jul 3, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kan je beroerte gemakkelijk voorkomen?

We willen allemaal lang leven en vooral lang gezond blijven. Het een kan niet zonder het ander. Daarom moet je uiteraard de meest dodelijke ziekten uit de weg gaan. Eén daarvan is beroerte en ook hartinfarct. Een kwart van de bevolking krijgt er vroeg of laat mee te maken. Het is typisch dat in heel de westerse hemisfeer, een gelijk patroon kan worden gevonden. Dat betekent dat het probleem gerelateerd is aan onze levenswijze. In de geïndustrialiseerde landen heeft het merendeel van de bevolking te maken met stress, obesitas, diabetes en daarbij slechte eetgewoonten. Fastfood en gesuikerd voedsel, plus alcohol en tabak maken de bevolking bijzonder gevoelig voor dit “beschavingsfenomeen”.

Wat kun je eraan doen om beroerte en hartinfarct te voorkomen, want beide problemen hebben een gelijklopende oorzaak: verstopping of vernauwing van bloedvaten.

Beroerte komt jammer genoeg steeds meer voor in de geïndustrialiseerde landen. Toch is het niet zo moeilijk om dit probleem te voorkomen.

Er is een aantal factoren waar je zeker rekening kan mee houden. Begin ermee op jonge leeftijd zodat het een gewoonte wordt tegen dat je de gevarenzone nadert. En die gevarenzone wordt van langsom jonger.

-Doe iets aan de stress, want stress verhoogt de bloeddruk, maakt dat je slechter slaapt en verhindert een goede concentratie. Dat begint met een correcte planning waarin je haalbare doelen stelt. Stel ook je verwachtingen bij op een realistisch niveau. Maar ga uitdagingen toch ook niet uit de weg en verlies je creativiteit niet uit het oog.

-Rook niet. Want roken vernauwt de bloedvaten, verhoogt de hartslag en de bloeddruk, is giftig, is verslavend en maakt dat je steeds meer gaat roken. Het wordt een geconditioneerde reflex waarbij je in eenzelfde situatie altijd weer naar de sigaret grijpt.  Het geeft ook een schijn van activiteit en dus een vals gevoel van bezig zijn en veilig zijn. Het maakt ook dat je minder goed slaapt en verhoogt uiteindelijk ook het stressniveau.

-Probeer te vermageren. Het is bekend dat mensen met een overgewicht een groter gevaar lopen om een beroerte en een hartinfarct te krijgen. De ideale BMI (Body Mass Index) is lager dan 25. Vermageren is onmogelijk denk je? Dat klopt niet: je moet gewoon anders gaan eten. Minder calorieën, meer vezels, meer producten zoals de natuur ze gemaakt heeft en dat wil zeggen minder geraffineerde kost, vermijd absoluut suiker in al zijn vormen en ook fructose, het is nog erger voor de bloedvaten. Om te vermageren kan je proberen je dagelijkse intake van voedsel te beperken tot 1200 à 1500 calorieën. Als je meer calorieën verbruikt dan je inneemt, vermager je automatisch. Het slechtst van al zijn geraffineerde koolhydraten en dat geldt zowel voor suiker als voor geraffineerde granen en rijst. Eet dus meer volkoren in de plaats van de witte variant.

  • Beweeg meer. Hoe meer je stapt, hoe langer je levensverwachting zal zijn. Je hebt minder kans op hart- en vaatziekten, op diabetes, op overgewicht en op kanker. Vijfduizend stappen per dag is een goed begin, maar wie 10.000 stappen zet is heel goed bezig. Het heeft geen belang of je die heel snel stapt of gewoon wandelt. Het komt aan op de beweging.
  • Probeer het te stellen zonder alcohol. Het is toxisch, zelfs in kleine hoeveelheden, het schaadt de bloedsomloop, het stoort de slaap, het brengt calorieën aan en het verhardt de bloedvaten.
  • Heb je diabetes, dan moet dat behandeld worden. Hou in het achterhoofd dat diabetes van het type 2 kan omgekeerd worden. Probeer niet te vertrouwen op geneesmiddelen, dat doe je pas in uiterste nood als het niet anders meer kan, maar probeer door je levenswijze het probleem terug te dringen en dat kan door meer vezels, (groenten en vruchten) meer natuurkost, gezonde vetten, geen geraffineerde producten en koolhydraten en meer beweging.

En heb je het lastig om van geraffineerde suiker af te kicken probeer dan een natuurlijke zoetstof die geen nadelen heeft op gewicht, pancreas of hart- en bloedvaten: steviolglycosiden uit de Steviaplant.

Een tip:Denkaan Stevabell van Fytobell. Dan ben je goed bezig.

Je kan Stevabell onder verschillende vormen aanschaffen: als strooisuiker, als vloeistof of in een pilletje. Maar het meest populaire is de Stevabell strooisuiker, omdat het zodanig gedoseerd is dat het op de smaak van dezelfde hoeveelheid suiker is afgestemd, wat ook ideaal is voor recepten.

Je kan Stevabell strooisuiker in de apotheek halen met CNK-bestelnummer: 2950-988. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Kunnen oestrogenen borstkanker veroorzaken?

De hormoonlobby is heel sterk. Op allerlei manieren. Dat is zo in de vleesindustrie en dat betreft ook de medicijnen. Vaak opereren ze onder vriendelijke benamingen die zogenaamd louter informatief zijn. Ze hebben soms een hoofdzetel in Zwitserland en als juridische...

Lees meer

Zo vermijd je “onderliggende kwalen”

Tijdens de coronapandemie werd vooral aandacht geschonken aan de bevrijdende kracht van het vaccin. Maar het virus is slim en trekt een ander jasje aan, met andere woorden, het muteert. Hoe gaan we ons daaruit dan redden? Er zijn mensen die hopen op de zoveelste...

Lees meer

Wat is de gezondste vakantieplek?

Veel mensen gaan op vakantie naar tropische gebieden. De vraag is natuurlijk of hen dat wel bevalt. We bedoelen niet emotioneel en qua omgeving, maar wel wat hun gezondheid betreft. Tropische streken kunnen wel exotisch lijken op foto, maar het houdt ook gevaren in....

Lees meer

Kun je doodgaan van de hitte?

We hebben al een aantal warme dagen gehad, zelfs hete dagen met temperaturen van bijna veertig graden. In het zuiden was het trouwens van dat. De meeste mensen verkiezen de warmte boven de kou. Vandaar dat de zomer populairder is dan de winter, behalve voor wie wil...

Lees meer