziet. Goede huidverzorging, make-up, kapsel verzorgen. Ook massages, chiropraktijk, oefeningen kunnen heel veel bijdragen tot een verbetering van de gezondheid. Dagelijks oefeningen zonder overlast te veroorzaken, bijvoorbeeld wandelingen, fietsen, zwemmen.  Let bij inspanningen op de maximumhartslag: 185 – leeftijd – 20 = maximum hartslag.
 • Een vitamine- en mineralenpreparaat moet helpen om tekorten aan te vullen of malabsorptie te overbruggen.
 • De lever moet worden ondersteund in zijn ontgiftende functie zowel door antioxidanten als door een gezond dieet. Mariadistel (Sylibum Marianum of Silymarine zoals in Cardubell van Fytobell) versterkt het detoxificatieproces in de lever. Het is bovendien een sterk antioxidant dat sterker werkt dan vitamine C of E en het voorkomt ook de uitputting van glutathion in de lever, zodat het indirect ook nog een beschermende activiteit uitoefent t.o.v. het hart en de bloedvaten.
 • Het immuunsysteem moet worden versterkt. Daartoe bestaat een arsenaal suppletiemiddelen met vooral vitamines F, B3, B6, C, A, B5, E, B12, zinkpicolinaat, magnesiumorotaat, selenium, foliumzuur, germanium, thymusglandular en Co-enzym Q10.
 • De bijnieren moeten worden ondersteund en versterkt. Daartoe moet stress worden vermeden, moet de patiënt meer beweging nemen, relaxatieoefeningen doen en een kaliumrijke voeding nemen met de beste verhouding tegenover het natrium. Daarvoor zijn wortelen, aardappelen, bananen, sinaasappelen en peren warm aanbevolen.
 • Vitamine B5 vindt men dan vooral in volle granen, rauwe groenten, broccoli, bloemkool, zalm, lever, tomaten en zoete aardappelen. Ook ginseng draagt hiertoe bij.
 • De schildklierfunctie moet worden gecontroleerd, want door hypothyroïdie wordt het metabolisme in de cel slecht geregeld. Men kan een te weinig werkende schildklier herkennen aan een licht gewichtsverlies, overgevoeligheid voor koude, verhoogd cholesterolgehalte, oedeem, libidoverlies bij de man, abnormale menstruaties met hevige bloedingen en een kortere cyclus, infertiliteit of onvruchtbaarheid en miskraam, haarverlies, droge broze huid met schubjes, broze nagels met dwarse groeven. Algemene zwakte, depressieve stemmingen, gebrek aan concentraties, spierzwakte, stijve gewrichten, kortademigheid, constipatie en een slechte nierfunctie. Daarvoor kunnen jodium, zink, vitamine A, E, C en B nuttig zijn. Beweging stimuleert de schildkliersecretie, terwijl bepaalde voedingsmiddelen de jodiumabsorptie hinderen: kolen, mosterd, sojabonen, pinda’s, pijnappelzaad, gierst en rapen, maar door koken wordt dit negatieve effect deels opgeheven.

Spierpijn en vermoeidheid zijn een indicatie

Veel mensen zien er goed uit, maar als je ze ’s morgens zou treffen als ze net zijn opgestaan, lijken ze meer op een hoogbejaarde dan hun werkelijke leeftijd is. Doorgaans zijn spierpijnen, reumatoïde problemen, stramheid en bewegingsbeperkingen samen met vermoeidheid een indicatie dat er wat hapert en meestal gaat het over tekorten of gifstoffen in het lichaam die niet kunnen worden geëlimineerd.

Het is van groot belang dat de patiënt beseft dat niet alles verloren is, ondanks het feit dat stramheid en spierpijn of bewegingshinder erg belastend en hardnekkig is en op vele manieren het lichaam kan verlammen. Heel wat patiënten hebben verlichting en verbetering ondervonden door jarenlang en onverdroten te geloven in hun genezing en er alles aan te doen opdat hun klachten zo beperkt mogelijk zouden blijven, ondanks de vaak erbarmelijke situatie waarin ze terecht kwamen, het onbegrip van de omgeving, het getreiter van controlerende artsen en de hypocriete houding van mutualiteiten die soms meer belangstelling hebben voor het eigen bilan dan voor het heil van sommige verzekerden. Zolang men niet langdurig ziek is, blijft men natuurlijk een welkom lid. Denk aan de arts die langer gewerkt heeft om haar patiënten te helpen en daardoor geen uitkering meer kreeg van de “christelijke” mutualiteit.

Maar het besef dat nog heel wat andere patiënten, waaronder zelfs heel beroemde zoals Florence Nightingale en Charles Darwin ook reumapatiënten waren met problemen bij beweging en vermoeidheid kenden, moet een hart onder de riem steken.

Vermoeidheid en bewegingsstramheid zijn geen ingebeelde ziekten, geen ziekte van plantrekkers, geen hysterie of schoolmoeheid, geen besmettelijke of dodelijke kwaal, maar een probleem dat verschrikkelijk weegt op jezelf en het gezin en een hypotheek kan leggen op de toekomst.

Maar vooral het besef dat er niets hopeloos is, heeft vele patiënten al tot nut gestrekt en een aantal van hen zelfs volkomen genezen.

Een tip: Cardubell van Fytobell om de lever te ontgiften met CNK-bestelnummer: 2899-870.

En Curcuma Forte van Fytobell om spierpijnen en stramheid te vermijden en te behandelen. Curcuma Forte heeft het CNK-bestelnummer: 2963-700.

Je kan zowel Curcuma Forte als Cardubell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer