jun 10, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Waarom maakt je ochtendkoffie je nog meer moe?

Geef toe: wat is lekkerder dan ’s morgens na het ontbijt de krant te lezen met een lekker kopje koffie, een espresso of zelfs een heerlijke thee.

Lekker wel en ook ideaal om meteen klaarwakker te worden, maar soms ook wat “te wakker”, want voor veel mensen is de cafeïneshot, net dat schot te veel. 

Een koffietje ’s ochtends is niet verkeerd, maar je moet wel eerst ontbijten!

Veel mensen hebben die shot ook wel nodig, want anders zijn ze wel wakker, maar niet alert, niet gefocust, niet geconcentreerd vooraleer ze aan het werk beginnen. Soms zijn ze daardoor ook een gevaar op de weg voor anderen en voor zichzelf.

Dus toch maar een koffietje als “wakkerschudder”?

Het probleem is dat heel veel mensen die lekkere koffie op de nuchtere maag gebruiken en nadien geen ontbijt nemen.  Daardoor ontstaat een tekort aan bloedsuiker en voelen we ons nadien weer moe. Geen goede methode dus.

Die werkwijze om wakker te worden wordt nochtans heel veel toegepast, omdat ze er van overtuigd zijn dat dit de beste manier is om ons op staande voet helder van geest en zich klaarwakker te voelen. 

Foute gedachtegang, zo luidt echter het onverbiddelijke oordeel van een groep Weense wetenschappers, van zo’n kop koffie in de ochtend ga je je juist nog meer moe voelen. Als gevolg van deze ochtendkop vergroot de nood van ons lichaam aan suiker en bereik je eigenlijk het omgekeerde effect: geen energie meer, want er was geen ontbijt en de koffie geeft wel een kick, maar er zijn niet genoeg koolhydraten om de energie te leveren.

Een koffietje is OK, maar dan wel na een serieus ontbijt met vruchten, volkoren, eventueel een eitje. Koffie zonder ontbijt is eigenlijk het vuurtje proberen aan te steken zonder brandhout. Dus: eerst ontbijten en nadien genieten van je koffietje.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer