Griepepidemie: wrijf zeker niet in je ogen

Veel mensen denken dat griep vooral overgedragen wordt door niezen en hoesten. Het is wel zo, want door niezen verspreiden minidruppeltjes zich in de lucht. Als je dan in de startbaan van deze virussen zit, kan je gemakkelijk besmet geraken. Maar dat is zeker niet de hoofdreden. Amerikaanse onderzoekers hebben berekend dat we gemiddeld een kleine twintigmaal per uur in de ogen wrijven en aan het gezicht komen. Als we weten dat virussen zich vooral via de handen verspreiden, is het gemakkelijk te begrijpen dat je door met de handen de ogen aan te raken, het virus gemakkelijk in het lichaam kan brengen en zelf griep kan krijgen.

Hoe komt dat? Wel het virus verhuist van de handen naar het oog en belandt dan via het traankanaal in de neusholte en de keel, waar het zich te goed doet aan je slijmvliezen en… je hebt een besmetting te pakken.

Wat is dan de oplossing: zo weinig mogelijk, of helemaal niet in de ogen wrijven met de handen en zeker niet als je ze eerst niet grondig hebt gewassen met veel water.

Dragers van contactlenzen lopen zelfs nog meer gevaar om griep te krijgen nadat ze met de handen in de ogen hebben gewreven.

Virussen worden vooral via de handen overgebracht, ook het griepvirus. Wrijf dus niet in je ogen, was je handen en gebruik Echinacea, Cats’ Claw, zink en vitamine C, dus: Echinacea4Max.

Amerikaanse virologen hebben uitgezocht dat een griepvirus zelfs meer dan vijftien uur op de handen kan overleven, tenzij je de handen wast. En hoe komen ze op de handen terecht? Het is niet moeilijk om van de handen een kolonie van griepvirussen te maken: deurknoppen, klavieren, smartphone, geld, liftknoppen, karretjes in warenhuizen telefoon, enz… Het influenzavirus kan zelfs meer dan twee weken op gemeenschappelijke voorwerpen overleven.

Als je dan met de handen aan de ogen komt – en dragers van lenzen doen dat sowieso meer dan anderen – loop je een groter gevaar om met griep in bed te eindigen. Zachte contactlenzen creëren een nog groter gevaar omdat het watergehalte hier hoger is wat een ideale broedplaats is voor virussen. Bovendien worden door lenzen de conjunctiva gemakkelijk beschadigd waardoor deze beschermende barrière verbroken is en het virus vrij spel krijgt.

Te droge lucht is ook een gevaar. Plaats waterverdampers bij de verwarming, anders drogen onze slijmvliezen te gemakkelijk uit waardoor het besmettingsgevaar groter wordt.

En mochten je ogen beginnen te ontsteken en echt pijn doen, dan heeft het virus zich meester gemaakt van je ogen en moet je beslist naar een arts.

Maar het is dus zeker beter het niet zover te laten komen. Hoe doe je dat? Door geregeld de handen te wassen, want door contact met allerlei voorwerpen waarop virussen kunnen overleven, breng je uiteindelijk de ziekmaker ook in je eigen lichaam binnen. Het komt er dan op aan over een sterk immuunsysteem te beschikken.

Hoe kan je dat verwerven? Door de darmflora goed te verzorgen en gezond te eten: voldoende vitamines, mineralen, vezelstoffen. Weinig en liever geen geraffineerde koolhydraten: suiker, wit brood. Beperk vleesverbruik en zeker geen rood vlees of bewerkte vleeswaren. Eet liever vis. Vermijd junkfood en fantasiekost, evenals koekjes, gebak, snoep en frisdrank die bulken van de suiker. Daarentegen wel voldoende fruit, noten, volkoren, groenten, bonen, vezels en de noodzakelijke vitamines waarvan vitamine C nu heel belangrijk is.

Wat is dan een ideaal middel: Echinacea, Cats claw, zink, vitamine C.

En met de handen uit de ogen blijven! Zo krijgt de griep je minder snel of zelfs niet te pakken.

Een tip: Echinacea4Max van Almed: omdat het deze ingrediënten allemaal bevat. Je kan Echinacea4Max online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is gevarieerd eten van belang?

Elk onderzoek wijst het uit: gevarieerd en gezond eten is van essentieel belang voor ons welbevinden en voor het goed functioneren van alle organen, zodat we tot op hoge leeftijd perfect kunnen doorgaan en ons goed voelen. Sinds de ontdekking van “vitamines” is...

Lees meer

Zwanger: dan is één glas wijn al te veel!

De zwangerschap is een bijzondere tijd. We vertellen niets nieuws als we stellen dat alles wat de aanstaande moeder eet en drinkt van invloed is op de ontwikkeling, de gezondheid en het latere gedrag van de toekomstige baby, het kind. Zo is het bekend dat roken...

Lees meer

Waarom is alcohol geen goed slaapmutsje?

Men kan niet langer dan een paar dagen zonder drank. Dehydratatie kan levensgevaarlijk zijn vooral bij jonge kinderen en patiënten met zware brandwonden. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70 percent percent uit vocht. Hiervan is 44 percent intracellulair en...

Lees meer

Is SEKS na een hartinfarct gevaarlijk?

Het is een vraag die elke infarctpatiënt zich stelt, maar niet altijd durft formuleren tegenover de arts: mag ik weer seksuele betrekkingen hebben? Want groot is de vrees van de hartpatiënt dat zich een herhaling van het probleem zou voordoen als gevolg van de...

Lees meer