Griepepidemie: wrijf zeker niet in je ogen

Veel mensen denken dat griep vooral overgedragen wordt door niezen en hoesten. Het is wel zo, want door niezen verspreiden minidruppeltjes zich in de lucht. Als je dan in de startbaan van deze virussen zit, kan je gemakkelijk besmet geraken. Maar dat is zeker niet de hoofdreden. Amerikaanse onderzoekers hebben berekend dat we gemiddeld een kleine twintigmaal per uur in de ogen wrijven en aan het gezicht komen. Als we weten dat virussen zich vooral via de handen verspreiden, is het gemakkelijk te begrijpen dat je door met de handen de ogen aan te raken, het virus gemakkelijk in het lichaam kan brengen en zelf griep kan krijgen.

Hoe komt dat? Wel het virus verhuist van de handen naar het oog en belandt dan via het traankanaal in de neusholte en de keel, waar het zich te goed doet aan je slijmvliezen en… je hebt een besmetting te pakken.

Wat is dan de oplossing: zo weinig mogelijk, of helemaal niet in de ogen wrijven met de handen en zeker niet als je ze eerst niet grondig hebt gewassen met veel water.

Dragers van contactlenzen lopen zelfs nog meer gevaar om griep te krijgen nadat ze met de handen in de ogen hebben gewreven.

Virussen worden vooral via de handen overgebracht, ook het griepvirus. Wrijf dus niet in je ogen, was je handen en gebruik Echinacea, Cats’ Claw, zink en vitamine C, dus: Echinacea4Max.

Amerikaanse virologen hebben uitgezocht dat een griepvirus zelfs meer dan vijftien uur op de handen kan overleven, tenzij je de handen wast. En hoe komen ze op de handen terecht? Het is niet moeilijk om van de handen een kolonie van griepvirussen te maken: deurknoppen, klavieren, smartphone, geld, liftknoppen, karretjes in warenhuizen telefoon, enz… Het influenzavirus kan zelfs meer dan twee weken op gemeenschappelijke voorwerpen overleven.

Als je dan met de handen aan de ogen komt – en dragers van lenzen doen dat sowieso meer dan anderen – loop je een groter gevaar om met griep in bed te eindigen. Zachte contactlenzen creëren een nog groter gevaar omdat het watergehalte hier hoger is wat een ideale broedplaats is voor virussen. Bovendien worden door lenzen de conjunctiva gemakkelijk beschadigd waardoor deze beschermende barrière verbroken is en het virus vrij spel krijgt.

Te droge lucht is ook een gevaar. Plaats waterverdampers bij de verwarming, anders drogen onze slijmvliezen te gemakkelijk uit waardoor het besmettingsgevaar groter wordt.

En mochten je ogen beginnen te ontsteken en echt pijn doen, dan heeft het virus zich meester gemaakt van je ogen en moet je beslist naar een arts.

Maar het is dus zeker beter het niet zover te laten komen. Hoe doe je dat? Door geregeld de handen te wassen, want door contact met allerlei voorwerpen waarop virussen kunnen overleven, breng je uiteindelijk de ziekmaker ook in je eigen lichaam binnen. Het komt er dan op aan over een sterk immuunsysteem te beschikken.

Hoe kan je dat verwerven? Door de darmflora goed te verzorgen en gezond te eten: voldoende vitamines, mineralen, vezelstoffen. Weinig en liever geen geraffineerde koolhydraten: suiker, wit brood. Beperk vleesverbruik en zeker geen rood vlees of bewerkte vleeswaren. Eet liever vis. Vermijd junkfood en fantasiekost, evenals koekjes, gebak, snoep en frisdrank die bulken van de suiker. Daarentegen wel voldoende fruit, noten, volkoren, groenten, bonen, vezels en de noodzakelijke vitamines waarvan vitamine C nu heel belangrijk is.

Wat is dan een ideaal middel: Echinacea, Cats claw, zink, vitamine C.

En met de handen uit de ogen blijven! Zo krijgt de griep je minder snel of zelfs niet te pakken.

Een tip: Echinacea4Max van Almed: omdat het deze ingrediënten allemaal bevat. Je kan Echinacea4Max online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Kunnen oestrogenen borstkanker veroorzaken?

De hormoonlobby is heel sterk. Op allerlei manieren. Dat is zo in de vleesindustrie en dat betreft ook de medicijnen. Vaak opereren ze onder vriendelijke benamingen die zogenaamd louter informatief zijn. Ze hebben soms een hoofdzetel in Zwitserland en als juridische...

Lees meer

Zo vermijd je “onderliggende kwalen”

Tijdens de coronapandemie werd vooral aandacht geschonken aan de bevrijdende kracht van het vaccin. Maar het virus is slim en trekt een ander jasje aan, met andere woorden, het muteert. Hoe gaan we ons daaruit dan redden? Er zijn mensen die hopen op de zoveelste...

Lees meer

Wat is de gezondste vakantieplek?

Veel mensen gaan op vakantie naar tropische gebieden. De vraag is natuurlijk of hen dat wel bevalt. We bedoelen niet emotioneel en qua omgeving, maar wel wat hun gezondheid betreft. Tropische streken kunnen wel exotisch lijken op foto, maar het houdt ook gevaren in....

Lees meer

Kun je doodgaan van de hitte?

We hebben al een aantal warme dagen gehad, zelfs hete dagen met temperaturen van bijna veertig graden. In het zuiden was het trouwens van dat. De meeste mensen verkiezen de warmte boven de kou. Vandaar dat de zomer populairder is dan de winter, behalve voor wie wil...

Lees meer