okt 11, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Om langer te leven, verzorg je darmen

We zijn allemaal bekommerd om onze gezondheid. Uiteraard nog meer als er wat mis gaat. Sommigen beginnen pas dan na te denken. Toch is de gezondheid iets waar voortdurend moet aan gewerkt worden. Die krijg je niet vanzelf. Gezondheid is het resultaat van toepassing van onze kennis en een constante zorgzaamheid. Die kennis is voortdurend in evolutie. Wat we vandaag weten als evangelie willen verkondigen is vermetel. Volgend jaar is die kennis weer anders. Dat is zo over de samenhang van dingen, dat is zo over de werking van medicijnen, maar zeker ook over de bijwerkingen. Misschien gaan we ons over tien jaar afvragen wat ons vandaag bezield heeft. Denk aan de arseniek-kuren die destijds aan maaglijders werden gegeven. Ze gingen er allemaal aan dood. Of aan de loodbekers waardoor de Romeinse adel in de oudheid is uitgestorven: loodvergiftiging. Wat als welvaart werd beschouwd, werd hun ondergang. Maar we moeten ons constant blijven verzorgen, dat is klaar en dat doen we best volgens inzichten die duidelijk zijn en dat is iets wat de natuur ons duidelijk maakt. Wie zich gedraagt volgens een natuurlijke orde zal niet bedrogen uitkomen, omdat de natuur met intelligentie is samengesteld.

Als de darm gezond is, is het hele lichaam gezond. Vermijd emotionele problemen en conflicten want dat kan de darmen helemaal ontregelen en ook je gezondheid bedreigen.

Immuniteit en darmen

Het is net als met een woning; ook die moet voortdurend onderhouden worden en de beste materialen zijn slechts goed genoeg. Wie daartegen zondigt, betaalt vroeg of laat de rekening. Er zijn ook organen die bij sommigen meer aandacht krijgen dan andere.

Het hart: daaromtrent is iedereen het eens, want te veel gedenatureerd vet is schadelijk. Hetzelfde met koolhydraten die uit hun natuurlijke context zijn gehaald: geraffineerde suikers veroorzaken mini-ontstekingen in de bloedvaten, maar belasten ook de darmflora en daar is gezondheid van afhankelijk, zowel de immuniteit als de longen en het brein. Steeds meer blijkt de relatie tussen de darmflora, de longen, het brein en de immuniteit. We weten nog niet veel, maar altijd toch een ietsje meer… En daaruit blijkt dat de natuur altijd gelijk heeft. Het is zoals Messegué destijds schreef: “c’est la nature qui a raison ».

Geen vuilnisbak

De longen, ook daarover weten we dat roken en vervuilde lucht schadelijk zijn. De lever, ach ja, het zal wel voor allen duidelijk zijn dat te veel slechte vetten en te veel alcohol niet gunstig zijn. Maar de darmen? Dat wordt zowat als de vuilnisbak van onze spijsvertering beschouwd. Een soort aanhangsel dat ergens in het lichaam hangt zonder veel betekenis. Toch is dat niet zo, want je weet pas wat de darmen voor onze gezondheid betekenen als je gezondheid het begeeft. De darmen hebben wel degelijk een belangrijke functie en het darmstelsel kan zelfs als een soort barometer voor de gezondheid worden beschouwd. Hoe hou je nu die darmen gezond?

Wat gaat er mis?

Er zijn maar weinig organen in het lichaam die we kunnen missen zonder er last van te hebben of het leven in gevaar komt. Dat is ook zo voor de darmen. Daarbij komt nog dat de gezondheid van de darmen en de goede functie ervan een barometer is voor het afmeten van de gezondheid van ons compleet organisme. Het volkse gezegde spreekt in dat verband duidelijke taal: „De dood huist in de darm”, waarmee bedoeld wordt dat wanneer de darmen ziek zijn er gevaar voor onze gezondheid bestaat, dat zelfs in heel wat gevallen het leven bekort wordt door een storing van de darmfunctie.

Het komt erop aan de stofwisseling zo goed mogelijk te laten verlopen en daar speelt een goede functie van de darmen een bijzonder belangrijke rol in. Hoe herkennen we nu wanneer er iets mis gaat? Eenvoudig wanneer er pijn is, te vaak een opgeblazen en winderig gevoel in de darmen waarneembaar is, naast onwelriekende winden, langdurige diarree en langdurige verstopping. Als je deze symptomen bij je vaststelt dan is er wat aan de hand en mag je een arts consulteren.

Ingewikkeld proces

De spijsvertering is een ingewikkeld proces, waarbij verschillende organen een precieze taak hebben. De rol van de darmen wordt bij veel patiënten verwaarloosd. Ze eten er maar op los en slaan geen acht op de alarmsignalen van de spijsvertering. Meestal zijn de problemen het gevolg van onze moderne voedingsgewoonten. We eten te veel, te snel en te rijk. Daardoor worden de darmflora beschadigd en dat is nochtans essentieel voor onze gezondheid.

Daarmee is ook duidelijk wat er aan de hand is. Op die wijze komen de spijzen te weinig voorbereid in de darmen terecht, waardoor het complete verteringsproces uit zijn normale ritme wordt gehaald.

Diarree is daarvan een van de gevolgen en is vaak een eerste signaal. Niet alleen de haastige, onder stress verorberde maaltijden kunnen diarree opleveren, ook de levenswijze en denkwijze, de emotionele situatie van dat ogenblik kan zich naar de darmen toe vertalen in diarree, bij sommigen net andersom in verstopping.

Diarree kan evenwel ook veroorzaakt worden door bacteriën en virussen, door zogenaamde voedselvergiftigingen, waarbij bedorven of besmet voedsel werd gegeten. In zo’n situaties ziet men heel vaak dat grote groepen mensen, of een heel gezin tegelijk, dezelfde verschijnselen krijgt: diarree, krampen, in sommige gevallen is er zelfs levensgevaar mee gemoeid, denk maar aan de levensbedreigende gevolgen van botulisme.

Angsten en emoties vertalen zich heel vaak in darmspasmen, diarree, pijn. Denk maar aan de studenten die net voor het examen, een ontregelde stoelgang krijgen. Patiënten die bang zijn voor een bepaalde activiteit waar ze die dag voorstaan, krijgen nogal gemakkelijk af te rekenen met diarree.

Emoties en darmen

Niet zonder reden worden de darmen als “het tweede brein” beschouwd. Dat betekent dat ze reageren op alles wat we meemaken, niet enkel op voedsel, ook op ons denken, onze emoties, onze angsten, onze frustraties. Zeer gevoelige mensen ondervinden heel snel dat er wat mis is, door snelle reacties van de darmen. Volgens de Chinese geneeskunde is het darmstelsel het centrum van het universum. Het is het besturingssysteem van ons organisme. Zo is de uitdrukking “vlinders in de buik” een bekend gezegde bij verliefde mensen. Het wijst erop hoezeer emoties verbonden zijn met het darmstelsel.

De nervus vagus, het zenuwstelsel van darmen en hersenen zijn met elkaar verbonden. Vandaar dat in de yoga de buikademhaling zo belangrijk is, om tot rust te komen, emoties tot bedaren te brengen en ook het hartritme weer in een normale cadans te brengen als dat niet het geval mocht zijn.

De darmen zijn dus niet zomaar een onderdeel van de spijsvertering. Ze zijn meer dan dat: een tweede brein, een regulator van emoties, een bron van immuniteit, eigenlijk de polsslag van onze gezondheid.

Wie gezonde darmen heeft, is helemaal gezond, leeft langer en ook gelukkiger.

Hoe kan dat? Door gezond te eten, gezond te denken, gezonde lucht te ademen, te bewegen en elementen aan de darmen cadeau te doen waar ze wat kunnen mee doen: probiotica bijvoorbeeld.

Een tip: Digesbiose van Fytobell met natuurlijke probiotica waar de darmen heel gelukkig zullen mee zijn en de immuniteit gaan mee versterken.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kan Digesbiose van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Je darmstelsel voelt zich herboren!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer