apr 5, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe vermijd je ernstige problemen van de ouderdom?

Ouder worden doe je van jaar tot jaar, van dag tot dag en van seconde tot seconde. Je bent niet in één, twee, drie oud, gelukkig maar. Dat betekent dat je zeker voldoende tijd hebt om van dag tot dag rekening te houden met de oude dag die zeker komt.

Maar hoe die oude dag zich aandient, is een fenomeen waar je invloed op hebt. Er zijn natuurlijk problemen die typisch zijn voor een bepaalde leeftijd. Osteoporose is zeldzaam bij jongeren, maar enorm bij oudere mensen, vooral oudere vrouwen. Hetzelfde voor prostaatproblemen bij mannen. Iemand van twintig, kent dat probleem niet, terwijl dat bij tachtigers frequent voorkomt.

Hoe pak je die problemen op tijd aan?

Botverdunning of osteoporose bij vrouwen

Heel wat oudere mensen, vooral vrouwen, beginnen op latere leeftijd aan botontkalking te lijden. Dat de botten dunner en brozer worden, heeft te maken met een veranderende hormonenenhuishouding. Kwalijke gevolgen hiervan zijn dat deze vrouwen gemakkelijk botbreuken oplopen, dat hun heupbeenderen snel verslijten en dat ruggenwervels inzakken.

Dankzij regelmatige lichaamsbeweging kan hieraan preventief verholpen worden. Verder doet men er goed aan zijn voeding aan te passen: zet gezonde eiwitten op het menu, kalk en vitamine D. De arts kan nagaan of een extra hormonaal middel noodzakelijk is, maar men kan wel dagelijks „Mineravit” innemen: een middel dat het lichaam erbij behulpzaam is meer kalk uit het voedsel op te nemen.

Met het ouder worden komen soms wat ongemakken de kop opsteken, maar je kan ook gezond en fit ouder worden en daar moet naar gestreefd worden.

Prostaat bij mannen

Terwijl vrouwen vanaf de menopauze vooral geconfronteerd worden met osteoporose, hebben oudere mannen dan weer hun eigen problemen: de prostaat. Zo maar liefst 20% van alle 50-jarigen, 50% van alle 70-jarigen en 80% van alle 80-jarigen krijgen met dit probleem af te rekenen.

De prostaat of voorstanderklier behoort tot de mannelijke geslachtsorganen, een klier gelegen rond de urinebuis op de plaats waar deze uit de blaas komt. Bij de mens is de prostaat ca. 3 cm. lang. Bij het ouder worden, is een vergroting van deze prostaat bij mannen een veel voorkomend verschijnsel. Vooral na het 45ste jaar neemt de omvang geleidelijk toe, waardoor het ledigen van de blaas moeilijker wordt. Hierdoor ontstaan gemakkelijk blaasontstekingen en dito stenen.

Hoe merk je het?

De meest voorkomende verschijnselen van een vergrote prostaat zijn frequente aandrang tot plassen, een slappe straal, de urine die in fasen komt, en je hebt het gevoel dat de blaas niet helemaal leeg gemaakt is en het vervelende, maar bekende nadruppelen.

Prostaatvergrotingen kunnen onschuldig zijn, maar dat is niet altijd het geval. Een vergrote prostaat kan wijzen op prostaatkanker. Een adequate behandeling daarvoor is een operatieve verwijdering. Indien het gezwel nog niet is uitgezaaid, zal genezing het gevolg zijn. Indien het wel al is uitgezaaid, is de kans op genezing kleiner en zal het gezwel medisch behandeld moeten worden. Elke 50-plusser kan echter zelf veel doen om zich uit de problemen te houden, nl. door regelmatig naar de arts te gaan voor een controle van de prostaat en ook door naar zijn dokter te gaan als zich een van de hiervoor reeds genoemde symptomen voordoen. Deze mannen doen er ook goed aan vlees, specerijen, alcohol, cola en koude dranken te vermijden en enkele keren per jaar, bij wijze van preventie, een middel op basis van Sabal te nemen. Denk bijvoorbeeld aan Proflabell van Fytobell.

Verstopping

Een heleboel oudere mensen hebben last van verstopping. Vaak is dat het gevolg van het feit dat ze te weinig lichaamsweging hebben of te weinig vezels in hun dieet zitten, of te weinig drinken, of een combinatie van al deze factoren.

Daar is nochtans gemakkelijk aan te verhelpen:

 • Wit meel vervangen door roggebrood of tenminste volkorenbrood. Zilvervliesrijst, tarwezemelen en volkorenproducten zoveel mogelijk op het menu zetten.
 • Aan verse en rauwe groenten (zoals wortelen, ui, prei en koolsoorten) de voorkeur geven. Ook veel vers fruit eten (vooral pruimen en abrikozen).
 • ’s Morgens nuchter een glas lauw water drinken.
 • Op regelmatige tijdstippen naar het toilet gaan.
 • Bij verstopping helpt soms koud getrokken thee van Sennebladeren.
 • Gebruik een goed natuurlijk middel tegen verstopping zoals Frangulabiose van Fytobell. Dit bevat ook probiotica om de darmen te saneren.

Mijd te hoge bloeddruk

Het is niet ongewoon dat met het vorderen van de leeftijd, ook de bloeddruk wat naar omhoog gaat. Willen of niet: we verouderen allemaal. De bloedvaten doen dat ook, worden minder elastisch en dus kan het gebeuren dat de bloeddruk zich navenant gedraagt. Moet je die per se naar omlaag brengen? Niet iedereen is het daarover eens. Als je dat te kunstmatig doet, dan creëer je de kans dat er nevenverschijnselen opduiken zoals te vroege dementie en Alzheimer, omdat de bloedvaten in de hersenen te weinig bevloeid worden. Maar te hoge bloeddruk is dan weer een risico voor beroerte. Het is een beetje kiezen tussen de pest en de cholera.

Maar toch kan je beter voorzichtig zijn en lang van tevoren preventief handelen.

Hoe doe je dat?

Stimuleer de bloedsomloop als volgt:

 • Wees kieskeurig met wat je eet of drinkt. Dat betekent: eet liever vis dan vlees, mijd bewerkte vleeswaren zoals charcuterie, voeg nergens zout aan toe en mijd transvetten.
 • Mijd geraffineerde suikers en ook geraffineerde deegwaren en witbrood.
 • Wees matig met gebak en snoep.
 • Drink geen alcohol, helemaal niet, want zelfs kleine hoeveelheden zijn schadelijk.
 • Eet meer volkoren, kwark, rauwkost, knoflook, zilvervliesrijst.
 • Eet meer groenten, vruchten en bessen. Ook rauwkost, vanwege de vitamines en antioxidanten
 • Rook niet.
 • Wandel minstens een halfuur per dag.

Wie gezonde bloedvaten heeft, krijgt alle kansen om gezond oud te worden.

Draag zorg voor je zenuwen

Gedachten zijn krachten. Wie een positieve ingesteldheid heeft, zal minder gauw ziek worden of problemen krijgen. Voor wie ziek is, is een gezond optimisme de beste heelmeester, de beste natuurarts. Van kniezen en piekeren is nog niemand beter geworden, wel integendeel. Neem voldoende ontspanning, doe dat bij voorkeur in de natuur, dan beweeg je ook tenminste en dat is even noodzakelijk. Je slaapt dan ook beter en je kan de problemen gemakkelijker van je afzetten.

Als je met al die elementen rekening houdt, dan wacht je een gezonde en hoge leeftijd.

 • En om het lichaam voldoende te mineraliseren tegen osteoporose een tip: Mineravit van Fytobell.

Je vindt Mineravit van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2115-699.

Of je kan Mineravit ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 • En een uitstekend preventief middel voor de prostaat: Proflabell van Fytobell.

Je vindt Proflabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2223-196.

Of je kan Proflabell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

 • En een uitstekend middel tegen verstopping oftewel moeilijke stoelgang: Frangulabiose van Fytobell.

Je vindt Frangulabiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1744-317.

Of je kan Frangulabiose ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer