sep 12, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wie zwaarlijvig is, slaapt slechter

Slapeloosheid is de kwaal van de eeuw. De helft van onze landgenoten kan de slaap niet meer vatten zonder slaappillen. Dat is een verontrustend fenomeen, vooral als men weet dat deze slaappillen verslavend zijn, een herstellende slaap in de weg staan en eigenlijk geen oplossing bieden. De oorzaak moet worden opgespoord en die is meestal van emotionele aard.

Als de ziel ziek is dan helpen tabletten niet. Een goed gesprek kan veel meer oplossen dan een pil. Er zijn nu eenmaal feiten die zich niet door de farmacie laten oplossen: baanverlies, ziekte in de familie, een sterfgeval… het zijn allemaal dingen die aan de ziel vreten en die wel helen met de tijd, maar ondertussen veel leed en kwaad kunnen berokkenen.

Wie te veel weegt, beweegt minder, maar slaapt ook slechter! Gelukkig kan je hulp verwachten van de natuur.

Op zo’n moment moet je goed zorgen voor jezelf en dat kan best met behulp van een goede en begripvolle partner, vrienden, familieleden, collega’s. Het begint met een goed gesprek en het uiten van gevoelens. Verdrongen problemen en conflicten verbitteren de ziel, zorgen voor stress, dat een geweldige oxidant is en dus fel veroudert en ziek maakt. Praat er met uw huisarts of een specialist over en zoek een vriend of vriendin op waarmee je van gedachte kan wisselen. Praten over problemen is de halve genezing! Er zijn natuurlijke middelen die ook daarbij kunnen helpen, als Ginkgo Biloba en Passiflora. Ook vitamines van de B-groep plus vitamine C zijn vitamines die nuttig zijn tegen stress. Wandelen in de natuur is de beste heelmeester. Hoe meer je beweegt, des te vlugger ben je van de problemen verlost. Zoek samen met je partner naar ontspanning, op weekend aan zee of in de Ardennen, op bezoek bij familie en vooral wandelen. Wie bij de pakken blijft zitten gaat eraan kapot. Van belang is ook dat je creatief bezig blijft. Je kan het huis geen driemaal schilderen per jaar, en ook geen tienmaal op bezoek gaan bij verre familie die je al jaren niet meer hebt gezien. Dus moet je zoeken of bezig zijn met activiteiten waarmee je gelukkig kan zijn of worden. Op die manier kunnen de problemen worden aangepakt. Zo zal het slapen ook vlotter verlopen.

Maar je moet ook naar je complete gezondheid kijken, want het is bekend dat zwaarlijvige personen moeilijker of slechter slapen. Vetzucht is absoluut ongezond. Sommigen zijn van oordeel dat overgewicht gevaarlijker is voor de gezondheid dan roken. Zwaarlijvigen hebben 2 tot 4 keer meer kans op hart- en vaatziekten en 4 keer meer kans om suikerziekte te krijgen. Je bent sneller kortademig en hebt een grotere kans op chronische lage rugpijn. Volgens Amerikaanse wetenschappers slapen mensen die acht kilo of meer te zwaar zijn ’s nachts slecht. Ze liggen vaker en langer wakker en voelen zich daardoor overdag veel sneller vermoeid. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat dikke mensen overdag meer behoefte hebben aan een hazenslaapje tussendoor. Het overgewicht zou ervoor zorgen dat het immuunsysteem voortdurend op volle toeren draait, en dat kost energie. Onlangs werden ook overgewicht en astma met elkaar in verband gebracht. Afvallen kan helpen om minder last te hebben van astma. Meer bewegen is hét wapen tegen overtollige kilo’s. Nu is gebleken dat beweging ook helpt tegen depressiviteit. Driemaal per week lopen, bleek hetzelfde effect te hebben als een behandeling met medicijnen.

Volgens artsen zijn ook veel kinderen te dik, omdat ze te veel naar televisie kijken, met de smartphone bezig zijn en daardoor te vaak tussendoortjes knabbelen die meestal te vet zijn en bovendien bewegen ze te weinig. Volgens artsen zijn bij kinderen van vier jaar al vetafzettingen in de aorta gevonden, en waren bij sommigen met tien jaar al de eerste tekenen van hartziektes te zien. Meer buiten spelen!

Sommige maatschappijen voor levensverzekeringen verlagen de premie als men onder het normale gewicht zit, want vetzucht verkort absoluut het leven. Kortademigheid is tenslotte een belangrijke reden om af te vallen: vetzuchtigen hebben geen uithoudingsvermogen en van het één komt het andere: ze bewegen nog minder, slapen nog slechter, eten nog meer… het wordt een duivelskring.

Om de moeilijke periode te overbruggen is er gelukkig een goed natuurlijk slaapmiddel op basis van Escholtzia. Het is Escholcin van Fytobell.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Je kan Escholcin ook online bestellen via www.boverte.com en via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer