Waarom je NOOIT bleekwater met azijn mag mengen

Het haalde gisteren de wereldpers: een Spaanse vrouw had namelijk haar huis gepoetst met een bleekmiddel (eau de javel) op basis van chloor. Ze wou er namelijk zeker van zijn dat er geen sporen van corona in het huis zouden aanwezig zijn of blijven. Bleekwater is een goed ontsmettingsmiddel, maar je moet absoluut contact met huid en ogen en vooral ook de ademhalingswegen vermijden. Het is dus geen goed idee om dit toe te passen voor persoonlijke hygiëne of het zelfs binnenhuis te gebruiken, daarvoor zijn er beslist onschuldiger middelen.

Het werd pas gevaarlijk als ze na het gebruik van bleekwater, bepaalde details ging poetsen met ammonia, ook wel ammoniak genoemd. Daardoor ontstaat een uiterst giftig gasmengel: chloramine. De vrouw kreeg ademnood, belde zelf nog de hulpdiensten, maar toen die arriveerden was het al te laat. Ze overleed aan de gevolgen van haar eigen drang naar zuiverheid.

Die drang naar zuiverheid en kiemvrije ruimten is wel goed, maar je moet tegenwoordig vooral uiterst voorzichtig zijn om bepaalde stoffen te mengen.

Opgelet met mengen van verschillende reinigingsproducten. Ze kunnen levensgevaarlijk zijn. Meng dus nooit een bleekmiddel met zuren of basen. Een handgel met alcohol is veilig en werkt prima.

Zo is het geen goed idee om bleekwater te mengen zowel met basische als met zure stoffen. Een andere zure stof is bijvoorbeeld azijn.

Dat is een prima schoonmaakmiddel op zich, ontstopt ook leidingen, lost kalk op (opgepast met je keukenblad van blauwe hardsteen) en elimineert onzuiverheden, maar je moet azijn niet combineren met bleekwater.

Als je toch azijn en bleekwater combineert voor het poetsen, ontstaat een uiterst giftig gas: chloorgas. Dat kan niet enkel voor gevaarlijke brandwonden zorgen, maar ook inwendig onomkeerbare schade aanrichten, bijvoorbeeld aan de luchtwegen.

Ga dus nooit aan de slag met bleekwater en azijn. Bleekwater kan je bijvoorbeeld wel buiten gebruiken, als bijvoorbeeld op je trottoir of terras een hond of kat uitwerpselen heeft achterlaten en je wil de boel ontsmetten. Maar breng het niet naar binnen en wacht met reinigen tot je een regenvlaag verwacht, dan wordt het gevaar eveneens “verdund”.

Wat mag je dan wel combineren met azijn? Natriumbicarbonaat bijvoorbeeld. Dat is uitstekend om de gootsteen te ontstoppen, in de plaats van gevaarlijke speciaal-producten te gebruiken die al bij menig persoon gevaarlijke brandwonden hebben veroorzaakt. Het is ook levensgevaarlijk voor kinderen, als die het goedje per vergissing in handen krijgen. De vuistregel is ook dat je na toepassing van natriumbicarbonaat en een klein beetje azijn, nadien met veel water moet naspoelen.

In principe moet je zeer goed onthouden, dat je nooit een bleekmiddel mag mengen, noch met zuren (azijn of citroenzuur), noch met basen (ammoniak, natriumbicarbonaat).

Sommige mensen reinigen hun toilet met bleekwater. Dat reinigt natuurlijk prima. Maar als nadien iemand een plasje maakt, ontstaan dezelfde giftige dampen, omdat urine ook ammoniak bevat. Dus: ook geen bleekmiddel in het toilet. Bovendien vernietigt dit de bio-activiteit van septische putten!

Wat is dan wel een veilig ontsmettingsmiddel? Alcohol! Alle producten die alcohol bevatten zijn veilig (je moet ze natuurlijk niet in de ogen sproeien). Daarom dat goede producten als handgel ook alcohol bevatten zeker boven de zestig percent, en liever hoger.

Een tip: Handgel met alcohol van FREEMED. Wrijf hiermee de handen goed in, nadat je gewinkeld hebt of vreemde voorwerpen (leuningen, telefoons, klavieren) hebt aangeraakt.

Je kan de FREEMED handgel gemakkelijk, veilig en snel bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer