dec 2, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe word je gezond oud?

Iedereen wil oud worden, zeer oud zelfs, maar niemand wil oud zijn. Het klinkt een beetje contradictorisch, maar er zit wel iets in. Bovendien kun je ook oud worden, zonder oud te zijn en dat is de kunst. Toch is het mogelijk, maar hoe doe je dat? Uiteraard door niet dood te gaan of ongeneeslijk ziek te worden en uiteraard hebben sterke genen hier iets mee te maken. Maar meer nog dan de genen, hebben de leefstijl en de eetgewoonten er wat mee vandoen.

Uiteraard bepaalt het genetisch materiaal in belangrijke mate onze gezondheid. Je wordt weliswaar zelden met ziekten geboren, maar wel met aanleg voor sommige problemen. Zo zal je in bepaalde families gemakkelijker hart- en vaatziekten onderscheiden, terwijl dat bij anderen meer om nierlijden of zenuwproblemen gaat. Die erfelijkheid kan niet gewijzigd worden. We zijn zoals we geboren zijn, maar wat we wel kunnen, is het maximum halen uit het minimum dat we hebben meegekregen. Er zijn olifanten en vogeltjes, als ze zich beide houden aan hun mogelijkheden, dan kunnen ze binnen hun beperkingen volmaakt presteren en lang leven. Ook met ons is dat zo.

Voldoende vitaminerijke kost met veel fruit en groenten is een belangrijk element om gezond oud te worden.

We hebben weliswaar onze beperkingen en voor sommigen zijn die groter dan voor anderen, maar toch kunnen we in veel gevallen de beperkingen omzeilen en desondanks lang, gezond en gelukkig leven. Hoe dat zo?

  • Zorg voor voldoende slaap. Wie dagelijks acht uur slaapt, leeft gemiddeld vijf jaar langer.
  • Zorg voor voldoende ontspanning. Niets bevrijdt de geest meer dan ontspanning, die bij voorkeur in de natuur wordt gekozen. Bij slecht weer is een interessant boek en rustige aangename muziek eveneens een relaxerende energieleverancier.
  • De jaarlijkse vakantie, of de weekendwandelingen zijn geen overbodige luxe. Vooral in deze erg gestresseerde tijd is een kom-op-adem-programma beslist niet overbodig.
  • Doe geregeld aan sport. Als je jong bent kan je kiezen uit allerhande sporten die je prettig vindt, maar als je een dagje ouder wordt, dan kan je beter een veilige sport kiezen zoals zwemmen of gewoon stappen. Wandelen is trouwens een van de beste „sporten” voor het lichaam. Een half uurtje per dag doet al wonderen.
  • Door beweging zal je je gelukkiger voelen, want daardoor worden „gelukshormonen” vrijgemaakt die goed zijn voor het organisme.
  • Drink en rook niet. Alcohol is een drug en tabak is een killer! Hart- en bloedvaten, maar ook allerlei vormen van kanker zijn er het gevolg van.
  • Zorg voor gezonde, natuurlijke voeding. Vermijd junkfood, suiker, bewerkte vleeswaren. Eet liever vis dan vlees en gebruik volkoren!
  • Snoep niet te veel maar eet minstens vijf porties fruit en groenten per dag, zodat je voldoende vitamines binnen krijgt.

Op die manier word je gegarandeerd gezond en zal je gezonde jaren aan een lang leven voegen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je vervelende darmgassen voorkomen?

Niets is vervelender dan voortdurend geplaagd te worden door gistingen in de darmen, met darmgassen en winderigheid tot gevolg. Je kan er natuurlijk medicijnen voor slikken, maar uiteindelijk ben je best gebaat als het probleem bij de wortel, bij de oorzaak wordt...

Lees meer

Stekende insecten: opgepast voor de teek

Ben je ook een van de ongelukkigen die altijd gestoken wordt door muggen, bijen, wespen of zelfs teken? Pech, want dan bevind je je op de verkeerde plaats (bijvoorbeeld stilstaand water) in het bos, of in de nabijheid van bloemen. Ofwel heb je een sterk ruikend parfum...

Lees meer

Hoe voorkom je hartinfarct?

Het hart heeft een vitale functie in ons lichaam. Een gezond hart garandeert meestal een complete gezondheid. Het hart staat ook symbool voor geestelijke en emotionele gezondheid, een aantal uitdrukkingen in onze taal onderstrepen dat: een probleem op het hart hebben,...

Lees meer