jun 10, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Waarom maakt je ochtendkoffie je nog meer moe?

Geef toe: wat is lekkerder dan ’s morgens na het ontbijt de krant te lezen met een lekker kopje koffie, een espresso of zelfs een heerlijke thee.

Lekker wel en ook ideaal om meteen klaarwakker te worden, maar soms ook wat “te wakker”, want voor veel mensen is de cafeïneshot, net dat schot te veel. 

Een koffietje ’s ochtends is niet verkeerd, maar je moet wel eerst ontbijten!

Veel mensen hebben die shot ook wel nodig, want anders zijn ze wel wakker, maar niet alert, niet gefocust, niet geconcentreerd vooraleer ze aan het werk beginnen. Soms zijn ze daardoor ook een gevaar op de weg voor anderen en voor zichzelf.

Dus toch maar een koffietje als “wakkerschudder”?

Het probleem is dat heel veel mensen die lekkere koffie op de nuchtere maag gebruiken en nadien geen ontbijt nemen.  Daardoor ontstaat een tekort aan bloedsuiker en voelen we ons nadien weer moe. Geen goede methode dus.

Die werkwijze om wakker te worden wordt nochtans heel veel toegepast, omdat ze er van overtuigd zijn dat dit de beste manier is om ons op staande voet helder van geest en zich klaarwakker te voelen. 

Foute gedachtegang, zo luidt echter het onverbiddelijke oordeel van een groep Weense wetenschappers, van zo’n kop koffie in de ochtend ga je je juist nog meer moe voelen. Als gevolg van deze ochtendkop vergroot de nood van ons lichaam aan suiker en bereik je eigenlijk het omgekeerde effect: geen energie meer, want er was geen ontbijt en de koffie geeft wel een kick, maar er zijn niet genoeg koolhydraten om de energie te leveren.

Een koffietje is OK, maar dan wel na een serieus ontbijt met vruchten, volkoren, eventueel een eitje. Koffie zonder ontbijt is eigenlijk het vuurtje proberen aan te steken zonder brandhout. Dus: eerst ontbijten en nadien genieten van je koffietje.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Als vrouwen klagen is dat doorgaans terecht

Veel vrouwen krijgen van hun omgeving dikwijls het verwijt dat ze emotioneel zijn, dat ze hun ongemakken zelf fabriceren in hun fantasie en dat ze positiever moeten denken. Vrouwen klagen niet zo gemakkelijk als mannen en als ze een probleem ervaren is dat doorgaans...

Lees meer

Epidemie op komst? Geen last van!

Elke dag hoor je iets over een epidemie: verkoudheid, griep, RSV, covid, buikgriep, diarree, maagaandoeningen… het houdt niet op. Dat alles met de feestweken die in aantocht zijn, geen leuke vooruitzichten. Ontelbaar zijn de patiënten die de feestweken in bed moeten...

Lees meer

Ben je ook op zoek naar “het geluk”?

Het heeft natuurlijk geen betekenis, maar vooral in deze periode van het jaar, de feestweken, de glitter en lampjes, de muziek, vragen veel mensen zich af of het allemaal wel echt is, een betekenis heeft of klatergoud is. Vooral de tegenstellingen vallen vaak zwaar,...

Lees meer