aug 30, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Voedselvergiftiging en diarree: probioticum kan je redden

Het ene schandaal is nog niet weg, of er dient zich al een ander aan. Het nieuws over de vervuiling met PFOS is nog niet koud of er is al ethyleenoxide. Zelfs in medicijnen wordt het aangetroffen, zelfs in natuurgeneesmiddelen. Waar gaan we naartoe?

Logisch dat mensen zich zorgen beginnen te maken over de additieven in de voeding en in de producten die voor consumptie bestemd zijn: of het nu voedsel, medicijnen, snoep of wat dan ook is.

Sommigen piekeren over de talrijke additieven die aan het voedsel worden toegevoegd en andere pesticiden die in het eten achterblijven, om het dan nog niet te hebben over bestraald voedsel of de genetische manipulatie met groenten en vruchten of granen. Niet te verwonderen dat het aantal allergie patiënten schrikbarend toeneemt, terwijl steeds meer mensen sterven aan kanker.

Over die allergieën maakt zelfs de WHO zich ernstig zorgen. Daarnaast is er een even groot gevaar: de voedselvergiftiging. Ook die problemen kennen een stijgend verloop en het wordt van jaar tot jaar erger. Er zijn natuurlijk nieuwe gewoonten: mensen gaan steeds meer op restaurant, hoewel dat in coronatijden fel verminderd was. Niet elk eethuis neemt het nauw met de hygiëne en het bewaren of het bereiden van het voedsel, met de gekende gevolgen.

In landen met een lage hygiënische standaard mag je nooit leidingwater drinken. Zelfs tandenpoetsen met leidingwater kan gevaarlijk zijn. Maar met voedsel moet je helemaal uitkijken. Het is verstandig een goed probioticum te voorzien zoals Digesbiose.

Veel mensen zijn ook niet kieskeurig over wat op hun bord komt. Men stelt zich gewoonlijk heel weinig vragen over de kwaliteit van het voedsel. Uitzicht, smaak en vooral prijs zijn de voornaamste criteria. Op reis moet daar nog een exotisch tintje bijkomen. De gevolgen laten zich raden: veel vakantiegangers komen met een vergiftiging naar huis, of soms belanden ze doodziek in een ziekenhuis of moeten ze zelfs hun vakantie onderbreken. Vergiftiging kan snel toeslaan, maar het kan ook weken duren tot na de vakantie zelfs eer men in de gaten heeft dat het lichaam niet goed meer functioneert.

Verschillen in ernst

Oorzaak van voedselvergiftiging zijn bacteriën, schimmels en virussen, die zich tijdens de warme zomermaanden uitstekend kunnen vermenigvuldigen in het voedsel. De warmte hebben we hier niet gehad, maar daardoor zijn veel mensen ook naar het zonnige en exotische zuiden op vakantie vertrokken. De gevolgen zijn navenant. Voedselvergiftiging kan uiteenlopende gevolgen hebben: sommige mensen voelen zich slechts een tikkeltje onwel; anderen voelen zich dan weer zo doodziek dat ze bang zijn eraan dood te kunnen gaan. Voedselvergiftigingen kunnen inderdaad een dodelijke afloop kennen, soms snel, soms sluipend, maar gelukkig is dat in de meeste gevallen niet zo. Het lichaam kan wel helemaal van streek zijn en weken, soms maanden nodig hebben om helemaal te recupereren.

Dat betekent dat we voortdurend op onze hoede moeten zijn en kieskeurig met het uitzoeken en aanschaffen van het voedsel, of met het kiezen van het restaurant.

Snelle groei van bacteriën

Hoe loop je zo’n voedselvergiftiging op? Bacteriën bevinden zich overal om ons heen, datzelfde geldt voor schimmels en virussen. Ze zweven in de lucht, nestelen zich op aanrechten en op allerlei werkoppervlaktes in de keuken, ze slagen er zelfs in om tot in verpakt voedsel en in goed afgesloten containers te komen. Salmonella bijvoorbeeld kan in rauw vlees worden aangetroffen (bv. kip). Listeria worden vaak in niet gepasteuriseerde, zachte kazen aangetroffen. Het probleem is dat ze zich razendsnel voortplanten. Hun aantal kan in nauwelijks 20 minuten verdubbelen.

Bacteriën houden van warmte, zelfs op 50 graden gaan ze niet dood. Kooktemperatuur kunnen ze niet aan. In kou vermenigvuldigen ze zich amper. Koude vernietigt hen niet, het belet wel de toename. Vandaar dat diepgevroren voedsel meteen moet klaar gemaakt worden. Laat het niet liggen na het ontdooien, of je krijgt een bacteriebom.

Salmonella en listeria zijn gevaarlijk omdat ze de smaak niet veranderen. Voedsel kan nog lekker smaken, maar vol bacteriën zitten.

De gevolgen zijn gekend. In het beste geval enkel diarree, waardoor het probleem wordt “geëlimineerd”.

Symptomen van voedselvergiftiging

De symptomen zijn afhankelijk van de ernst. Doorgaans begint het met misselijkheid, maagpijn, gebrek aan eetlust, braakneigingen en koorts. In een later stadium: krampen en hevige diarree. Kleine kinderen, baby’s en oudere of zwakke mensen lopen het meeste gevaar. Door braken en diarree kan er snel dehydratatie ontstaan en uitdroging kan voor deze personen levensbedreigend zijn.

Hoe verhelp je dat?

  • drink water of verdund fruitsap waaraan je enkele snuifjes zout hebt toegevoegd (tegen de dehydratatie).
  • begin pas weer te eten als je weer trek hebt.
  • wees kieskeurig met wat je dan eet: geef de voorkeur aan iets dat gemakkelijk verteert zoals een toast, een beschuitje of een kommetje rijst. Ook geplette banaan, bruin geworden appel (trekt goede bacteriën aan) is nuttig op dit moment en stopt de diarree.
  • Let erop dat oudere en zwakkere mensen en baby’tjes niet te lang last mogen hebben van diarree. Er dreigt uitdroging. Raadpleeg dan snel een arts.

Hoe vermijden?

Zeker in het buitenland moet je voorzichtig zijn met wat je eet en drinkt. Vermijd koude dranken of cocktails waaraan ijs is toegevoegd. In het ijs kunnen bacteriën zitten. Ook ijsjes en ijslolly’s van kraampjes en stalletjes of softijs kan een bacteriebom zijn of worden. Doe het niet!

Handen zo vaak mogelijk wassen! Informeer in toeristische plaatsen bij gidsen over de kwaliteit van restaurants. Goedkope exotische stalletjes zijn doorgaans verdacht.

Als je op camping, in je caravan, camper of een huurhuisje zelf voor je eten zorgt , maakt het dan klaar in kokend water of ontsmet het water met chloortabletten of door middel van een speciale filter die je in gespecialiseerde winkels kan aanschaffen.

  • Eet daar nooit rauwe groenten, bestel evenmin nooit koude salades.
  • Drink nooit melk die niet gepasteuriseerd is en vermijd alle voedsel op basis van melkproducten (bvb. roomsoep, roomijs, pudding, bavarois, en vermijd beslist sausen die op smaak zijn gebracht met room.)
  • Wees voorzichtig met vis, schaaldieren en zeevruchten.
  • Rauw of onvoldoende gebakken vlees kan gevaarlijk zijn.
  • Eet enkel fruit dat je kan wassen en schillen.

Ook drankjes

Op reis of vakantie drink je best nooit leidingwater. Zelfs tandenpoetsen met leidingwater kan je beter vermijden. Koop daarom voldoende mineraalwater, ook voor de hygiëne in de badkamer.

  • Drink bier, limonade, water en andere drankjes uit flessen die aan uw tafel voor uw ogen werden geopend.
  • Voeg nooit ijsblokjes toe aan drankjes. In het ijs kunnen zich bacteriën verschuilen en die ontwikkelen razendsnel als het drankje opwarmt.
  • Bubbelwater is altijd veiliger vanwege een iets hogere zuurtegraad en omdat er moeilijker mee kan geknoeid worden. De bubbels verdwijnen als de fles al was open gemaakt.

Diarree

Wie in het buitenland last heeft van overvloedige, waterige diarree, moet veel drinken bij voorkeur drankjes waaraan zout en honing is toegevoegd. De bedoeling daarvan is het vochtverlies te compenseren. Je kan zo’n drankje zelf samenstellen, bvb. door 5 koffielepels honing en 1/2 koffielepeltje zout te mengen met 1 l. water. Je kan ook opteren voor een mengsel van zuiver water (of verdunde thee) waaraan een geplette banaan (voor het kalium) en een klein beetje fruitsap is toegevoegd. Ook bouillon en thee met citroen. Vertrek nooit op reis zonder een goed probioticum zoals Digesbiose van Fytobell. Is er ondanks alles toch aanhoudende diarree dan moet je een arts raadplegen om te laten onderzoeken of het om bacteriële dysenterie gaat, die vaak gepaard gaat met bloederige of slijmerige ontlasting. In uitzonderlijke gevallen kan er echter mogelijk sprake zijn van amoebendysenterie.

Probioticum

Wie in het buitenland zelf kookt, of in een restaurantje eet, moet bijzonder voorzichtig zijn met hamburgers omdat ze zelden helemaal gaar zijn en dus nog altijd besmettingen kunnen overbrengen. Deze colibacteriën kunnen niet enkel de darmen, maar ook de nieren aantasten, en vooral jonge kinderen lopen daarbij gevaar. Voorzichtigheid is dus erg belangrijk, om zorgeloos van de vakantie te kunnen genieten en vooral gezond te kunnen terugkeren.

Een tip: Een goed probioticum is Digesbiose van Fytobell.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kan Digesbiose ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Op die manier ben je gerust op je vakantie en ook thuis.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer