nov 27, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Echinacea: maakt je natuurlijke afweer actiever en sterker

De kwaliteiten voor de gezondheid van Echinacea oftewel de rode Zonnehoed zijn al langer bekend. Er is veel onderzoek naar gedaan en daaruit werd bevestigd dat het wel degelijk de immuniteit verbetert. Dat was lang geleden al proefondervindelijk ervaren door een Amerikaanse arts in het „wilde” verre westen die had vastgesteld hoe de Indianen met het sap van de Echinacea of Rode Zonnehoed, wonden genazen en koorts behandelden. Intussen heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat de macrofagen in de witte bloedcellen actiever worden door Echinacea en op die wijze de afweer stimuleren, het lichaam helpen bij de zelfverdediging. Het is een van de weinige veilige middelen die de natuurlijke afweerkrachten van het lichaam stimuleren.

Intussen is Echinacea in België het meest verkochte kruid! Niet zonder reden want Echinacea verhoogt de weerstand tegen ziekten en stimuleert het afweersysteem tegen virale en bacteriële infecties, zowel preventief als curatief. Echinacea kan worden gebruikt ter activering van de natuurlijke afweermechanismen, bij ontstekingsprocessen.

Echinacea purpurea oftewel de rode zonnehoed is een plant die het organisme beschermt tegen agressieve winterse indringers en tegen besmettingsgevaar op dit moment.

Allerlei toepassingen en vormen van Echinacea zijn gekend: thee, tinctuur, siroop en tabletten. De gebruikte delen zijn die van de gehele bloeiende plant, van wortel, tot blad en stengel en uiteraard ook de bloem.

Natuurlijk kan je zelf tinctuur maken van de plant. Neem vijf bloemen plus bladeren, plus de wortel, snij ze door, leg ze in een bokaal met 1 koffielepel honing en 1/2 liter alcohol van 60 graden, 3 weken laten rusten, dan zeven en je hebt een tinctuur van Echinacea. Vooral in de herfst of winter kan je best regelmatig enkele druppeltjes in wat water mengen en goed inspeekselen en doorslikken.

Perfect voor de weerstand

Echinacea is al lang bekend als een stof die de weerstand aanscherpt en het lichaam minder gevoelig maakt voor infecties. De tinctuur wordt vooral gebruikt om neus-, oor- en keelaandoeningen te voorkomen, maar er zijn nog andere kwalen die Echinacea kan bestrijden, zoals aften, sinusitis, blaasontsteking, bronchitis, fijt, tandvleesontsteking enz… Zelfs tegen puistjes, gordelroos kan je Echinacea gebruiken: even wat tinctuur of Echinaceazalf aanbrengen voor het slapengaan.

Echinacea is ideaal bij de preventie van griep, verkoudheid, ontstekingen: en nu ook vooral in tijden van risico op besmetting met Corona. Je kan dit toepassen vanaf de herfst tot de late lente, elke dag en eigenlijk zolang de letter “R” in de naam van de maand verschijnt. Af en toe eens onderbreken, bv. 3 weken wel, 1 week niet.

Echinacea purpurea, zoals de plant voluit heet, stimuleert o.m. de aanmaak van witte bloedlichaampjes. Zoals bekend fungeren witte bloedlichaampjes als afweermiddel tegen binnendringende schadelijke bacteriën. Opvallend is, dat bij gebruik van Echinacea de bacteriën niet resistent worden, zoals bij antibiotica wel het geval is. Bovendien is de plant uiterst veilig en zonder nadelige bijwerkingen. Als „natuurlijk” antibioticum kan het middel ook preventief worden gebruikt, wat vooral in het koude jaargetijde veel narigheid kan helpen voorkomen.

Bij chronische kwalen ligt de mogelijke kracht van Echinacea in het voorkomen van erger. De hoogste activiteit wordt bereikt na een week.

Effecten

Echinacea helpt niet enkel tegen griep, verkoudheid en ontsteking van de luchtwegen, het verlamt bacteriën en schimmels in heel het lichaam waardoor ze minder vat krijgen op huid en slijmvliezen. Daarom vinden we Echinacea terug in keeltabletten, keelsprays en tincturen. Als zalf kan Echinacea besmette wonden, koortsblaasjes en zweren sneller helen. Het middel wordt als een troef beschouwd bij langdurige ziekten, bij stress en ontstekingen.

Ideaal voor de winter

Betekent de wintertijd voor jou een en al kommer en kwel? Blijf jij ook nooit gespaard van die vervelende verkoudheden en grieperige toestanden? Ga de virussen en bacteriën eens te lijf met de rode zonnehoed (Echinacea). Dit kruid werkt niet alleen als een natuurlijk antibioticum, het versterkt ook je immuunsysteem zodat je beter bestand bent tegen dreigende infecties. Bovendien zijn de bloemen zo mooi, dat je alleen daarom al deze magische plant in je tuin zou halen.

Tinctuur en zalf kan je wel zelf maken, maar een klaargemaakt prepraat heeft het voordeel dat je zelf niet moet knutselen en dat het in ideale omstandigheden bereid is en een gestandaardiseerd product kan afleveren.

Een tip: Echinabell van Fytobell. Het heeft bovendien als voordeel dat de extractie gebeurd is door ultrasone golven waardoor de kracht toeneemt en er meer actieve bestanddelen in het preparaat kunnen worden opgenomen.

Je vindt Echinabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2898-963. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Op die manier heb je je organisme beveiligd tegen winterse agressie en beperk je het besmettingsgevaar in deze moeilijke tijden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer