okt 7, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Sterke weerstand begint met je darmflora

Natuurlijk speelt je levenswijze een belangrijke rol in de kwaliteit van je gezondheid. Denken, doen, eten, rusten, slapen, middelen… ze hebben allemaal een invloed en sommige daarvan een bijzonder grote impact. Maar het DNA dat je van je ouders cadeau hebt gekregen is een natuurlijk gegeven waar je niet omheen kan. Dat zijn de gevoeligheden waarmee je rekening moet houden. Het betekent niet dat je alles aan het toeval mag overlaten en je DNA de schuld mag geven van problemen die ontstaan met je gezondheid. Want een verstandige levenswijze vermag veel, zoniet bijna alles om correcties aan te brengen aan de invloed die het DNA op je gezondheid, je functioneren heeft.

Gezondheid hangt dus in zekere zin ook af van de constitutie, van de erfelijke aanleg en van het contact met allerlei stoffen, denk ook aan allergenen. Maar niet iedereen die contact heeft lichaamsvreemde stoffen krijgt daardoor een heftige reactie of schade aan de gezondheid. Hoe komt dat? Het „terrein” heeft in dat opzicht een grote taak. Als dit terrein gezond functioneert, krijgt de patiënt geen last. En daar is iets aan te doen.

Maak het “terrein” zuiver

Het DNA is het erfelijk cadeau, het patroon volgens hetwelk het lichaam zal functioneren. Maar je kan dat functioneren beslist gen goede beïnvloeden, ook ten kwade natuurlijk, bijvoorbeeld door alcohol en tabak, dat zijn de eenvoudigste voorbeelden.

Ideaal is een combinatie van fytotherapie, orthomoleculaire geneeskunde, isotherapie en homeopathie. De farmaindustrie hoort dat niet graag, vandaar de jacht op alles wat alternatief is, geholpen door de politiek waar de belangvermenging meer regel dan uitzondering is.

Je kunt het terreintherapie noemen dat de oorzaken wegneemt en daarenboven levenscomfort teruggeeft. Verschillende natuurlijke therapieën, kunnen op dat vlak complementair zijn aan elkaar.

Uiteraard moet het zoeken naar de oorzaak centraal staan en daarom moet gezocht worden naar biochemische, fysiologische en mogelijke psychologische oorzaken. Op het moment dat de patiënt nog geen lichamelijke letsels heeft en dus de problemen zich op het functionele vlak bevinden, is het de hoogste tijd om in te grijpen. Dan kun je nog iets doen.

Een patiënt kan dertig jaar lang nooit last hebben gehad van een probleem zoals een allergie, maar plots kan het toeslaan. Dat probleem is er niet zomaar gekomen. Misschien had de patiënt vijf jaar tevoren een sterker natuurlijk terrein dan de veroorzakende factor. Het komt erop aan het terrein dermate sterk te maken dat men geen last meer ondervindt van een zwakkere constitutie.

Die terreinconstitutie kan gemeten worden zoals de test van Vincent, een analyse van bloed, urine en speeksel, waaruit de constitutionele zwakheden kunnen afgelezen worden aan de hand van de fase waarin het organisme zich bevindt: oxiderend, reducerend, zuur, basisch. Het klassieke bloedonderzoek en uiteraard de anamnese of het beluisteren van de voorgeschiedenis van de patiënt zullen leiden tot een exacte diagnose.

Een ijzersterke weerstand is het gevolg van gezonde darmflora en een sterke lever.

Ook psychische invloeden

Ook psychische invloeden kunnen van wezenlijk belang zijn omdat bijvoorbeeld door gebrek aan vitamine B het autonome zenuwstelsel verzwakt is en een algemene vermoeidheid tot gevolg kan hebben. Bij wie aanleg heeft voor astmatische allergie is het dan voldoende dat er een begunstigende situatie ontstaat zoals bij bakkers die omgaan met meel, of mensen die omgaan met detergenten. Maar er zijn zoveel overgevoeligheden als mensen en als stoffen in onze omgeving. Je kunt dus eigenlijk geen algemene behandeling voorschrijven, hoewel het mechanisme natuurlijk wel bekend is en stereotiep.

Maar de terreinbehandeling staat toch wel centraal: de algemene gezondheid van de patiënt verbeteren en derhalve ook zijn vatbaarheid voor ziekten.

Belang van gezonde voeding

Zowel de immuniteit als de gevoeligheid voor allerlei stoffen, van allergenen en voedsel tot huisstof, heeft veel zoniet alles te maken met de toestand van de darmflora. Het immuunstelsel heeft daar een belangrijke zetel. Dat immuunstelsel heeft het bij ons van kindsbeen af zwaar te verduren: we worden tegen allerlei dingen ingeënt, men moet over een sterk organisme beschikken om dat allemaal te verwerken. Men ziet zelfs vaak in ontwikkelingslanden dat men sterft aan ziekten waartegen men wordt ingeënt. Het lichaam is niet bij machte om de sterke ingreep te overwinnen. Sommige kringen wijten zelfs auto-immuunziekten als MS en ALS aan de ongebreidelde inentingswoede. De toekomst moet dat uitwijzen, want voor en tegen zijn niet altijd op rede en feiten gebaseerd. Interessant voor de vaccinindustrie, maar is het dat ook voor de patiënt?

In elk geval is het altijd interessant om de darmflora te saneren.

Men weet al dat er iets hapert als men slecht verteert, als men voortdurend last heeft van winderigheid, als men diarree heeft die soms spuitend kan zijn, of als men daarentegen last heeft van verstopping.

Het probleem begint al bij onze eetgewoonten. Te veel mensen eten te snel, ze kauwen te weinig. De enzymen in het speeksel krijgen de tijd niet om voldoende in het voedsel opgenomen te worden. Op die manier gaat een groot deel van het voedsel verloren. In de darm is geen zuur meer aanwezig en het voedsel verrot. De darmslijmvliezen worden beschadigd en men krijgt een lekkende darm, het zogenaamde leakey gut syndroom, dat wil zeggen dat uiteindelijk giften opgenomen worden in de bloedsomloop. De lever krijgt het moeilijk, want dat is het centraal ontgiftend laboratorium van het organisme en uiteindelijk krijgen allergenen vrij spel.

Vandaar dat altijd aangeraden wordt om traag te eten en zeer goed te kauwen. Daarbij moet het dieet bestaan uit elementen die alle noodzakelijke stoffen aanbrengen: vitamines, mineralen, oligo-elementen en eiwitten en vetten. Gezond en verstandig eten is ook ter voorkoming van allergische problemen van belang, maar evengoed van ziekten waar de immuniteit een rol speelt, zeker ook in de Covidperiode.

Hoe doe je dat?

Natuurartsen die hun patiënten onbevooroordeeld observeren geven volgende raad.

Vermijd zoveel mogelijk de E’s in het voedsel. De meeste worden er enkel aan toegevoegd om het langer te bewaren en het mooier te presenteren, maar ze dragen eigenlijk niet bij tot een kwaliteitsverbetering die een gunstig effect heeft op de gezondheid. Daarbij mag niet uit het oog worden verloren dat bij het kookproces heel veel stoffen worden kapot gemaakt.

Groenten en fruit moeten dan ook zoveel mogelijk rauw worden gegeten, want de voeding speelt een enorme rol bij de gezondheid. Zo kan bij heel wat baby’s eczeem worden voorkomen als de moeders lang genoeg borstvoeding zouden geven. De toekomstige moeders zouden er ook al goed aan doen tijdens hun zwangerschap gezond te gaan eten: veel groenten en fruit, vitamines als suppletie en daarbij foliumzuur, calcium, zink en vitamine E. Ook opletten met transvet, maar de voorkeur geven aan onverzadigd vet zoals olijfolie en visolie, belangrijk vanwege de Omega-3 en Omega-6 vetzuren. Teunisbloemolie en enzymen zullen van de toekomstige moeders, gezonde moeders maken.

Je kunt als het ware een top 4 van vetzuren maken waarbij eerst lijnzaadolie komt, dan tarwekiemolie, daarna teunisbloemolie en tenslotte visolie. Lijnzaadolie is interessant omdat het lichaam zijn keuze kan maken naar de stoffen die het nodig heeft: Omega-3, -6, of -9. Olijfolie is ook de ideale bakolie dat heeft de hoge leeftijd die de bevolking van Kreta bereikt, wel bewezen. Verzadigd vet uit hoeveboter en kokosvet is veiliger en gezonder dan sommige margarines.

Het is ook een feit dat de lever bij de meeste mensen gestoord is, ook bij allergiepatiënten en mensen met een immuniteitsstoornis. Vaak ligt de oorzaak daarvan al van bij de geboorte: verkeerde voeding, ook van de moeder. Zelfs alcoholgebruik bij de toekomstige moeder en vader heeft invloed. Het kan het DNA van vòòr de conceptie al beïnvloeden en later beschadigen.

De lever van een baby is al belast van bij de geboorte. Alles wat we eten is soms tweemaal, soms driemaal gekookt, terwijl het ideaal is dat we het voedsel eten zoals de natuur het verschaft, in de mate van het mogelijke natuurlijk, want graan kan je niet rauw eten bijvoorbeeld. Maar fruit kan je best rauw gebruiken en groenten liefst nog krokant en voor een deel zeker rauw. We verteren ook niet optimaal meer vanwege de stress. We eten terwijl we tv kijken, in de wagen, haastig op het bureau. Er is altijd spanning aanwezig en het ontstaan van bepaalde immuniteitsziekten is daar niet vreemd aan, ook allergie kan daarin een stimulerende factor vinden.

Als er al deficiëntieverschijnselen zijn door verkeerde voeding, door slecht werkende lever en darmen en er is een zekere erfelijke aanleg en als de patiënt dan nog woont in een vervuild gebied in de buurt van druk autoverkeer, dan ligt de weg open voor problemen.

Maar de conclusie is duidelijk: verzorg je darmflora en lever en je krijgt een ijzersterke immuniteit en dat is nu zeker weer van belang nu er weer gesproken wordt over een nieuwe covid-aanval.

Een tip om je lever en darmflora te eversterken met natuurlijke preparaten:

Cardubell van Fytobell voor de lever, met CNK-bestelnummer: 2899-870 voor de apotheek.

Digesbiose van Fytobell voor de darmflora met CNK-bestelnummer 1752-278 voor de apotheek.

Je kunt zowel Cardubell als Digesbiose online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer