Hoe kun je zelf mayonaise maken die altijd lukt?

Elk schoteltje heeft nood aan een sausje. Honger is weliswaar de beste saus, zegt het spreekwoord, maar als er nergens een saus wordt aan toegevoegd zijn de recepten veel fletser. Sausen maken, is een kunst en lekkere sausen maken, is een meesterwerk dat elke schotel siert en zelfs de meest smakeloze gerechten kan omtoveren tot een sterrenschotel.

De basis van veel sausen is dan ook mayonaise, of althans de ingrediënten die er voor gebruikt worden.

Mayonaise is de basis van veel lekkere sausen. De kunst is: hoe krijg je het voor mekaar dat de mayonaise altijd lukt?

Natuurlijk kun je alles uit een potje halen, maar je moet maar eens het etiket grondig lezen om te weten wat er allemaal wordt ingestopt om de smaak te accentueren en je goede smaak te verschalken. Laat staan dat het nog over een gezond recept gaat. Daarom kun je maar beter de saus oftewel de mayonaise zelf maken. Heel moeilijk is dat niet, je moet enkel een paar trucjes in acht nemen en die verklappen we jullie hier.

Want zelf mayonaise maken behoort tot de ervaringen met opperste voldoening, vooral als die geslaagd is, want niet zelden mislukt het experiment. Vandaar dat zovelen er de voorkeur aan geven bokaaltjes te gebruiken. Het nadeel ervan is natuurlijk dat je niet weet welke ingrediënten allemaal zijn gebruikt. Op die manier wordt niet zelden je gezondheid bedreigd.

Als je nu zelf mayonaise wil maken, dan kan je niet enkel experimenteren met de smaak, want je kan er wat fijne kruiden en mosterd aan toevoegen, je weet bovendien perfect welke ingrediënten er inzitten en dat is veel waard. Om nu grote garantie te hebben dat het maken van de mayonaise lukt, moet je er voor zorgen dat alle ingrediënten ongeveer dezelfde temperatuur hebben, want hierin schuilt het geheim van het lukken. De meeste keukenprinsessen halen sommige producten uit de keukenkast en andere dan weer uit de koelkast: zoiets is vragen om problemen. Wil je voortaan altijd succes hebben, zorg er dan voor dat alle producten dezelfde temperatuur hebben.

En natuurlijk moet je ook de volgorde respecteren. Eerst de eierdooier, dan de mosterd, het zout en de peper en dan heel, maar dan ook heel, heel langzaam de olie. Alles goed kloppen, liefst met de mixer-garde. Pas als de mayonaise begint op te dikken, kun je wat meer olie toevoegen. Pas op het einde citroensap toevoegen en nogmaals goed mixen met de garde.

Er is natuurlijk een tweede methode door alle ingrediënten tegelijk in een pot te doen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Neem een smalle hoge pot waar de mixer in past. Het ei in zijn geheel op de bodem van de pot doen, dan de mosterd, het zout en de peper, het citroensap of de azijn en dan de mixer erin zetten. Dan de olie erbovenop en meteen de hele hoeveelheid. Laat de mixer nu volop draaien en haal die langzaam naar omhoog. Tegen het moment dat de mixer boven is, is de mayonaise klaar. Dit is de eenvoudigste methode. En mocht de mayonaise toch schiften en dun blijven, dan kan je die vloeistof weer gebruiken om de eerste methode toe te passen.

Daarna op smaak brengen met kruiden. Smakelijk. Elk eetmaal wordt een feest.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Broccoli: het natuurlijke anti-kankerwapen

We zijn een stuk van de natuur en dus moeten we ons in leven houden met elementen uit die natuur. Hoe meer je van de natuur en de oorspronkelijke samenstelling van de schepping afwijkt, des te groter wordt het risico op problemen. Een van de grote problemen van deze...

Lees meer

Champignons: je beste bodyguard

Vorige week werd door de overheid de week van de valpreventie afgekondigd. Het is geen overbodige maatregel om dit onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Als je twintig bent en je maakt een valpartij, dan loopt dat gewoonlijk goed af, zonder problemen,...

Lees meer

Hoe kun je gezond, maar efficiënt afslanken?

Heel wat moderne problemen zijn terug te voeren tot een nog groter probleem van deze tijd: obesitas. Zowel kanker, hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes, problemen met de immuniteit, last in de spieren en rugklachten, evenals vroegtijdig overlijden kunnen te maken...

Lees meer

KOMKOMMER: lentefrisse, afslankende lekkernij

Het is lente, of wat er zou moeten voor doorgaan, maar ondanks het minder fraaie weer heeft de natuur ons toch kansen gegeven om het lentegevoel te ervaren, vooral door middel van groenten die nu volop worden aangeboden. Eentje daarvan is komkommer. Want hoewel...

Lees meer

Ziekte voorkomen door anders te eten

We zijn wat we eten. We kennen allemaal de betekenis van die slogan. En de opvatting van Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde loog er ook niet om: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn, uw voeding”. Duizenden jaren geleden wist men dat ook...

Lees meer