apr 7, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Borstvoeding voor je baby voorkomt allergie

De berken zijn er al mee bezig, maar ook de hazelaar en andere vroegbloeiers verspreiden al kommer en kwel voor mensen die allergie-gevoelig zijn. Hun aantal stijgt met de jaren. Daar zijn veel verklaringen voor. Feit is dat de lucht niet meer is wat die vijftig jaar geleden was. Een onderzoek van de WHO heeft deze maand aangetoond dat 98 percent van de wereldbevolking vervuilde lucht moet inademen en deze week verscheen zelfs in Nature een artikel waaruit blijkt dat er zelfs plastic deeltjes gevonden worden op de noordpool, een plaats waar nooit plastic werd gebruikt.

Dat betekent dat de wereld een serre is, onder een “beschermende koepel” ligt waaruit niets ontsnapt. De mens heeft er een potje van gemaakt en daardoor zitten we in een nest dat we zelf hebben bevuild. Het gevolg daarvan is dat veel moderne ziekte onbehandelbaar worden of dat voor heel wat verschijnselen zogenaamd “nog” geen verklaring is. Zo neemt het aantal allergiepatiënten danig toe en ook de frequentie van de aanvallen en de ernst van de problemen wordt er niet beter op.

Toch kun je ondanks die moeilijke omstandigheden heel wat doen om de risico’ s op een ernstige allergie te verkleinen of te voorkomen.

De eerste begint al van bij de geboorte: borstvoeding is het allerbeste zowel voor de baby als de moeder. Daarin zitten niet enkel de noodzakelijke voedende bestanddelen, maar ook belangrijke immuunstoffen. Kinderen die borstvoeding hebben gekregen zijn veel minder vatbaar voor allergie en de moeders veel minder het slachtoffer van borstkanker. Een dubbele winsituatie dus.

Borstvoeding is de beste start voor een gezond leven van de baby. Ook ideaal om later allergieën te voorkomen.

Kinderen die vaak in de natuur vertoeven zijn ook minder gevoelig voor allergie en vooral ook als ze in de omgeving van dieren vertoeven (boerderij) want hun immuunsysteem ontwikkelt beter. Te veel hygiëne is ook niet goed. Je moet niet te vroeg beginnen met medicijnen, inentingen, vast voedsel. En uiteraard: zijn de ouders allergiegevoelig, dan lopen de kinderen dat risico ook.

Maar begin als jonge moeder alvast met aandacht te geven aan borstvoeding, dat is een ideale start voor het leven.

Borstvoeding: beste bescherming

„In de Journal of allergy and clinical Immunology verscheen een verslag van een bijzonder merkwaardig experiment. Men deelde 50 pasgeborenen in twee groepen in. Beide groepen hadden een familiale voorbeschiktheid tot allergie. Dat werd opgemaakt uit de familievoorgeschiedenis en de bloedspiegels die positief uitvielen voor Immunoglobuline E.

Bij de ene groep van 25 borelingen paste men enkele preventieve maatregelen toe, en bij de andere groep helemaal niet.

Bij de eerste groep liet men de moeder gedurende 6 maanden borstvoeding geven. Later werden enkel hypo allergische melksubstituten gegeven. De slaapkamer werd vrij van stof en schimmels gehouden en er werden geen dieren in huis gehouden.

Als de kinderen uit deze groep 2 jaar oud waren, vertoonden er slechts 6 enige tekenen van allergie, niettegenstaande ze alle 25 voorbeschikt waren. En in de tweede testgroep bij wie helemaal geen preventieve maatregelen werden genomen, ontwikkelde 16 kinderen na twee jaar een allergie in de eerste twee jaar. Een erg signifikante vaststelling die het nut van verstandige preventie onderstreept. Met het oog op het feit dat de meeste allergieën zich pas op latere leeftijd ontwikkelen is dit een niet te onderschatten hulpfactor. Men mag bovendien ook niet vergeten dat heel veel factoren een rol spelen bij de verergering van allergieën: infecties, contact met industriële vervuiling, degeneratieziekten, en natuurlijk ook de ouderdom. Omdat het bekend is dat herhaalde blootstelling aan allergenen de allergie aanwakkert, is het natuurlijk verstandig om zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen te treffen om contact te vermijden en dus de allergie op die wijze onder controle te krijgen.

Niet te vroeg vast voedsel

Er zijn voedingsmiddelen die sterk aanleiding geven tot het ontstaan van allergie. Vanuit biochemisch standpunt uit gezien, zou het beter zijn die niet snel en vroeg aan jonge kinderen te geven, maar er eerder mee te wachten tot het kind een solide weerstand kan hebben opgebouwd. Uiteraard is moedermelk de beste voeding voor de zuigeling.

Met voedingsmiddelen die allergie bevorderend zijn kan beter worden gewacht, zoals koemelk, eieren, vis, pinda’s, tarweproducten, chocolade, noten, sinaasappelen en varkensvlees. De reacties die kinderen het meest frequent hebben, zijn niezen en lopende neus, nadien rode en opgezwollen ogen en kortademigheid, jeuk en huiduitslag kunnen er ook bij zijn, maar komen toch minder voor. Uiteraard kunnen sommige klachten ook samen voorkomen.

Hartkloppingen door allergie

Sommige klachten kunnen ook als afzonderlijke klacht optreden en helemaal geen verband houden met allergie. Het vervelende is wel dat men niet altijd meteen kan uitmaken of de oorzaak nu al dan niet allergisch is. Dat is bijvoorbeeld het geval met recidiverende mondzweren, reumatische pijnen, migraine, hartkloppingen, misselijkheid en braken, diarree of verstopping, ontstekingen van de bloedvaten en oedeem.

Een echte neusverkoudheid geeft natuurlijk ook een lopende neus en kunnen daarbij ook rode en ontstoken oogleden opleveren. Zelfs concentratieproblemen kunnen te maken hebben met een allergie, maar wie heeft daar eens geen last van door externe oorzaken, zonder dat er een allergie bij te pas hoeft te komen.

Is het nu verkoudheid of allergie?

Het is niet altijd eenvoudig om het onderscheid te maken tussen een neusverkoudheid of een allergie. Zelfs voor een arts is het niet meteen duidelijk. In grote lijnen kun je dit onderzoekje bij jezelf toepassen:

Zowel bij verkoudheid als bij allergie is niezen een frequent bijverschijnsel. Ook een lopende neus met veel vochtafscheiding komt in allebei de gevallen voor.

 • Maar een verkoudheid moet normaal na een aantal dagen (een kleine week) beter worden en de niesbuien en het mottige gevoel verminderen. Ook de tranende ogen kunnen in beide gevallen aanwezig zijn.
 • Een allergie verergert normaal naarmate de dag vordert, terwijl een neusverkoudheid hierin geen onderscheid maakt. Bij een allergie vermindert het niezen gewoonlijk ’s avonds. Dat komt omdat er dan minder pollen in de lucht zweven.
 • Als de neus jeukt, dan mag je concluderen dat het gaat om hooikoorts.
 • Het meest opmerkelijke verschil tussen hooikoorts en verkoudheid is dat hooikoorts veel langer duurt en altijd weer herbegint. Een verkoudheid moet normaal gezien al beter worden na een paar dagen en vooral het niezen zal minder worden.
 • Rode en tranende ogen zijn doorgaans gelinkt aan allergie. Slecht slapen ook, hoewel een ernstige verkoudheid eveneens de nachtrust kan verstoren.
 • Hoofdpijn is meestal het gevolg van een zwelling van de slijmvliezen of van een ontsteking van de bijholte, sinusitis dus. Maar dat ondervind je snel. Als het blijft aanhouden kan je best een arts raadplegen.

En wat kan je doen als het hooikoorts of allergie is?

 • Eet gezond.
 • Was elke dag je haren (liefst zonder shampoo).
 • Ververs het hoofdkussen van je bed geregeld.
 • Ga pas ’s avonds naar buiten.
 • Verzorg je darmflora.

Een tip om de darmflora op een natuurlijke wijze van miljarden goede bacteriën te voorzien en te helpen bij het voorkomen van allergieën: Allobiose van Fytobell.

Je vindt Allobiose van Fytobell in  de apotheek met CNK-bestelnummer: 2121-226.

Of je kan ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer