sep 2, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Slik liever geen slaappillen

Goed slapen is voor veel mensen vanzelfsprekend, maar voor sommigen is het echter een steeds terugkerende kwelling. Zodra de tijd om te slapen aanbreekt, wachten zij tevergeefs op de eerste tekenen van slaap. Voor degenen die het wel lukt om in slaap te vallen, is het vaak wakker worden ’s nachts een probleem of het veel eerder ontwaken dan gewenst is. Het functioneren overdag ondervindt dan vaak problemen door (extreme) slaperigheid en vermoeidheid.

Aan slapeloosheid kun je zeker iets doen, met bij voorkeur natuurlijke middelen.

Velen maken zich ook zorgen over de hoeveelheid slaap die we nodig hebben. Sommige mensen voelen zich prima als zij elke nacht 6 uur slapen. Voor andere is misschien acht uur nog niet voldoende, zeker wanneer zij meerdere keren per nacht wakker zijn. Eigenlijk is er maar één juist antwoord mogelijk; als iemand zich de volgende dag niet vermoeid voelt, heeft hij voldoende slaap gehad.

Een constant slaperig gevoel overdag betekent onvoldoende slaap ’s nachts. Er zijn niet alleen individuele verschillen in slaapbehoefte, maar ook het benodigde aantal uren slaap varieert met de leeftijd. Zo hebben baby’s ongeveer 17 uur slaap per dag nodig, terwijl 5 à 6 uur toereikend is voor de meeste ouderen.

Eén van de theorieën over de functie van slaap is om het lichaam en in het bijzonder de hersenen de kans te geven om te herstellen van de dagelijkse bezigheden en nieuwe energie op te doen voor de volgende dag. Symptomen van gestoorde slaap zijn: problemen met inslapen, vaak wakker worden ’s nachts en te vroeg ontwaken, de volgende dag gevoelens van vermoeidheid en slaperigheid hebben, moeite hebben met concentreren en/ of prikkelbaarheid.

Wat kun je eraan doen?

Als het slaapgebrek chronisch is en lichamelijke aandoeningen zijn uitgesloten, kunnen de volgende tips behulpzaam zijn:

  • drink geen cafeïne houdende dranken voor het slapen
  • rook niet en drink geen alcohol drie uur voor het slapen gaan. Trouwens nooit roken en alcohol gebruiken, is nog beter!
  • lichaamsbeweging heeft een gunstig effect op het slapen
  • probeer op regelmatige tijden naar bed te gaan
  • zorg zoveel mogelijk voor een rustige en donkere slaapomgeving
  • gebruik het bed alleen om te slapen dus niet om tv te kijken. Vermijd zoveel mogelijk dutjes overdag
  • als je toch wakker wordt, sta dan op en ga pas weer naar bed wanneer je slaperig wordt.

En lukt heet toch niet, probeer dan niet met synthetische slaappillen. Ze maken je afhankelijk en geven geen verfrissende slaap.

Toch een tip: Escholcin van Fytobell is een natuurlijk preparaat dat de slaap natuurlijk laat komen, zonder risico op gewenning.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912

Of je kunt Escholcin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Voor wie het verkiest: bestaat ook in tabletten!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer