nov 11, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Stress hoofdoorzaak van hoge bloeddruk

Het is een probleem dat in veel gezinnen voorkomt en de tragische gevolgen zijn nagenoeg door iedereen gekend: hartinfarct en beroerte treft elke familie. Iedereen was wel bevriend met iemand die er het slachtoffer van werd. Soms is het de partner, soms zijn het broers of zussen, maar heel vaak en vooral mannen die erdoor worden getroffen.

Daar maken velen zich zorgen over, want als er iemand die je kende het slachtoffer van een infarct werd, denk je instinctmatig aan je eigen gezondheid. Soms is het ook een beroerte, veroorzaakt door een gelijkaardig probleem: verstopping van de bloedvaten, met als gevolg: spraakstoringen of eenzijdige verlamming.

Dit is een duidelijk signaal voor de familieleden: iedereen in de familie op zijn voeding moeten letten en vooral moeten stoppen met roken. Dat is niet altijd gemakkelijk en bovendien behoort lekker eten voor velen tot een van de belangrijkste levensmotieven. Maar hoe kun je dan weten of je al dan niet gevaar loopt een hartinfarct te krijgen en vanaf welke leeftijd? Is het inderdaad zo schadelijk om te roken? Dat heeft toch enkel invloed op de longen en kanker en bovendien wordt er vaak geschermd met de uitleg dat hij of zij iemand kende die tot op zeer hoge leeftijd gerookt heeft en er niet aan is doodgegaan. Kortom uitvluchten, maar die wel je leven kunnen kosten.

Stress is een booswicht voor de gezondheid. Daarom kan je die maar beter vermijden en bekampen. Gelukkig bestaan er goede methodes en planten voor.

Hoe kun je oud worden?

Niemand maakt graag de grote reis. Als het kan, leven we allemaal graag nog wat jaartjes meer, vele jaren meer zelfs! De statistieken wijzen uit dat we hoe langer hoe meer kans maken, dat dit ook gebeurt. Het valt wel op dat de kansen van vrouwen groter zijn dan die van mannen. De gemiddelde leeftijd van de man ligt namelijk zes tot zeven jaar lager dan bij de vrouw, maar beiden worden toch flink in de zeventig jaar, veel vrouwen zelfs een eind in de tachtig en sommigen die geluk hebben negentig en honderd. Een winst die op rekening van de verzorging mag worden geschreven, maar vooral ook op rekening van de hygiëne en de toename van de kennis van oorzaken van ziekten, naast een betere voedselvoorziening en huisvesting. Het komt erop aan de belangrijkste doodsoorzaken te vermijden. Een daarvan: hart- en vaatziekten.

We kennen allemaal de ziekten die het meest levensbedreigend zijn: kanker en hartaandoeningen. Van kanker weten we dat bepaalde levenswijzen heel nadelig zijn: roken, overdrijven met alcohol en te veel transvetten en suiker gebruiken. Voor hart- en vaatziekten weten we dat dezelfde oorzaken schuld hebben aan het probleem, maar ook dat stress en gebrek aan rust en vrede mee verantwoordelijk kunnen zijn. Slechts weinig mensen denken aan hoge bloeddruk als risicofactor en toch is deze aandoening bijzonder gevaarlijk. Vanaf de leeftijd van veertig jaar zou elke patiënt tweemaal per jaar de bloeddruk moeten laten controleren en er zijn leven op afstemmen. Hoe moet je nu leven met hoge bloeddruk en vooral wat moet je doen om dit te vermijden?

Eén op vier leeft met te hoge bloeddruk

Uit statistieken blijkt dat ongeveer vijfentwintig percent van de bevolking het slachtoffer is van een te hoge bloeddruk. Dat zijn uiteraard erg te relativeren cijfers, want honderd percent zekerheid over de bloeddruk van de bevolking heeft men nooit. Die varieert namelijk heel snel, zodat zelfs de nodige voorzichtigheid moet worden aan de dag gelegd bij de interpretatie van de waarden bij de dokter.  Door de opwinding van het lange wachten in het dokterskabinet, en vanwege de stress die met het onderzoek kan gepaard gaan, kan de bloeddruk ettelijke millimeter hoger zijn dan de normale waarden. Het witte jas effect wordt dat genoemd. Eigenlijk zou de bloeddruk een uur later in een vertrouwde omgeving van de patiënt, door een verpleegster, moeten worden hernomen, zodat duidelijk zou blijken wat nu de echte waarde is.

Dit opnieuw nemen van de bloeddruk is nodig om zekerheid te hebben over de juiste waarde vooraleer men medicatie gaat nemen, anders kan de bloeddruk wel eens te laag worden. Bovendien is het niet altijd nodig sterke medicijnen te nemen, want als de waarde niet te ver van het normale verwijderd is, kunnen eenvoudige veranderingen in de leefwijze, een gezonder dieet, wat sport en wat ontspanning, voldoende zijn om weer tot normale bloeddrukwaarden te komen. Juiste meting is dus hoofdzaak.

Spanningen

Stress kan allerlei problemen veroorzaken, van slapeloosheid tot depressie, burn-out, angsten, maar ook hoge bloeddruk.

De patiënt herkent de signalen zelf wel: kortademigheid, duizeligheid, slecht zien, een drukkend gevoel op de borst, soms hoofdpijn en geagiteerdheid, slapeloosheid, concentratieverlies enz…

Hoogtijd om de bloeddruk te laten controleren bij de arts. En nog iets: Het is trouwens normaal dat door spanningen de bloeddruk verhoogt, zelfs in het kabinet van de dokter. Gelukkig zijn er trouwens verschillende hulpmiddelen en methodes waardoor de bloeddruk kan afnemen.

De ideale bloeddruk is 120/80 mm kwik. De hoge waarde noemt men systolische druk (tijdens het pompen van het hart), de lage waarde (bij de rust van het hart) noemt men diastolische waarde.

Het feit dat men geregeld last heeft van hoge bloeddruk, betekent nog niet dat men er zijn hele leven aan vastzit. Het betekent evenmin dat men zich als een oud persoon moet gaan beschouwen, noch dat men moet afzien van lichaamsbeweging en sport. Integendeel. Verstandig gedoseerde oefeningen kunnen helpen om de bloeddruk weer tot een gezond niveau te herleiden. Voorzichtigheid is wel nodig ten aanzien van bepaalde sporten zoals: duiken, extreem langdurige belasting zoals tennis en voetbal. Maar met mate beoefende sporten zijn heel gunstig. Zwemmen, fietsen en joggen zijn wat dat betreft heel gezond en dus aan te bevelen, zelfs voor hypertensie-patiënten.

Ontspanning is erg belangrijk

Wie hoge bloeddruk wil behandelen of voorkomen moet grote aandacht schenken aan de manier waarop hij zijn werk- en ontspanningstijd indeelt. Doorgaans nemen deze patiënten veel te weinig ontspanning. Ze maken ook geen verstandig gebruik van hun vakantie. De manier waarop men met stress omgaat is trouwens even belangrijk. Een paar jaar geleden was men er nog van overtuigd dat stress met alle zonden Israëls moest worden beladen. Stress was de schuld van alles, van hartinfarct tot kanker en depressies. Thans weet men beter. Niet de stress zelf is schadelijk, wel de wijze waarop men er mee omgaat.

Ontspanning is van zeer groot belang, evenals beweging (wandelen) goede voeding en niet roken.

Niet alle stress is schadelijk

Als de spanning aan de ziel knaagt en je ongelukkig maakt, als je er geen uitlaatklep voor hebt, als je toegeeft aan overdreven eerzucht, geldzucht en prestatiedrang, dan mag je erop rekenen dat je vroeg of laat de eindafrekening zal gevraagd worden voor dit gedrag. Maar stress hebben we uiteindelijk allemaal nodig, als prikkel tot prestaties, als middel om te beslissen, om ons te beveiligen en vooruit te zien in het leven. Er is dus stress en stress. Zorg ervoor dat je de goede stress te pakken hebt en dat je levens- en werkmotivering er gunstig door worden beïnvloed.

Als je de negatieve stressoren zal verbannen, dan ga je meteen merken dat de bloeddruk zal dalen.

En een hulpje van de natuur is nooit te versmaden. Gelukkig is er Passiflora.

Een tip: Passibell van Fytobell en je kunt er weer tegenaan.

Je vindt Passibell van Fytobell de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953. Of je kunt Passibell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer