jun 29, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom mag je best niet vliegen met een verkoudheid?

Stel je voor: je wilt op vakantie naar een zonnige bestemming en je stapt uit het vliegtuig met een kanjer van een verkoudheid. Of je hebt een verkoudheid, je bent ervan overtuigd dat het op vakantie voorbij zal zijn, maar in de plaats krijg je een dagenlange hoofdpijn, annex verkoudheid. Wat is er toch aan de hand?

Ons lichaam is een ingenieus ontwerp van perfectie en functionaliteit. Er is niets te veel en niets te weinig aan. Als je geluk hebt met je erfelijk materiaal en vooral ook gezond leeft en denkt, gaat het levenslang en dan ook lang mee. Voor alle informatie die we moeten en kunnen zien, horen, proeven, ruiken, voelen is een perfect gebouwd orgaan voorzien. Je staat er natuurlijk niet bij stil, tenzij er wat hapert, maar niemand twijfelt eraan dat bijvoorbeeld ook het oor een geweldig orgaan is.

Uit wetenschappelijke onderzoekingen is gebleken dat baby’s, lang voor de geboorte zelfs al de stem van de moeder kunnen herkennen. Het is de taak van de opvoeding om gedurende maanden en jaren te werken aan het interpreteren van al die geluiden en ze te vertalen in een betekenis die voor de mens belangrijk is. Geluiden kunnen bestaan uit taal, ze kunnen ook waarschuwingssignalen inhouden, in de herinnering verborgen codes bevatten die een reactie teweeg kunnen brengen die voor een veilig leven belangrijk zijn. Met het oor moet dus zorgvuldig worden omgesprongen omdat de informatie die daaruit komt vaak van vitaal belang is.

Vermijd luchtreizen en zeereizen als er met het middenoor wat hapert. Maar een drukverschil in een vliegtuig, kan je gemakkelijk verhelpen.

Emoties

Ook de emotionele herinnering aan geluiden laat vaak onuitwisbare sporen na. Patiënten die de oorlog hebben meegemaakt, raken de herinnering aan de betekenis van sirenes nooit meer kwijt. Een kind wordt grootgebracht in een wereld van miljoenen geluiden. Het duurt dan ook jaren eer men mag aannemen dat het kind voldoende ervaringen heeft opgedaan en voldoende de betekenis van geluiden kent om veilig door het leven te gaan. Patiënten die slecht of helemaal niet horen, weten best hoe verraderlijk bepaalde fenomenen zijn als men ze niet op hun geluidswaarde kan beoordelen. Je hoeft maar te denken aan het straatverkeer. Je moet de oren dan ook heel goed verzorgen en bij de minste kwaal gepast ingrijpen om te beletten dat het gehoor, of de kwaliteit ervan in het gedrang zou komen. Sommige mensen blijven al te lang rondlopen met oorproblemen die op het eerste gezicht onschuldig leken, maar die later blijvende problemen zouden kunnen opleveren. De medische wetenschap evolueert steeds verder, maar de natuur zal altijd dezelfde blijven en die moet je respecteren.

Evenwicht

De oren dienen niet alleen om geluiden om te zetten in impulsen die door de hersenen tot verstaanbare taal kunnen worden omgezet. De oren zijn ook het centrum van het evenwicht. In het slakkenhuis van het middenoor worden prikkels opgevangen die worden omgezet in informatie die de hersenen meedelen hoe de stand van ons lichaam is, en hoe het in beweging is.

Daardoor is het gemakkelijk te begrijpen hoe het komt dat oorproblemen vaak gepaard gaan met duizeligheid. Sommige patiënten hebben helemaal geen last op zee, in het vliegtuig of een wiebelende auto, terwijl anderen al zeeziek worden als ze naast een deinend schip in de haven wandelen. Het zit vaak tussen de oren, maar meestal ook in de oren, want in het middenoor wordt het evenwicht van de persoon bepaald. Sommige ziekten gaan dan ook gepaard met storingen in de stabiliteit. De ziekte van Ménière bijvoorbeeld veroorzaakt bij veel patiënten problemen met het evenwicht.

Voorzichtig met de oren

De oren hebben een doeltreffend zelfreinigend vermogen. Dat betekent dus dat je er niet te fel tegenaan moet gaan om ze te reinigen. Je kan er dus beter af blijven dan er met scherpe voorwerpen te gaan in krabben. Ook wattenstaafjes zijn niet ideaal, omdat de watten voor een deel kunnen loslaten en in de gehoorgang kunnen achterblijven. Bovendien wordt daarmee het vuil vaak naar achteren in het oor geduwd, waar het samenklit en verhardt. Bovendien mag je niet vergeten dat oorsmeer in het oor een bacteriëndodende eigenschap heeft dat vuil opvangt, terwijl de haren, net als de trilharen in de luchtwegen dat vuil weer naar buiten brengen.

Oorsmeer heeft functie

Wie met een scherp voorwerp, een sleutel, een papierklemmetje, of wat dan ook, probeert het oorsmeer te verwijderen, kan – misschien per ongeluk – het trommelvlies raken of doorboren en zelfs blijvende doofheid veroorzaken. Wat u wel kan doen is in apotheken een speciale afgeronde oor reiniger kopen, daar omheen een zuivere zakdoek wikkelen en zo het oor reinigen. Als dit moeilijk gaat, kan het nodig zijn een paar dagen van tevoren eerst een paar druppeltjes olie in het oor te laten druppelen, zodat het oorsmeer weker wordt en het verwijderen gemakkelijker. Als je onzeker bent, experimenteer dan liever zelf niet, maar laat het karwei over aan de arts. In ieder geval wordt het reinigen van het buitenste oor soms verwaarloosd, waardoor vele patiënten gehoormoeilijkheden krijgen. Na het zogenaamd „uitspuiten” van de oren, blijkt dit gehoor bij hen plots te verbeteren.

Wat ook kan helpen in zo’n geval is een paar dagen warm water in het oor te druppelen. Wie geregeld gaat zwemmen of een douche neemt met de oren in het water, zal van dergelijke problemen uiteraard veel minder last krijgen.

Vliegreizen en oorproblemen

Veel patiënten hebben erg veel last bij het vliegen. Sommigen krijgen na de vlucht soms dagenlang hoofdpijn, veroorzaakt doordat er drukverschil is opgetreden tussen het binnenoor en de rest van de atmosferische druk waarin men zich bevindt. Dat is gemakkelijk te verklaren. Normaal is de druk in het binnenoor gelijk aan de atmosferische druk, omdat het binnenoor met de keel in verbinding staat via de buis van Eustachius. Bij het slikken, kauwen en snuiten gaat die buis open, waardoor het binnenoor dezelfde atmosferische druk aanneemt als daarbuiten. Als een vliegtuig plots gaat opstijgen, verandert de atmosferische druk aan de buitenkant van het oor, maar omdat de buis van Eustachius gesloten is, blijft het binnenoor de atmosferische druk van bij het vertrek bewaren.

Het volstaat op dat ogenblik te slikken, te kauwen of de neus dicht te knijpen en een zogenaamde snuitpersing toe te passen om de buis van Eustachius te openen en zowel buiten als binnen in het oor, dezelfde atmosferische druk te creëren.

Op die manier behoort hoofdpijn voortaan tot het verleden. Om diezelfde reden is het ook af te raden met een verkoudheid het vliegtuig in te stappen, omdat bacteriën vanuit de keel, via die Eustachiusbuis, gemakkelijk naar de oren kunnen worden geperst en er zodoende ook een oorontsteking kunnen veroorzaken. Diepzeeduikers kunnen ook met dezelfde problemen worden geconfronteerd.

Maar met dit trucje kan je tijdens de vlucht verhelpen dat je gaat landen met een groot probleem. En een tip: Plantago Lanceolata (smalle weegbree) is een goed natuurlijk middeltje bij oorpijn of proppen in het oor. Ook een paar druppeltjes olijfolie die je eerst op lichaamstemperatuur hebt opgewarmd is nuttig.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer