dec 2, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe word je gezond oud?

Iedereen wil oud worden, zeer oud zelfs, maar niemand wil oud zijn. Het klinkt een beetje contradictorisch, maar er zit wel iets in. Bovendien kun je ook oud worden, zonder oud te zijn en dat is de kunst. Toch is het mogelijk, maar hoe doe je dat? Uiteraard door niet dood te gaan of ongeneeslijk ziek te worden en uiteraard hebben sterke genen hier iets mee te maken. Maar meer nog dan de genen, hebben de leefstijl en de eetgewoonten er wat mee vandoen.

Uiteraard bepaalt het genetisch materiaal in belangrijke mate onze gezondheid. Je wordt weliswaar zelden met ziekten geboren, maar wel met aanleg voor sommige problemen. Zo zal je in bepaalde families gemakkelijker hart- en vaatziekten onderscheiden, terwijl dat bij anderen meer om nierlijden of zenuwproblemen gaat. Die erfelijkheid kan niet gewijzigd worden. We zijn zoals we geboren zijn, maar wat we wel kunnen, is het maximum halen uit het minimum dat we hebben meegekregen. Er zijn olifanten en vogeltjes, als ze zich beide houden aan hun mogelijkheden, dan kunnen ze binnen hun beperkingen volmaakt presteren en lang leven. Ook met ons is dat zo.

Voldoende vitaminerijke kost met veel fruit en groenten is een belangrijk element om gezond oud te worden.

We hebben weliswaar onze beperkingen en voor sommigen zijn die groter dan voor anderen, maar toch kunnen we in veel gevallen de beperkingen omzeilen en desondanks lang, gezond en gelukkig leven. Hoe dat zo?

  • Zorg voor voldoende slaap. Wie dagelijks acht uur slaapt, leeft gemiddeld vijf jaar langer.
  • Zorg voor voldoende ontspanning. Niets bevrijdt de geest meer dan ontspanning, die bij voorkeur in de natuur wordt gekozen. Bij slecht weer is een interessant boek en rustige aangename muziek eveneens een relaxerende energieleverancier.
  • De jaarlijkse vakantie, of de weekendwandelingen zijn geen overbodige luxe. Vooral in deze erg gestresseerde tijd is een kom-op-adem-programma beslist niet overbodig.
  • Doe geregeld aan sport. Als je jong bent kan je kiezen uit allerhande sporten die je prettig vindt, maar als je een dagje ouder wordt, dan kan je beter een veilige sport kiezen zoals zwemmen of gewoon stappen. Wandelen is trouwens een van de beste „sporten” voor het lichaam. Een half uurtje per dag doet al wonderen.
  • Door beweging zal je je gelukkiger voelen, want daardoor worden „gelukshormonen” vrijgemaakt die goed zijn voor het organisme.
  • Drink en rook niet. Alcohol is een drug en tabak is een killer! Hart- en bloedvaten, maar ook allerlei vormen van kanker zijn er het gevolg van.
  • Zorg voor gezonde, natuurlijke voeding. Vermijd junkfood, suiker, bewerkte vleeswaren. Eet liever vis dan vlees en gebruik volkoren!
  • Snoep niet te veel maar eet minstens vijf porties fruit en groenten per dag, zodat je voldoende vitamines binnen krijgt.

Op die manier word je gegarandeerd gezond en zal je gezonde jaren aan een lang leven voegen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten - en hier zal dat niet veel verschillen - heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis. Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten...

Lees meer