okt 20, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe oud kun en wil je worden?

Corona heeft alle ongemakken die iemand ziek kunnen maken of oorzaak zijn van lijden of van dood, een beetje weggemoffeld. Wie is er nog bang van een hartinfarct, als er ook corona is. Het lijkt wel of je mag kiezen. Larie natuurlijk, want in beide gevallen is het geen ervaring die iemand graag wil meemaken.

Ondanks alle andere herrie staan in ons land de hart- en vaatziekten nog altijd aan de spits van de doodsoorzaken. Hoewel de erfelijkheid uiteraard de grootste bepaler is van onze levenslengte kunnen alle patiënten in belangrijke mate zelf bijdragen om de levensverwachting te verhogen of te beletten dat die verkort wordt. Hart- en longziekten, die meer dan de helft van de sterfgevallen voor hun rekening nemen, worden voornamelijk beïnvloed door de levensstijl. Voeding, stress, rookgewoonten en alcoholgebruik zijn de voornaamste oorzaken van deze problemen.

Hoe oud zal je worden?

De levensduur is in belangrijke mate bepaald door een aantal vaststaande factoren. Er is allereerst de erfelijkheid, verder de plaats waar je op de wereldbol geboren wordt – in de ontwikkelingslanden is de levensverwachting nog altijd beduidend lager – want een baby die in het westen geboren wordt, leeft gemiddeld vijfentwintig jaar langer dan iemand uit de derde wereld. Voedselschaarste en gebrek aan medische verzorging, plus onvoldoende hygiëne door gebrek aan kennis, maken dat veel personen jong sterven. In het westen daarentegen sterven de meesten nog altijd aan de gevolgen van de welvaart: slechte eet- en drinkgewoonten, rookgewoonten, gebrek aan beweging, stress en luiheid, plus een negatief ingestelde houding ten opzichte van het leven. Vrouwen leven dan ook weer vijf tot negen jaar langer dan mannen in de geïndustrialiseerde landen. Die kloof heeft neiging nog breder te worden, want mannen blijven jonger sterven.

Onze erfelijkheid is een belangrijke factor in onze levensverwachting. Maar ook onze levenswijze heeft een belangrijk woordje mee te spreken.

En de erfelijkheid?

Levensverzekeringen zijn specialist in het uitdokteren van je levensverwachting. Daaruit valt wat te leren: Zijn je ouders nog in leven en als dat niet het geval is, op welke leeftijd zijn ze aan welke ziekte overleden?

Niet alle ziekten zijn erfelijk, maar je kan wel gevoeliger zijn voor bepaalde problemen. Als je beide ouders jong gestorven zijn aan een hartkwaal, dat moet je je levenswijze daarop afstemmen en er voor zorgen dat de kwaal bij jou zo laat mogelijk zal inzetten, of helemaal geen kans krijgt.

Een aantal werkelijk erfelijke ziekten zijn: spina bifida, pancreasfibrose en verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. Deze ziekten kunnen de levensverwachting fel verminderen. Er is daarnaast een groot aantal ziekten dat weliswaar niet overgeërfd wordt, maar die de patiënt wel een gevoeligheid meegeven voor de kwaal.

Borstkanker is niet erfelijk, maar als je moeder daaraan is overleden is het voorzichtig geregeld een controle te laten uitvoeren. Is je moeder of vader aan hartinfarct overleden, dan is het verstandig daar rekening mee te houden. Laat het ons zo stellen dat de vatbaarheid in bepaalde families erfelijk verhoogd is. Preventie, een goede hygiëne, verstandig leven, helpen dus om de levensverwachting gevoelig te vergroten.

Je hebt het zelf in handen

Er zijn nu eenmaal gewoonten die misschien wel plezierig kunnen zijn, maar die in elk geval nadelig zijn voor de gezondheid en meehelpen de levensverwachting te bekorten. Je kan er wat aan doen. Probeer eerlijk de volgende vragen te beantwoorden.

 • Heb je een te hoge bloeddruk?
 • Weeg je te veel en meer dan je lichaamslengte toelaat?
 • Rook je?
 • Gebruik je dagelijks alcohol en drink je borrels, bier of wijn?
 • Eet je verschillende keren per week in vet gebakken spijzen zoals frieten, chips, kroketten in frietvet enz…?
 • Snoep je vaak en gebruik je geraffineerde suiker?
 • Gebruik je drugs, pepmiddelen, tranquilizers, verdovende middelen en pijnstillers.
 • Eet je meer dan eenmaal per dag vlees?
 • Doe je zelden of nooit aan sport en blijf je een winter lang binnen?
 • Woon je in een vervuilende industriezone of in de buurt van een kerncentrale?
 • Doe je gevaarlijk of vuil werk en werk je met giftige producten?
 • Heb je veel last van stress op het werk?
 • Heb je moeilijkheden in je gezin of met familieleden?
 • Heb je belangrijke financiële zorgen?
 • Woon je in een drukke rumoerige omgeving waarin bovendien veel criminaliteit voorkomt?
 • Eet je weinig vruchten en groenten?
 • Heb je weinig vrienden?
 • Ben je ongerust over de toekomst?

En het resultaat is?

Als de meeste vragen positief werden beantwoord, dan is je risico om vroegtijdig te sterven, al vergroot. Als je daarentegen lang en gezond wil leven, dan moet je van leefwijze veranderen en precies bovenstaande dingen achterwege laten. Het maakt dus wel degelijk uit welke leefwijze je volgt, ondanks het feit dat je eventueel een zwak of sterk erfelijk cadeau hebt gekregen.

Sport en ontspanning zijn hier niet te onderschatten elementen die de gezondheid mee helpen bepalen en ook invloed hebben op de levensduur van de mens. Het is veiliger niet aan een conditietraining te beginnen zonder medische controle, vooral niet als het lang geleden is dat je nog aan sport deed.

Aerobische sporten zijn de beste: fietsen, zwemmen, aerobic-dansen, hardlopen en joggen, wandelen, roeien.

Statische krachtsporten hebben minder nut voor de gezondheid. Maar een rustige ontspannen geest, met creatieve aandacht is ook even belangrijk als alle dagen trainen. Trouwens: een gezonde wandeling is eigenlijk evengoed, of zelfs beter.

En dan natuur: een gezonde geest in een gezond lichaam, want gedachten zijn krachten. Denk positief, praat problemen uit, bezoek regelmatig je vrienden, eer je vader en je moeder zoals de bijbel zegt, opdat je lang en gelukkig zou leven en daar zal niemand iets tegen in te brengen hebben, want je ouders zijn diegenen op wie je in alle omstandigheden open en eerlijk een beroep kan doen en die je nooit zullen verloochenen.

En tenslotte: eet gezond, rook niet en drink geen alcohol. Dat is het recept voor een lang en gezond leven!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer