apr 15, 2022 | Alle tips | 0 Reacties

De natuurlijk aanpak van verstopping

Als je weet dat zelfvergiftiging vaak begint in de darm, dan weet je dat verstopping best niet te lang blijft duren. Het is niet enkel een oorzaak van heel wat problemen en zelfs ernstige ziekten, het is ook erg ongemakkelijk. We weten het allemaal, hardlijvigheid zoals dat in de volksmond genoemd wordt, is niet gezond. Het menselijk organisme is zo gebouwd dat de afvalstoffen van de stofwisseling, op tijd het lichaam moeten verlaten. Is dat niet het geval, dan treedt rotting en vergiftiging op. Dat moet vermeden worden. Hoe je dat doet? Er zijn verschillende mogelijkheden. Maar jammer genoeg grijpen veel mensen naar de gemakkelijkste oplossing: laxeermiddelen. Hoe werken die en hoe gevaarlijk zijn die?

Laxeermiddelen worden gebruikt tegen obstipatie of constipatie. Maar vooral in de geïndustrialiseerde wereld is het misbruik van deze laxatieve middelen heel groot. Mensen nemen ze al te vaak waarvoor ze niet gemaakt zijn: als ze willen afvallen of ze nemen ze om bij voorbaat verstopping te vermijden en ze ervan overtuigd zijn dat laxeermiddelen toch geen kwaad kunnen. Over laxeermiddelen doen heel wat misverstanden de ronde, die je best zo snel mogelijk vergeet, want gelukkig zijn er andere methodes en natuurlijke, praktische oplossingen die minder risico inhouden.

Maak geen onbesuisd gebruik van laxeermiddelen, eet liever vezelrijke kost zoals fruit, groenten, drink water, beweeg meer en kies voor de natuur om te “ontstoppen”.

Soorten laxeermiddelen

Er is sprake van obstipatie, constipatie of verstopping als de darminhoud te lang in de darm aanwezig blijft. Doordat dehydratatie optreedt en te weinig vocht in de darm aanwezig is, gaat de ontlasting hard worden, waardoor een vlotte passage onmogelijk wordt. Als het uiteindelijk toch lukt, gaat het meestal gepaard met veel pijn vanwege de harde ontlasting en het volume.

Het is niet omdat je eens een dagje geen ontlasting hebt gehad, dat je meteen aan een verstopping moet denken. Dagelijks naar het toilet gaan is ideaal, maar als je eens een dag geen ontlasting hebt gehad, is dat geen drama. Het hangt trouwens van veel factoren af: de voeding, de hoeveelheid vocht die je hebt ingenomen, de temperatuur buiten, de inspanningen of sporten, al dan niet veel zweten, een sauna genomen enz… dat alles kan een groot verschil maken.

Wat is dan normale ontlasting? Als je tussen één of meerdere keren per dag of tot twee- of driemaal per week naar het toilet moet, kun je dat beschouwen als een normaal ritme. Het is dus niet verstandig meteen naar laxeermiddelen te grijpen als je eens een dagje overslaat. Trouwens er bestaan verschillende soorten laxeermiddelen.

 • De zacht makende glijmiddelen (zoals paraffine) maken de ontlasting zachter.
 • De zwelmiddelen zoals zemelen die de ontlasting doen opzwellen waardoor de darm tot ontlasting wordt aangepord.
 • De prikkelende middelen zoals wonderolie, die de darmwand prikkelen en de peristaltiek versnellen.
 • De hydraterende middelen (Lactulose), die het vocht in de darm vasthouden, waardoor de ontlasting zachter wordt.

Wat is het gevaar?

Omdat de middelen in de apotheek receptvrij mogen worden verkocht en het resultaat snel moet worden bereikt, grijpen veel mensen meteen naar laxeermiddelen. Daardoor wordt eigenlijk een vals gevoel van veiligheid opgewekt.

Dat is niet correct, want een overmatig gebruik kan een luie darm tot gevolg hebben, d.w.z. een darm waarvan de peristaltiek niet meer op natuurlijke wijze wordt opgewekt en lui wordt, zodat steeds meer en steeds sterkere laxeermiddelen moeten worden gebruikt, waardoor de darmflora en de darmwand kunnen worden beschadigd.

Het feit dat op korte termijn laxeermiddelen werken zonder merkbare neveneffecten, en de problemen schijnbaar worden opgelost zoals opheffen van krampen, misselijkheid, gasvorming maakt de kans op misbruik groter. Maar daardoor kunnen de genoemde verschijnselen weer heviger opduiken en zelfs allergische reacties opwekken. Door langduriger gebruik kan het lichaam ook beroofd worden van noodzakelijke vitamines, zoals A en D en zodat zelfs bepaalde darmziekten niet of te laat worden opgemerkt. Daardoor ontstaat een verhoogde kans op osteoporose.

 Misbruik van die middelen kan ook een averechts effect hebben: nog meer constipatie omdat de darmen van slag zijn. De peristaltiek valt weg, er ontstaat gewenning, de doses moeten altijd maar verhoogd worden en in de plaats van één probleem, krijg je er meerdere tegelijk.

Bovendien dreigt door klassieke laxeermiddelen een tekort aan kalium te ontstaan en in extreme gevallen is dat levensbedreigend.

Niet als je zwanger bent!

Hoe onschuldig ze ook lijken, toch kan het geregeld gebruik van laxeermiddelen met een tragedie eindigen. Vooral ouderen, hartpatiënten, zwangere vrouwen en mensen die medicijnen gebruiken voor een te hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten moeten op hun hoede zijn. Jonge meisjes slikken ze wel eens om te vermageren. De kilo’s die zo worden verloren, bestaan echter vooral uit vocht en vliegen er dus meteen weer aan van zodra met deze middelen wordt gestopt. Bovendien is het gevaarlijk zo te willen afslanken want bij teveel waterafdrijving is het risico groot dat belangrijke organen zoals het hart of de nieren schade ondervinden.

Zwangere vrouwen moeten extra voorzichtig zijn want ook het embryo krijgt ermee te maken wat de ontwikkeling en de groei kan vertragen of hinderen. Daarom zijn tijdens de zwangerschap alleen middelen op basis van lactulose veilig. Wie borstvoeding geeft mag ook geen laxeermiddelen gebruiken. De baby “snoept” ervan mee wat kan resulteren in heftige diarree en snelle uitdroging.

En verstopping bij baby’s en peuters of kleuters dan?

Begin niet op eigen houtje te dokteren met middelen. Wat wel kan, is het menu van het kind veranderen wat snel tot resultaat zal leiden: meer groente- of fruitpapjes, minder suiker, meer water drinken. Lukt het toch niet en blijft het probleem bestaan dan is doktersbezoek gewenst.

Wat kun je doen?

Gelukkig kun je verstopping ook op een natuurlijke en minder riskante manier bestrijden.

 • Het begint met meer water te drinken.
 • Eet geregeld verse zelf gemaakte groentesoep.
 • Vermijd veel vlees en bereide vleeswaren.
 • Eet meer groenten en vruchten en mijd geraffineerde suiker.
 • Kies voor volkorenproducten: brood, pasta’s.
 • Snoep wat minder.
 • Mijd alcohol, want dat is vocht afdrijvend.
 • Beweeg wat meer en doe een buikmassage.
 • Let ook extra op tijdens de vakantie, want dan wordt gewoonlijk te weinig water gedronken wat gemakkelijker tot constipatie leidt.
 • En als je een aandrang voelt, ga dan naar het toilet en stel niet uit. Anders dreigt dit een gewoonte te worden die je niet gemakkelijk verandert.

En gelukkig kunnen we op een veilige manier gebruik maken van ontstoppende middelen uit de natuur. Denk aan vuilboombast oftewel Frangula. Ideaal, doeltreffend en veilig.

Een tip: Frangulabiose van Fytobell.

Je vindt Frangulabiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1744-317.

Of je kan Frangulabiose ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je darmen zullen opspringen van vreugde.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer