okt 14, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe vaak moet je een mondmasker vervangen of wassen?

Het ziet er voorlopig niet zo best uit met de corona-besmettingen: het virus lijkt zich snel te willen vermenigvuldigen, net alsof het zijn laatste kans is. Dat zou tenminste kunnen verhoopt worden, maar de cijfers zeggen wat anders. Vooral onder jongeren en mensen van middelbare leeftijd, lijkt het aantal besmettingen nu razendsnel toe te nemen. Misschien hebben ze zich te lang gevrijwaard gevoeld, of zijn ze de maatregelen beu, of zien ze het niet meer zitten om te lang geïsoleerd te zijn of op een correcte manier een mondmasker, anders gezegd mondkapje te moeten dragen, in elk geval ziet het er niet gezellig uit en dat zal de komende weken wellicht zo blijven en hopelijk worden het geen maanden, anders gaan we een triestige winter tegemoet.

Maar veel kunnen we er niet aan veranderen… of toch wel, want het virus heeft altijd een andere gastcel nodig om zich te kunnen voortplanten en te kunnen voortleven. Het is niet zoals een bacterie die op zichzelf kan leven. Een virus is enkel een stukje DNA waarin in dit geval een stukje RNA verscholen zit. Enkel als er een menselijke gastcel is kan dit DNA voortbestaan. Het maakt zich meester van de cel waar het de programmatie wil beïnvloeden. Daartegen komt de immuniteit in het verzet, de T-helpercellen en de T-killercellen en de boodschappers zoals de cytokines.

Het is geen toeval dat het aantal besmettingen met het coronavirus weer toeneemt. Persoonlijke hygiëne blijft van het grootste belang. Dat betekent: handen wassen, ogen beschermen, afstand houden en mondmasker dragen. Dat laatste moet ofwel geregeld worden vervangen, of worden gewassen en dat gebeurt nu veel te weinig.

En wat kunnen we ertegen doen? Dezelfde maatregelen grondig toepassen die door de virologen en de overheid worden afgekondigd: afstand houden zodat de ruimte tussen een besmet persoon en uzelf te groot is voor het virus om te overbruggen, een mondmasker of mondkapje dragen zodat het virus afgeremd wordt als het je mond of neus wil verlaten en het mondkapje bij jezelf dat moet verhinderen dat het virus bij je binnenkomt en in het ideale geval bescherm je ook je ogen met een bril, want als het op de ogen terecht komt, kan het virus zich ook in het lichaam nestelen.

Handen schudden of drukken is er al lang niet meer bij, want daarop kan het virus langere tijd voortleven. Vandaar dat aangeraden wordt geregeld de handen te wassen, zeep te gebruiken en als dat niet beschikbaar is een handgel die de virusinformatie op de handen wist.

Welke maskers kunnen we best gebruiken? Want er wordt nogal wat aangemodderd met verschillende types mondmaskers. Om te beginnen beletten ze dat je zelf met de handen in de mond of de neus gaat, waardoor normaal het virus gemakkelijk kan overklimmen.

Dr. David Carrington, van St George’s, University of London, vertelde aan BBC News dat de chirurgische maskers voor het publiek geen effectieve bescherming zijn tegen virussen of bacteriën die worden uitgehoest of geniesd, de manier waarop de meeste virussen trouwens worden overgedragen. Deze maskers zijn volgens hem te los, hebben geen luchtfilter en laten de ogen vrij. Maar ze verkleinen wel het risico dat iemand door een plotse niesbui, de virussen naar de overbuur kan katapulteren. Ze verhinderen ook dat iemand te veel met de handen het gezicht of de mond zou aanraken, want dat is ook gevaarlijk. Een onderzoek uit 2016 uit New South Wales bracht aan het licht dat mensen hun gezicht ongeveer 23 keer per uur aanraakten. Het coronavirus vindt dat prachtig.

Prof. Dr. Jonathan Ball, hoogleraar moleculaire virologie aan de Universiteit van Nottingham, zei: “In een goed gecontroleerde studie in een ziekenhuisomgeving was het gezichts- of mondmasker net zo goed in het voorkomen van een griepinfectie als een speciaal gemaakt gasmasker en dat geldt ook voor corona. Het grote probleem volgens hem was tweeërlei: enerzijds zijn lang niet alle mensen even consequent om het mondmasker altijd te dragen als ze de afstand van anderhalve meter niet kunnen aanhouden en bovendien worden veel mondmaskers veel te lang gedragen zonder dat die vervangen of gewassen worden.

De blauwe maskers die je zowel in de apotheek als in de supermarkt kan kopen, kun je trouwens niet wassen en evenmin strijken, hoewel door hitte het virus ook wordt afgedood.

Volgens Dr. Connor Bamford van het Wellcome-Wolfson Institute for Experimental Medicine, aan de Queen ‘s University in Belfast, zei dat het toepassen van eenvoudige hygiënemaatregelen veel effectiever was. Dat betekent: afstand houden, handen wassen, en mondmasker geregeld vervangen of wassen. Ook niet met de handen aan het gezicht komen en zo weinig mogelijk voorwerpen van anderen gebruiken. In een Australisch labo heeft men vastgesteld dat het coronavirus op gladde oppervlakken bij een temperatuur van 20 graden en in het donker, gemakkelijk 28 dagen kan overleven. Bij een griepvirus is dat amper 17 dagen. Bij een hogere temperatuur en op niet gladde oppervlakken is dat veel minder lang. Op stof is dat amper een dag. Als je die stof wast op een temperatuur van 60 graden is het virus vernietigd. Daarom wordt de raad gegeven om het eigen mondmasker uit stof minstens elke dag te vervangen en liever tweemaal per dag en het meteen in de was te doen. Als je het mondmasker uitgedaan hebt: ook handen wassen.

Dr. Jake Dunning, hoofd van de afdeling infecties en zoönose bij Public Health England, zei: “Het dragen van een mondmasker is pas nuttig als het geregeld vervangen wordt en op een veilige manier wordt verwisseld. Het kan het overdragen van het virus in snelheid afremmen bij hoesten of niezen, maar het biedt geen honderd percent veiligheid, waardoor de andere hygiënische maatregelen van kracht blijven: afstand houden, handen vaak wassen, van het gezicht afblijven en gezond leven met voldoende vitamines en mineralen, goede slaap en voldoende beweging.” Uiteraard moet je de gevaren niet gaan opzoeken en knuffelpartijen vermijden.

Volgens Dr. Dunning toont onderzoek ook aan dat “de naleving van deze aanbevolen gedragingen in de loop van de tijd afneemt en dat mensen slordig worden met mondmaskers”. Mensen kunnen zich beter concentreren op goede persoonlijke en handhygiëne als ze zich zorgen maken, zei dr. Dunning. En een mondmasker moet absoluut geregeld vervangen of gewassen worden.

En wil je de persoonlijke hygiëne nog versterken, dan kun je na het wassen en drogen, het stoffen mondmasker ook heet strijken, dan ben je zeker. Het wordt ook prettiger als je het nadien in-nevelt met een probiotische spray. Op die manier krijgen ook bacteriën geen voet aan de “mond”.

Een tip: probiotische spray van Freemed, waarmee je het mondmasker kan in-nevelen.

Je kan de probiotische spray van Freemed online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer