mrt 14, 2022 | Alle tips, Gezondheid, Planten | 0 Reacties

Vrouwenmantel: de lieveling van de vrouwen

Het wordt lente. Tijd om te planten en in de tuin te beginnen schoffelen. Al gedacht aan een prachtige en tegelijk nuttige plant: Alchemilla oftewel vrouwenmantel? Het woord zegt het zelf: vrouwenmantel is een plant die beschermend werkt voor de vrouw. Het is een prachtige plant die gemakkelijk in elke tuin groeit en echt goede eigenschappen heeft tegen vrouwelijke ongemakken. In feite zou je ze in elke tuin moeten kunnen aantreffen, want het is een gratis medicijn uit de natuur tegen pijnlijke menstruatie, ongemakken bij de menstruatie, na een pijnlijke bevalling is het onmisbaar en het plantje helpt ook tegen diarree. Het is bovendien prachtig hoe het blad van vrouwenmantel de regendruppels opvangt.

Vrouwenmantel is in Europa, Azië en Amerika een inheemse plant. De Latijnse naam Alchemilla is afgeleid van het Arabische „alkemelych”, alchemistisch. Ook wel bekend als mantel van Freya, Zinauw en lievevrouwenmantel. Behoort tot de familie van Rosaceae.

Vrouwenmantel of Alchemilla is een prachtige plant en ze zou niet alleen in elke tuin mooi staan, ze zou ook elke vrouw kunnen plezieren.

Geneeskrachtig

De alchemie is een oude, enigszins geheimzinnige wetenschap, die door middel van de „steen der wijzen” trachtte onedele metalen in edele om te zetten en een levenselixer te bereiden. En inderdaad, als dauwdruppels zich als zilverkleurige kristallen op het blad van vrouwenmantel verzamelen, gaat daar iets mysterieus van uit. Dauw van vrouwenmantel heeft de gemoederen eeuwenlang beziggehouden. Vrouwen zouden hun jeugd behouden als ze zich daarmee wasten, maar uiteraard alleen als ze het vocht in hun eentje verzamelden bij volle maan.

Je zou voor minder vanzelf genezen.

In de Middeleeuwen werden talloze geneeskrachtige eigenschappen aan vrouwenmantel toegedicht, vooral als het om de bestrijding van vrouwenkwalen ging. Het gewas bleef zijn magische reputatie tot diep in de achttiende eeuw behouden. Tot op de dag van vandaag wordt vrouwenmantel door kruidenartsen voorgeschreven als erkend geneeskrachtig kruid en het is bovendien nog werkzaam ook.

Parel van een plant

Alchemilla of Vrouwenmantel is een winterharde, vaste plant. Ze bereikt een hoogte en een omvang van 30 cm. Ze heeft fragiele, groenachtig gele bloemen in de zomer en ook een stervormig blad, van boven lichtgroen van kleur, met aan de onderzijde een fraaie zilverachtige beharing. Het is echt een sierlijke plant en ideaal geschikt als bodembedekker, in rotstuinen en droge taluds. En, zoals we hebben vermeld, het is net of de plant geboend is, want de waterkristallen van regen of dauw worden er op een schitterende wijze in opgevangen en blijven parelen zoals op een auto die met was is behandeld.

Verschillende soorten

Van de Alchemila of vrouwenmantel bestaan verschillend variëteiten.

Alchemilla alpine (Alpiene vrouwenmantel):

Vaste plant met kruipende wortelstok. Hoogte 15 cm, omvang 60 cm. De langgesteelde, ronde tot niervormige bladeren zijn bijna tot aan de basis gelobd. De lichtgroene bladeren zijn aan de onderkant zijdeachtig behaard. In de zomer verschijnen er trossen groengele bloemen.

Alchemilla mollis (Vrouwenmantel (tuinvorm)):

Winterharde vaste plant, die 50 cm hoog en breed wordt. Trossen groengele bloemen in de zomer. Lichtgroen, groot, gelobd blad met golvende rand.

Alchemilla xanthochlora (Geelgroene vrouwenmantel):

Ook wel leeuwenklauw genoemd. Winterharde vaste plant. Hoogte 15-45 cm, omvang 50 cm. In de zomer trossen geelgroene bloemen. Rond, lichtgroen blad met golvende randen.

Hoe kun je vrouwenmantel zelf kweken?

Zaaien: Zaad van vrouwenmantel is zeer kiemkrachtig, ontkiemt snel en produceert enorm veel zaailingen. Zaai in maart in potten in de koude bak. Verspeen de zaailingen in bakken en later op een kweekbed. Plant ze tussen oktober en maart in de tuin uit. Onderlinge afstand 45 cm. Eenvoudiger is de oude planten de gelegenheid te geven zich spontaan uit te zaaien. Verzamel daartoe de jonge plantjes en zet ze op de plaats van bestemming.

Scheuren: Vrouwenmantel kan tussen oktober en april bij vorstvrij weer worden gescheurd en opnieuw worden geplant.

Ziekten en plagen: Vrouwenmantel is een behoorlijk sterke plant en kent over het algemeen geen problemen.

Onderhoud: Voorjaar: Scheur uitgegroeide planten. Zaai indien gewenst.

Zomer: Als je geen spontane uitzaai wenst, verwijder dan alle uitgebloeide bloemen.

Najaar: Scheur sterk uitgegroeide planten zo nodig. Zaaien kan ook.

Winter: Hier hoef je niets speciaals te doen.

Maatregelen in de tuin: Deze volledig winterharde plant doet het haast onder alle omstandigheden en in elke grondsoort goed. Dun zaailingen uit tot op 30 cm. Vrouwenmantel is een bijzonder sierlijke plant, geschikt voor borders en randbeplanting. Ze heeft wel sterk de neiging zich via spontane uitzaai snel uit te breiden. Als je dat niet wenst, moet je de bloemen wegknippen vooraleer ze zaad zetten.

Oogst: Jonge blaadjes moeten gesneden worden als de dauw net is opgedroogd. Pluk bladeren om te drogen vlak voor de bloei.

Potten en kuipen: Alle soorten vrouwenmantel doen het voortreffelijk in potten en kuipen. Ze zien er vrolijk uit. Gebruik normale, vochthoudende potgrond, geef ruim water in de zomer en af en toe wat vloeibare mest. Zet de pot of kuip ’s winters weg in de koude bak of in de kas. De plant is dan bovengronds afgestorven en heeft nauwelijks water nodig. Vrouwenmantel is zeer geschikt voor verwerking in hangmanden. Plaats het gewas daartoe bovenin de hangmand. Het zal vanzelf gaan afhangen.

Geneeskrachtige plant

De tuinvariant is als artsenijgewas van ondergeschikte betekenis. De alpiene soort is het best werkzaam. Inwendig wordt vrouwenmantel gebruikt bij problemen met de menstruatie, menopauze, na de bevalling en tegen diarree. Uitwendig als mondspoeling na tandextractie of als huidlotion bij wondjes en zweren. In de diergeneeskunde wordt de plant benut als middel tegen diarree.

Culinair: Vroeger werd het jonge blad van vrouwenmantel gebruikt in yoghurt. Tegenwoordig wordt het bittere blad nog wel gebruikt in salades. Derhalve kun je vrouwenmantel gebruiken bij de kaas- of vleesschotel en ook om de schotel te versieren. Het oogt niet enkel mooi, het is ook gezond en lekker.

De bloemen zijn buitengewoon geschikt voor bloemarrangementen. Van het blad kun je groene verf maken.

Je kan de werking van Alchemilla vergelijken met die van Humulus.

Een tip: Menobell van Fytobell.
Je vindt Menobell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2223-188.

Je kan Menobell ook bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer