sep 28, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe krijg je weer mooie, gladde benen zonder ontsierende striemen?

Op één been kun je niet staan, de benen van onder je lijf lopen, de benen nemen, iemand bijbenen, mens die heeft mooie benen… Het wijst op het belang van benen en bovendien zijn het de eerste “onderdelen” van het lichaam die in het oog springen, na de ogen welteverstaan.

De benen verraden ook een beetje je gezondheid, je levensstijl en tegelijk je zwakke punten, want veel mensen (vooral vrouwen) zitten met het vervelende probleem van ontsierende blauwe striemen op de benen. Vaak is dit het gevolg van een probleem met de bloedvaten, de kleppen in de venen die niet goed meer sluiten door het vele zitten aan het bureau, of ander zittend werk, en tegelijk door gebrek aan beweging. Spataders of blauwe striemen en verdikkingen in de benen treden ook bij jonge vrouwen op, meestal na een bevalling. Als de vrouw dan niet adequaat ingrijpt en haar levenswijze verandert, blijft ze er voor de rest van haar leven mee zitten, letterlijk dan.

Veel wandelen, zwemmen en fietsen is heel goed voor de bloedsomloop in de benen. Slaap met de benen iets hoger. Tijdens de slaap moet je het je bloedsomloop in de onderste ledematen niet te moeilijk maken. Opgepast met knellende kledingstukken.

Charme

Niet alleen lichtmatrozen waarderen mooie benen, de vrouwen zelf zetten deze sieraden hoog op hun verlanglijstje. Naast het aangezicht besteden zij de meeste aandacht aan de benen. Niet zonder reden, want ook daarvan is de leeftijd voor een deel af te lezen, terwijl mooie benen alleen maar je charme kunnen verhogen. Mooie benen krijg je misschien wel vanzelf, maar je bewaart ze niet vanzelf. En zelfs als de natuur het niet zo goed met jou heeft voorgehad, dan nog kun je een aardige vinger in de pap krijgen door er alles op te zetten opdat je mooie, gladde, gave benen zou bekomen of behouden. Het vergt wel wat discipline en uithoudingsvermogen, maar het loont beslist de moeite, vooral als je kwalen zoals spataders en cellulitis wil voorkomen.

Als je je benen lang mooi en gezond wil houden, dan is dagelijkse training een belangrijk element, want je benen worden mooi als ze sterke kuitspieren hebben, een gave gladde huid zonder vlekken of schilfers, geen donshaartjes en geen blauwe strepen van aders of spataders. Er is een heel programma om op te letten.

Oefeningen

Elke morgen oefeningen doen is een minimum. Je mag niet vergeten dat de spieren in de gewrichten van het onderlichaam, plus de spieren van de onderste ledematen niet alleen dienen om je te kunnen voortbewegen, maar tegelijk ook een pompfunctie hebben in de bloedsomloop. Het hart is weliswaar de belangrijkste pomp die het bloed en dus ook zuurstof en voedsel het hele lichaam rondstuurt, maar dat moet ook geholpen worden door de andere spieren.

In een been dat lang immobiel is gebleven bijvoorbeeld na een breuk, zie je dat het bloed zich onderaan verzamelt, terwijl het hart niet in staat is dat weer naar boven te pompen. Daaruit kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, vooral als er kwetsuren zijn: flebitis of aderontsteking is wel meest gekend.

Je ziet dat het bloed weer normaal door de ledematen stroomt van zodra er actieve beweging mag zijn. Oefenen is dus een must voor wie zijn bloedsomloop in de benen gezond wil houden. Daarom iedere morgen: oefeningen voor de benen.

Train je benen

Om te beginnen moet je de benen bij het rusten altijd omhoog leggen. Dat kan je doen door kussens onder de matras te stoppen, ofwel door houten blokjes onder de poten van het bed te zetten. Er zijn tegenwoordig ook bed-systemen waarbij het raamwerk, meestal lattenwerk, door een kantelmechanisme omhoog kan worden gebracht bij het hoofdeinde en voeteneinde. In principe moeten je voeten even hoog worden gelegd als het hoofd. Op die manier wordt het hart ontlast tijdens de slaap en kan het bloed gemakkelijker terugvloeien in de richting van het hart.

Vermijd zoveel mogelijk warmtedekens en warmwaterkruiken in bed. Doe liever opwarmingsoefeningen vooraleer je in bed kruipt.

’s Morgens begin je de dag met oefeningen. Alle oefeningen in ruglig zijn goed voor de benen: fietsen in de lucht, kringen beschrijven met de benen, met de benen schoppen in de lucht, met de voeten draaien, de tenen snel intrekken en strekken. Het spreekt vanzelf dat de herhaling van de oefeningen uiteindelijk bepalend zal zijn voor het resultaat.

Na deze oefeningen mag je douchen of een warm bad nemen. Voor de benen evenwel niet te heet. Wel moet je ze nadien koud afdouchen.

Een wisseldouche is ideaal voor de benen. Je begint met warm en eindigt met koud water.

Nadien de benen masseren met lange halen, altijd in de richting van het hart.

Wandelen in de natuur

Uiteraard zijn lange wandelingen gunstig voor de benen, ze worden er mooier door en je traint de pompfunctie van de beenspieren.

Barrevoets lopen in het natte gras is ideaal en daar krijg je de jongste dagen wel flink de gelegenheid toe, maar ook in de winter is dat een must. En als het gesneeuwd heeft, dan is het ideaal om ’s morgens in de vers gevallen sneeuw blootsvoets te gaan stappen. De bloedsomloop wordt er extra door versterkt en de immuniteit van het lichaam verbetert er enorm door. Je wordt als het ware gehard door deze natuurlijke training. Op die manier help je zelfs verkoudheden voorkomen, want je algemene weerstand wordt gesterkt.

Vermijd knellende kleding

Vooral dames hebben er vaak het handje van weg zich in knellende kleding te willen wurmen. Als je door moeder natuur niet te voordelig bent besteld, is dat niet erg aangewezen, daar knellende kleding onvolmaaktheden accentueert in de plaats van ze te verdoezelen. Bovendien belemmeren knelbroeken, knellende kousen, strakke jeans, gaines, riemen en allerlei andere snoermiddelen, ten zeerste de normale bloedsomloop. Dat is niet gunstig voor de stofwisseling, maar evenmin voor de schoonheid van je benen. Cellulitis kan daarvan het gevolg zijn, maar ook spataders en huidontstekingen.

Als die knellende kleding bovendien ook rondom het middel zit, kunnen ook nog de spijsvertering gestoord worden plus het normale evacuatieritme van de darmen.

Omdat een gezond metabolisme een eerste vereiste is voor de schoonheid van je benen, moeten knellende kledingstukken ten zeerste vermeden worden. Het hoeft helemaal niet te worden onderstreept dat die knellende spullen tijdens de slaap beslist uit den boze zijn. Beha’s, broeken en pyjama’s met knellende elastiek zijn verkeerd. Je moet er trouwens eens op letten hoelang het duurt eer striemen, veroorzaakt door knellende kleding uit de huid verdwenen zijn.

Patiënten die bovendien last hebben van oedeemvorming in de voeten of de benen moeten dubbel voorzichtig zijn en alleen gemakkelijke en loszittende kleding dragen. Zij zullen er baat bij hebben als ze een paar keer per dag de benen bijvoorbeeld liggend op de rug, tegen een muur omhoog leggen. De ochtendoefeningen die we daarnet hebben beschreven zijn natuurlijk ook altijd nuttig.

Koude beendouches

Heb je toch al last van spataders, dan moet je beslist meerdere keren per dag, maar vooral ’s morgens en ’s avonds koude beenafwassingen of koude beendouches nemen. Daardoor zullen trouwens ook de pijnen achterwege blijven.

Bepaalde gewoontes moet je afleren: langdurig recht staan op dezelfde plaats, traag slenteren, op een stoel zitten die voor jou te hoog is, zodat de bloedsomloop door drukking op de stoelrand wordt belemmerd. Leraressen, verkoopsters, kassiersters, loketbedienden en verpleegsters zijn precies diegenen die met storingen in de onderste ledematen hebben af te rekenen.

Meer sport

Bepaalde sporten moet je koesteren: fietsen, zwemmen, stappen, aangepaste turnoefeningen. Als het slecht weer is, kan je nog altijd op de hometrainer. Massages van de benen zijn ook erg nuttig, je kan het zelfs bij jezelf toepassen, maar altijd in de richting van het hart masseren. Je kan hierbij ook gebruik maken van Hamamelis om de venen weer gezond te helpen maken. Wisselbaden zullen ook de bloedsomloop stimuleren, maar vergeet niet te eindigen met koud water.

Bij mooie benen mag ook een hydraterende of vocht inbrengende zalf worden gebruikt, vooral nadat sterke zepen zijn gebruikt in het bad. Zorg ervoor dat je bij het epileren of het scheren geen verwondingen veroorzaakt. Op die manier hou je levenslang de mooiste benen van de straat.

En een tip uit de apotheek van moeder natuur: Ruscubell van Fytobell.

Het bestaat zowel in druppels als in capsules met CNK-bestelcode voor de apotheek: 2980-266 (capsules).

Je kunt Ruscubell capsules zowel als druppels ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com. Je krijgt weer de mooiste benen van de wereld!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer