Hoe kun je zelf mayonaise maken die altijd lukt?

Elk schoteltje heeft nood aan een sausje. Honger is weliswaar de beste saus, zegt het spreekwoord, maar als er nergens een saus wordt aan toegevoegd zijn de recepten veel fletser. Sausen maken, is een kunst en lekkere sausen maken, is een meesterwerk dat elke schotel siert en zelfs de meest smakeloze gerechten kan omtoveren tot een sterrenschotel.

De basis van veel sausen is dan ook mayonaise, of althans de ingrediënten die er voor gebruikt worden.

Mayonaise is de basis van veel lekkere sausen. De kunst is: hoe krijg je het voor mekaar dat de mayonaise altijd lukt?

Natuurlijk kun je alles uit een potje halen, maar je moet maar eens het etiket grondig lezen om te weten wat er allemaal wordt ingestopt om de smaak te accentueren en je goede smaak te verschalken. Laat staan dat het nog over een gezond recept gaat. Daarom kun je maar beter de saus oftewel de mayonaise zelf maken. Heel moeilijk is dat niet, je moet enkel een paar trucjes in acht nemen en die verklappen we jullie hier.

Want zelf mayonaise maken behoort tot de ervaringen met opperste voldoening, vooral als die geslaagd is, want niet zelden mislukt het experiment. Vandaar dat zovelen er de voorkeur aan geven bokaaltjes te gebruiken. Het nadeel ervan is natuurlijk dat je niet weet welke ingrediënten allemaal zijn gebruikt. Op die manier wordt niet zelden je gezondheid bedreigd.

Als je nu zelf mayonaise wil maken, dan kan je niet enkel experimenteren met de smaak, want je kan er wat fijne kruiden en mosterd aan toevoegen, je weet bovendien perfect welke ingrediënten er inzitten en dat is veel waard. Om nu grote garantie te hebben dat het maken van de mayonaise lukt, moet je er voor zorgen dat alle ingrediënten ongeveer dezelfde temperatuur hebben, want hierin schuilt het geheim van het lukken. De meeste keukenprinsessen halen sommige producten uit de keukenkast en andere dan weer uit de koelkast: zoiets is vragen om problemen. Wil je voortaan altijd succes hebben, zorg er dan voor dat alle producten dezelfde temperatuur hebben.

En natuurlijk moet je ook de volgorde respecteren. Eerst de eierdooier, dan de mosterd, het zout en de peper en dan heel, maar dan ook heel, heel langzaam de olie. Alles goed kloppen, liefst met de mixer-garde. Pas als de mayonaise begint op te dikken, kun je wat meer olie toevoegen. Pas op het einde citroensap toevoegen en nogmaals goed mixen met de garde.

Er is natuurlijk een tweede methode door alle ingrediënten tegelijk in een pot te doen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Neem een smalle hoge pot waar de mixer in past. Het ei in zijn geheel op de bodem van de pot doen, dan de mosterd, het zout en de peper, het citroensap of de azijn en dan de mixer erin zetten. Dan de olie erbovenop en meteen de hele hoeveelheid. Laat de mixer nu volop draaien en haal die langzaam naar omhoog. Tegen het moment dat de mixer boven is, is de mayonaise klaar. Dit is de eenvoudigste methode. En mocht de mayonaise toch schiften en dun blijven, dan kan je die vloeistof weer gebruiken om de eerste methode toe te passen.

Daarna op smaak brengen met kruiden. Smakelijk. Elk eetmaal wordt een feest.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer