jun 19, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vermoeid, uitgeput, slapjes: Versterk je weerstand met vitamine C

Last van vermoeidheid? Je bent niet alleen! Het weer, het tijdstip van het jaar, de leeftijd, de werkomstandigheden, het privéleven, de kinderen, corona, problemen… het kan er allemaal mee te maken hebben, maar waar weinig mensen bij stilstaan is de vraag: “Heb ik wel voldoende vitamine C”? Het is nog altijd een feit dat wie een tijdlang een tekort heeft aan vitamine C, met dezelfde problemen af te rekenen krijgt: vermoeidheid, uitputting, een verminderd of verzwakt concentratievermogen, loodzware moed, geen zin om aan het werk te beginnen, snel buiten adem, geen veerkracht en … om de haverklap een verkoudheid.

Deze symptomen lijken allemaal niet zo erg, ze komen bovendien voor in heel wat ziektebeelden, vandaar dat het wel belangrijk is de diagnose aan de arts over te laten. Maar een niet te onderschatten invloed heeft het tekort aan vitamine C. In deze tijd waarop de vitamine heel goedkoop kan worden gesynthetiseerd, vruchten in enorme hoeveelheden voorradig zijn, de voorlichting nooit zo uitgebreid is geweest, zou je er toch van schrikken als het getal patiënten dat een tekort heeft aan vitamine C bekend werd. Hun aantal is erg groot, en dat wordt veroorzaakt door het feit dat de klachten nooit heel ernstig zijn, maar tegelijk ook zeer diffuus. Vermoeidheid past bij veel ziektes. Bovendien kan een tekort aan vitamine C ook andere problemen in de hand werken. Zo is de ijzerabsorptie veel beperkter als er ook vitaminegebrek is. Vandaar dat bloedarmoede bij vrouwen gepaard gaat met vermoeidheid, griepjes, verkoudheden, stress, angsten enz… Wat een vitamine allemaal kan veranderen…

Vers fruit is van vitaal belang om gezond te blijven of te worden. Wie voldoende vitamine C tot zich neemt wordt minder gauw verkouden of grieperig. Vermoeidheid, concentratiestoornissen, bloedend tandvlees, uitputting, slappe spieren, het kan allemaal te maken hebben met een tekort aan vitamine C.

Ook ernstige ziekten

Vitamine C heeft niet enkel te maken met verkoudheden en vermoeidheid in het voorjaar. Er zijn ernstige ziekten die een tekort aan vitamine C als begeleidend verschijnsel manifesteren. Zo is er vastgesteld dat baarmoederhalskanker een extreem lage vitamine C-spiegel toont in het tumorweefsel. Daarentegen heeft men kunnen constateren dat in staten van de USA waar veel fruit en dan vooral citrusvruchten worden gegeten, veel minder kanker aan de dikke darm voorkomt dan in de rest van de Amerikaanse staten. Mannelijke steriliteit als gevolg van een conglutinatie van de zaadcellen, kon op een paar maanden tijd worden verholpen door hoge doses vitamine C. Ook is vastgesteld dat bij rokers slechts driekwart van de vitamine C in het voedsel wordt benut, vanwege een malabsorptie in de darmen. Kanker kan ook hier mee te maken hebben.

Vitamine C voorkomt ook bloedarmoede, want het drinken van een glas sinaasappelsap bij het eten is al voldoende om de ijzerhoeveelheid die uit het voedsel wordt opgenomen te verdubbelen. Zeker voor vrouwen is dit interessant om weten, want zij leiden vooral vanwege de maandstonden vaak aan anemie veroorzaakt door ijzertekort. Liever dan ijzerpreparaten te slikken kan men beter gewoon meer vruchten eten wat de ijzerabsorptie uit het voedsel zal stimuleren. Dat is geen startschot om meteen ongebreideld vitamine C te slikken. Er werd namelijk ook vastgesteld dat een belangrijke overdosis vitamine C een funeste uitwerking heeft op de aanwezigheid van vitamine B12 in het bloed. Alweer een bewijs dat wie natuurlijk leeft en het voedsel zo natuurlijk mogelijk gebruikt zonder te veel te vertrouwen op geheime formules uit laboratoria, nog altijd het beste heeft gedaan wat veilig is voor de gezondheid.

Weerstand verhogen

Veel patiënten zijn van mening dat wie een verkoudheid of griep heeft meteen geneest als er maar voldoende vitamine C wordt geslikt. Daar mogen volgens wetenschappelijk onderzoek geen wonderen van worden verwacht. Een verkoudheid of griep duurt met vitamine C zes dagen en zonder vitamine C een week. Wel heeft vitamine C een belangrijke werking ter hoogte van de celmembranen die minder toegankelijk worden gemaakt voor externe agressie. Met andere woorden: je zal minder gauw verkouden en grieperig worden als je maar voldoende vitamine C bij je voeding naar binnen krijgt. Het is dus vooral preventief van belang.

Vitamine C is wel van levensbelang, want zonder ga je dood. Dat ondervonden zeelui die langere tijd met hun schip onderweg waren en moesten leven van ingepekeld vlees en brood. Ze kregen onbekende ziekten die in menig scheepslogboek als de scheepspest werd beschreven: de sterkste mannen leden plots krachtverlies, ze hadden last van opgezwollen benen, hun spieren smolten weg en de huid werd inktzwart. Sommigen kregen ook bloedende zweren, bloedend tandvlees, zodat zelfs de wortels bloot kwamen te liggen en de tanden uit hun kassen vielen. Schepen die vastzaten in het ijs werden op die manier gered door Canadese Indianen, want nadat deze hen verse groene knoppen van thuyabomen hadden te eten gegeven, werden ze weer gezond. Ze wisten toen nog niet dat die veel vitamine C bevatten. Pas toen in 1920 de vitamine C werd ontdekt werd alles duidelijk over de gevreesde scheurbuik. Sedert het moment dat aardappelen in Europa werden gegeten was de ziekte ook al fel teruggedrongen, want een kwartje kilo aardappelen bevat al voldoende vitamine C om de dagelijkse behoefte te dekken.

Toch mag niet vergeten worden dat deze vitamine extra gevoelig is voor hitte. Bij een langdurig kookproces gaan heel wat vitamines verloren. Aardappelen die geschild zijn en worden gekookt, houden slechts 20 percent van hun vitamine C-gehalte over. Aardappelen die in de schil gekookt zijn, hebben nog altijd 80 percent van hun vitamines. Het is een kleine moeite om de schil gewoon te borstelen, te koken en nadien te pellen, dan ze eerst te wassen en te schillen. De smaak is trouwens ook veel krachtiger. Dat geldt voor alle voedsel. Als je bereid voedsel een dag laat staan, is de helft van de vitamines verdwenen. Fruit moet je dus pas schillen net voor het eten. Groenten pas wassen en snijden net voor ze op tafel komen. Niet enkel het kookproces doodt vitamine C maar ook het licht. Laat geperst vruchtensap dan ook nooit te lang in het zonlicht staan, de vitamines smelten als sneeuw voor de zon.

Tegen vermoeidheid

Officieel hebben we per dag ongeveer 100 milligram vitamine C nodig. Dat komt overeen met het sap van twee sinaasappelen of twee citroenen. Rozebottels zijn de kampioenen van vitamine C maar ook paprika en zwarte bessen zijn goede leveranciers. Zelfs peterselie bevat driemaal zoveel vitamine C als citroen. Kiwi ook trouwens. Maar volgens Linus Pauling, de Nobelprijswinnaar die vitamine C bekend maakte, moeten we een veelvoud daar van slikken: zelfs tot drie à vijf gram.

Vruchten moeten zo weinig mogelijk worden geschild, want net onder de schil zit tweemaal meer vitamine C dan in de rest van de vrucht. Vandaar dat vruchten en rauwkostsalades (nooit samen bij dezelfde maaltijd) uitstekende recepten zijn voor mensen die last hebben van vermoeidheid, stress, concentratiestoornissen, uitputting. Het is dus vooral ook voor studenten van belang voldoende vers fruit te eten. Hun prestaties kunnen er gevoelig door verbeteren.

Vergelijk de waarden

Vitamine C zit voornamelijk in plantaardig voedsel. Vers fruit en verse groenten zijn de belangrijkste leveranciers. Per 100 gram eetbare stof kun je volgende lijst vergelijken qua vitaminegehalte.

Melk 1,7 mg

Boter 0,2 mg

Eend 7,5 mg

Kip 2,5 mg

Rundslever 30 mg

Haring 0,5 mg

Aardappelen 17 mg

Asperges 21 mg

Bieslook 47 mg

Bloemkool 69 mg

Groene kool 105 mg

Kropsla 13 mg

Peterselieblad 166 mg

Savooi 45 mg

Spruitjes 114 mg

Wittekool 45 mg

Zuurkool 20 mg.

Aalbessen 36 mg

Zwarte aalbessen 177 mg

Aardbeien 64 mg

Citroen 53 mg

Kiwi 108 mg

Sinaasappels 50 mg

Rozebottels 1250 mg, dit is veruit het meest.

Echinacea om weerstand te verhogen

Uiteraard is het erg belangrijk om voldoende vers voedsel te eten, en via de vitamine C zijn weerstand te versterken. Maar er zijn ook enkele planten of extracten ervan die daarbij kunnen helpen. De belangrijkste plant is wel de Echinacea Purpurea, de rode zonnehoed. Het natuurlijke preparaat Echinabell met vitamine C is dan ook een uitstekend middel om de weerstand te verhogen. Uiteraard blijven dagelijks lichte sportoefeningen of wandelingen aanbevolen om gezonde lucht te tanken. Het spreekt vanzelf dat roken daarbij taboe is. Voldoende ontspanning houdt ook de geest gezond en dat is even belangrijk.

Een tip: Echinabell met vitamine C van Fytobell met CNK-bestelnummer (apotheek): 2595-791.

Je kan Echinabell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer