sep 16, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Broccoli beschermt tegen borstkanker

Borstkanker is de vorm van kanker die het meest voorkomt bij vrouwen. Bijna een derde van alle vrouwen die kanker krijgen, krijgt borstkanker. Eén op de negen vrouwen en één op de vijftienhonderd mannen krijgen borstkanker.

Lignanen uit broccoli en iso-flavonen uit soja zijn uitstekend om borstkanker te helpen voorkomen.

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over het ontstaan van borstkanker. De risicofactoren die bekend zijn, kunnen minder dan de helft van alle gevallen verklaren.

De bekendste risicofactoren zijn:

 • Borstkanker in de familie. Als je minstens drie naaste familieleden, die voor ze vijftig werden, met borstkanker hebt, dan kun je het beste een genetisch onderzoek laten uitvoeren om te zien of je drager bent van het gemuteerde BRCA1- of BRCA2-gen, dat borstkanker veroorzaakt.
 • Kinderloosheid
 • Het pas op late leeftijd krijgen van het eerste kind
 • Eerste menstruatie op jonge leeftijd
 • Late overgang
 • Overgewicht na de overgang
 • Pilgebruik (het iets verhoogde risico verdwijnt vijf tot tien jaar na het stoppen met de pil) 
 • Hormoongebruik in de overgang
 • Het drinken van drie of meer glazen alcohol per dag

Onderzoekers uit New York hebben tevens een verband ontdekt tussen blootstelling aan verontreinigde stoffen in het milieu en de ontwikkeling van borstkanker. Vooral de Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen, stoffen die worden geproduceerd bij diesel- en olieverbranding, kunnen negatieve effecten hebben. Deze stoffen komen ook voor in sigarettenrook en geroosterd vlees.

Een vetarme, vleesarme en vezelrijke voeding verlaagt het risico op borstkanker met twintig tot vijfentwintig procent. Lichaamsbeweging levert een gelijkwaardig beschermend effect op.

De symptomen zijn:

 • Knobbel of zwelling in de borst
 • Ingetrokken tepel
 • Bloederige tepelafscheiding.

Veel borstgezwellen zijn goedaardig en worden veroorzaakt door fibrocystische veranderingen. De term fibrosis verwijst naar de vorming van bindweefsel of littekenweefsel. Bij fibroadenomen doet zich een abnormale groei van cellen voor, maar deze cellen verspreiden zich niet naar andere organen in het lichaam. Daarom zijn ze ook niet levensbedreigend. Goedaardige gezwellen voelen glad en stevig aan en zijn gemakkelijk te bewegen.

Borstkanker kan steeds vroeger worden opgespoord, behandeld en, indien vroeg ontdekt, in negentig procent van de gevallen worden genezen. Men kan er zelf veel aan doen door minder vetten en geraffineerde suikers en meer sojaproducten te gebruiken.

Iso-flavonen uit soja en lignanen uit broccoli en spruitjes hebben een beschermend effect. Bij kwaadaardige gezwellen zijn ze een belangrijke hulp om problemen voor de toekomst te beperken.

Er bestaan geruchten dat antitranspiranten (zweet belemmerende middelen) en combinaties van deodoranten en antiperspiranten de kans op borstkanker zouden vergroten. Volgens deze theorie zouden de antizweetmiddelen ook giftige stoffen in het lichaam tegenhouden. Deze theorie klopt niet, omdat zweten vooral dient om je eigen lichaamstemperatuur in evenwicht te houden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde