jun 10, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Waarom maakt je ochtendkoffie je nog meer moe?

Geef toe: wat is lekkerder dan ’s morgens na het ontbijt de krant te lezen met een lekker kopje koffie, een espresso of zelfs een heerlijke thee.

Lekker wel en ook ideaal om meteen klaarwakker te worden, maar soms ook wat “te wakker”, want voor veel mensen is de cafeïneshot, net dat schot te veel. 

Een koffietje ’s ochtends is niet verkeerd, maar je moet wel eerst ontbijten!

Veel mensen hebben die shot ook wel nodig, want anders zijn ze wel wakker, maar niet alert, niet gefocust, niet geconcentreerd vooraleer ze aan het werk beginnen. Soms zijn ze daardoor ook een gevaar op de weg voor anderen en voor zichzelf.

Dus toch maar een koffietje als “wakkerschudder”?

Het probleem is dat heel veel mensen die lekkere koffie op de nuchtere maag gebruiken en nadien geen ontbijt nemen.  Daardoor ontstaat een tekort aan bloedsuiker en voelen we ons nadien weer moe. Geen goede methode dus.

Die werkwijze om wakker te worden wordt nochtans heel veel toegepast, omdat ze er van overtuigd zijn dat dit de beste manier is om ons op staande voet helder van geest en zich klaarwakker te voelen. 

Foute gedachtegang, zo luidt echter het onverbiddelijke oordeel van een groep Weense wetenschappers, van zo’n kop koffie in de ochtend ga je je juist nog meer moe voelen. Als gevolg van deze ochtendkop vergroot de nood van ons lichaam aan suiker en bereik je eigenlijk het omgekeerde effect: geen energie meer, want er was geen ontbijt en de koffie geeft wel een kick, maar er zijn niet genoeg koolhydraten om de energie te leveren.

Een koffietje is OK, maar dan wel na een serieus ontbijt met vruchten, volkoren, eventueel een eitje. Koffie zonder ontbijt is eigenlijk het vuurtje proberen aan te steken zonder brandhout. Dus: eerst ontbijten en nadien genieten van je koffietje.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer