jan 25, 2022 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Energiedrankjes: gevaarlijk goedje

Het is belangrijk om elke dag voldoende te drinken. Water is de beste drank omdat het lichaam er zonder neveneffecten gebruik van maakt: de darmflora, de maag, de bloedsomloop, de nieren enz. Dat kan niet gezegd worden van elke soort drank. Thee is gezond, ook koffie heeft voordelen, als alles binnen gezonde hoeveelheden blijft, maar van frisdrank is het bekend dat het meer voordelen dan nadelen heeft. Het is gesuikerde drank, ofwel bevat het kunstmatige zoetstoffen wat al even schadelijk is. Bovendien bevat frisdrank zuren die het gebit kunnen aantasten, hoge bloeddruk kan veroorzaken, de pancreas belast, diabetes kan inleiden en verslavend werkt.

En dat is nog een hoofdstuk apart. Maar terwijl frisdrank dient om de dorst te lessen en de nodige hoeveelheid vloeistof aan het lichaam toe te dienen, zodat de noodzakelijke metabole systemen kunnen werken, is er ondertussen een reeks nieuwe drankjes ontwikkeld. Niet zozeer omdat het lichaam die nodig heeft, maar omdat de reclame handig kon in spelen op effecten en een nieuwe behoefte creëerde: pepdranken om te sporten, maar ook om het uitgaansleven wat kleur te geven.

Sommige daarvan zijn ronduit gevaarlijk vanwege het hoge cafeïnegehalte, hebben soms tot vijfmaal het cafeïnegehalte van cola, terwijl er andere verraderlijke drankjes zijn waaronder alcohol zoals wodka werd gemengd. Het loopt gemakkelijk naar binnen al was het een appelsapje of een frisdrank met fruitsmaak. Dat daar ongevallen kunnen van komen is vanzelfsprekend.

Veel jongeren maken gebruik van energiedrankjes, maar deze kunstmatige zoetstoffen kunnen schade veroorzaken.

Het vervelende is dat het lichaam ze niet nodig heeft, dat het aureool van onschuld onverdiend is, dat ze duur zijn, maar soms ook gevaarlijk en dat ze volkomen kunnen gemist worden. Daarnaast moeten zelfs gewone frisdranken altijd met enige argwaan worden bekeken, want het zijn eigenlijk meestal zoete, mooi gekleurde koele drankjes met een hoop ongewenste bewaarmiddelen die het organisme heel wat last kunnen bezorgen en in sommige gevallen een giftige cocktail kunnen worden.

Vooral jonge kinderen moet men in de gaten houden over hun gebruik van frisdranken en in het uitgaansleven moet men beducht zijn op nieuwe ronkende namen en vooral het etiket lezen vooraleer men tot geregelde consumptie overgaat.

Hersentumoren door zoetstoffen?

Uit nieuwe wetenschappelijke rapporten van de universiteit van Florida blijkt dat aspartaam verantwoordelijk kan zijn voor migraine. Bij proefpersonen met dubbel blindstudie bleek dat in de aspartaamgroep driemaal meer mensen migraine kregen dan in de placebogroep. De duur van een migraineaanval was ook veel langer in de groep die aspartaam nam.

Het is eigenlijk niet verantwoord dat de overheid niet strenger optreedt tegen dergelijke producten. Zo blijkt bijvoorbeeld dat Dr. H.J. Roberts uit Florida overtuigd is van het feit dat levensmiddelen die aspartaam bevatten, bijdragen tot het ontstaan van neuro-psychiatrische ziekten en hersentumoren. Dat werd twee jaar geleden in The Lancet, een onverdachte bron, gepubliceerd.

De onderzoeker stelde vast dat binnen het jaar na de invoering van de zoetstof aspartaam, de incidentie van primaire hersenlymfomen bij immunologisch normale mensen gevoelig gestegen was. Zelfs van in de jaren tachtig is een stijging van veel voorkomende hersentumoren vastgesteld sedert aspartaam toegevoegd werd aan limonades en frisdranken. Dr. Roberts stelde ook vast dat bij regelmatige gebruikers van deze producten ernstige neuro-psychiatrische reacties waar te nemen vielen, zoals hoofdpijn, verwardheid, depressie enz… Eigenlijk zou dit product volledig moeten worden verboden.

Ook Dr. Richard Wurtman van het Center for Brain Science van het MIT waarschuwt er al jaren voor de gevaren aan het gebruik van aspartaam.

Sacharine en blaaskanker

In een groot aantal light-frisdranken wordt sacharine als zoetstof gebruikt. Het komt voor in een verbinding met calcium, natrium of kalium. Het wordt traag uit de darm geresorbeerd en niet afgebroken in de lever en dus onveranderd uitgescheiden via de nieren. Men twijfelt aan de veiligheid van deze kunstmatige zoetstof sinds in een Canadese studie een verhoging van de frequentie van blaaskanker werd vastgesteld. Toch blijft de zoetstof toegelaten voor gebruik in kauwgom, limonades en tafelbier. Mannitol, Xylitol en Sorbitol worden gebruikt als verdikkingsmiddel en vochtstabilisator in chocolade, kauwgom, biscuits en als vervanger van suiker in broodbeleg op basis van fruit. Bij lage doses treedt al diarree op. Men raadt het gebruik door jonge kinderen af.

Wat zelden wordt vermeld en niemand weet, is evenwel dat Sorbitol wordt omgezet tot fructose in de ooglens. Daardoor verhoogt de incidentie voor cataract. Bovendien is fructose nadelig voor diabetici. Men doet er goed aan de etiketten op verpakkingen van producten te lezen, want het komt voor in marsepein, crèmegebak, koekjes, keeltabletten, hoesttabletten, cake, chocoladesnoepjes, drop, kauwgom, ijs, suikertaarten, bonbons, aardbeienpudding, frisdranken, jam, gebak, kersen op sap, en vruchtenlimonadesiropen. Calorisch gezien is het evenwaardig aan suiker, maar het vraagt geen inspanning van de pancreas.

De leugen van fructose

In de dieethandel en sommige reformwinkels wordt het voorgesteld alsof fructose een gezond alternatief zou zijn voor suiker. Fructose zou helemaal geen invloed hebben op de pancreas en zou geen kwaad kunnen voor de bloedvetten. Dat is een grote misleiding, want fructose doet via hyperinsulinemie een insuline-resistentie ontstaan. Daardoor heeft de insuline een verminderde activiteit als gevolg van onwerkzame of afwezige insulinereceptoren. De hyperinsulinemie die ontstaat is een overmatige insulineproductie door de alvleesklier waardoor een hypoglycaemie of een tekort aan bloedsuiker ontstaat. Zodoende verhoogt onrechtstreeks de behoefte aan suiker… er treedt overgewicht op.

Ondanks dat is fructose in opmars in dieetwinkels en apotheken. Het wordt royaal toegepast in vermageringsdiëten en voor diabetici in snoep, confituren zonder suiker, kauwgom en dieetkoekjes. De fructose-inname via fruit bedroeg 200 jaar geleden gemiddeld 8 gram per dag, nu is dat via sucrose ongeveer 75 gram per dag. Het organisme is gemakkelijk in staat om die 8 gram te metaboliseren, maar een tienvoudige last is van het goede te veel. Dat veroorzaakt grote problemen zoals fructose-intolerantie. Door inwerking van het acetyl-coënzym in de lever ontstaat een verhoogd cholesterolgehalte. Men moet daardoor de hele cholesteroltheorie herzien, want de cholesterol in het bloed is op die manier sterk afhankelijk van het fructosegehalte in de voeding. Producten die gezond aangeprezen worden omdat er fructose in zit in de plaats van gewone suiker, zijn dus eigenlijk een misleiding en helemaal niet zo gezond.

Te vermelden hierbij is dat honing zeer rijk is aan fructose: 38,19 percent en moet daarom met mate genoten worden. Honing bevat weliswaar ook belangrijke mineralen zoals kalium, calcium, fosfor, magnesium en natrium en uiteraard ook vitamines van de B-groep: B1, B2, B6, B9. Ook enzymen die van belang zijn voor de metabolisering van suikers. Bij verhitting van honing worden deze enzymen afgebroken, wat de waarde van honing uitermate vermindert.

Opgepast voor energy drinks

Cafeïne- en pepdranken hebben een effect op de adenilaatcyclase, een van de belangrijkste enzymsystemen in de lever. Een groot aantal enzymen komt in het gedrang. Men geraakt langzaam in een diepe put. Het gevolg daarvan is dat jongeren die een heel weekend willen uitgaan en dansen, door het gebruik van deze pepdranken snel vermoeid en uitgeput geraken en daardoor automatisch hun toevlucht zoeken in sterke stimulerende middelen en overschakelen op XTC. Water drinken of groentesappen zou de oplossing zijn en er zouden veel problemen voorkomen worden. Ouders met heel jonge kinderen moeten deze niet gewoon maken aan het drinken van frisdranken en cafeïnehoudende drankjes zoals cola’s en vruchtenlimonades. Suiker, fructose en synthetische zoetmakers moeten worden vermeden.

En wil je toch een zoete smaak zonder de nadelen denk dan aan steviolglycosiden, uit de steviaplant.

Een tip: Stevabell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Je kan Stevabell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer