mei 11, 2022 | Alle tips | 0 Reacties

Is zwaarlijvigheid erfelijk?

Volgens een mededeling van de WHO (de Wereld Gezondheid Organisatie) zijn zes van de tien Europeanen zwaarlijvig. De meerderheid daarvan wil vermageren, om verschillende redenen. De belangrijkste is dat het zeker gezonder is om slanker te worden. Daarvoor hebben veel mensen alles over, tot gevaarlijke ingrepen toe. Het staat ook mooier om slank te zijn. Niet enkel chirurgische ingrepen worden overdacht, ook pillen en zelfs niet zo onschuldige bestanddelen komen voor sommigen in aanmerking. De advertenties in populaire bladen liegen er niet om: in elk blad vind je wel een middel dat aangeprezen wordt als het ultieme mirakel.

Maar echte vermageringspillen bestaan jammer genoeg niet. Was dat maar waar! Je zou ze als warme broodjes over de toonbank zien gaan. Bovendien vertonen vele van die pillen gevaarlijke neveneffecten. Denk maar aan de Chinese vermageringsproducten die een tijd geleden te koop werden aangeboden en die een rampzalige uitwerking op de nieren bleken te hebben, zodat een aantal mensen die deze producten ingenomen hadden als nierdialyse-patiënt eindigden.

Dik worden is geen kunst. Vermageren is voor sommigen een onbereikbaar mirakel. Zwaarlijvige mensen hebben vaak een familiale voorgeschiedenis.

En de pillen?

Vermageringspillen kunnen in twee categorieën worden ondergebracht:

  • de pillen die je zo’n vol gevoel bezorgen dat je geen zin meer hebt om iets te eten. Volgens „The British National Formulary” zou het nut van deze pillen niet kunnen worden bewezen. Vaak hebben ze als vervelende bijwerkingen dat ze je een winderig gevoel bezorgen en de buikwand doen uitzetten.
  • de eetlustremmers. Hiervan is het de bedoeling de eetlust te onderdrukken; vaak werken ze ook stimulerend. Maar ook over deze categorie pillen hebben onderzoekers zo hun twijfels, zeker wat het effect op termijn betreft.

Over schildklier stimulerende middelen zullen we het niet hebben. Ze zijn ronduit gevaarlijk en wie ze voorschrijft loopt het risico tegen de lamp te lopen, terwijl patiënten daarmee hun gezondheid ernstig kunnen beschadigen.

Zwaarlijvigheid en erfelijkheid

Is dik zijn een kwestie van erfelijke aanleg? Veel mensen geloven dit niet omdat je vaak dikke kinderen ziet, van wie de ouders mager zijn.

Ook het omgekeerde doet zich voor: obese ouders die een graatmager nageslacht voortbrengen. Toch gaan experts ervan uit dat sprake kan zijn van een familiale neiging tot zwaarlijvigheid. Te zwaar wegende mannen of vrouwen hebben maar al te dikwijls ouders, ooms, tantes, broers en zussen die ook te dik zijn.

Slechte gewoonten

Diëtisten verklaren dat door uit te gaan van de overtuiging dat jongeren de slechte voedingsgewoonten van ouderen overnemen. Dit lijkt logisch, als je moeder je van jongsaf aan geleerd heeft veel te eten omdat je daar „gezond en sterk” van wordt, zal je op latere leeftijd waarschijnlijk een „zwaarwichtig” persoon worden.

Daarom is het belangrijk voor ouders dat ze hun kinderen wat voeding betreft het goede voorbeeld geven. Ze moeten hun spruiten leren ongezonde, dik makende eetwaren, snoep en junkfood te vermijden en de kinderen aanleren veel groenten en fruit te eten.

Vormen en lichaamsbouw zijn wel erfelijk en zijn er verantwoordelijk voor op welke plaatsen je lichaam op latere leeftijd zal “uitzetten”. Zo kan je een appel- of peervormige lichaamsbouw hebben, een dikke buik of toch een slanke taille erven.

Schildklierproblemen

Het is typisch: de meeste zwaarlijvigen schrijven hun obesitas toe aan schildklierproblemen. Daarmee blijven ze zelf buiten schot en kan hun eetlust niet als schuldige worden beschouwd.

In werkelijkheid ligt een slechtwerkende schildklier slechts uiterst zelden aan de basis van overgewicht. Maar wat als het toch zo is?

De schildklier, die aan de voorzijde van de hals voor en opzij van het strottenhoofd ligt, is een klier die hormonen afscheidt. Hyperthyroïdie is een te snel werkende schildklier. Deze aandoening komt vooral bij vrouwen voor. De voornaamste kenmerken zijn gejaagdheid, vermagering, zweten, een te snelle hartslag, diarree en soms een verminderde menstruatie.

Hypothyroïdie of het omgekeerde, n.l. een te weinig of te traag werkende schildklier, kan het gevolg zijn van jodiumgebrek, een ontsteking van de schildklier, bestraling of het chirurgisch wegnemen van de schildklier. De voornaamste verschijnselen zijn vermoeidheid, kouwelijkheid, obstipatie, langzame hartslag, bij vrouwen overmatige menstruatie en… gewichtstoename. Wie aan hypothyroïdie lijdt, zal hormonale medicijnen voorgeschreven krijgen waardoor het overgewicht snel weer zal verdwijnen.

Overgewicht is schadelijk

Hoe meer je weegt, hoe meer je je vooruitzichten op een lang leven beknot. Mensen met overgewicht lijden vaker aan een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes, galstenen en hernia. Bovendien doet die overmaat aan kilo’s de vruchtbaarheid afnemen en krijg je ook meer kans op ongevallen.

Het is dan ook geen wonder dat verzekeringsmaatschappijen eerst je gewicht willen kennen bij het afsluiten van een levensverzekering. De hoogte van de premie zal van je gewicht afhangen…

Verzekeringsmaatschappijen weten maar al te goed dat een te hoog lichaamsgewicht de levensverwachting gevoelig verkleint. Daar zijn cijfers over.

Het volgende beangstigender lijstje zal je misschien aanzetten om spoedig een dieet te volgen:

  • Wie te dik is loopt 275 % meer kans aan de gevolgen van suikerziekte te sterven
  • 184 % meer kans aan galkwalen te sterven
  • Je loopt 95 % groter gevaar tijdens een appendicitis-operatie het leven te laten
  • 77 % meer kans te overlijden als gevolg van hart- of vaatziekten
  • 35 % meer kans aan de gevolgen van een ongeluk te sterven
  • 29 % meer kans aan longontsteking te overlijden
  • 10% grotere kans het leven te laten ten gevolge van leukemie of de ziekte van Hodgkin.
  • 80 percent meer kans om te overlijden bij een Covid-besmetting.

Het grote probleem is mensen te overtuigen eraan te beginnen. Ze willen liever een zogenaamd mirakelmiddel, maar dat bestaat niet. Integendeel. Producten die hemel op aarde beloven zijn doorgaans gevaarlijk, kosten veel geld en zijn waardeloos.

Veel mensen proberen het ene middel na het andere, zonder resultaat. Ze geven de moed op en blijven dan maar door eten om zich te troosten want “het helpt toch niet”. Het is gemakkelijker zijn zwaarlijvigheid te aanvaarden, dan er iets aan te doen… tot het te laat is.

Is het dan onmogelijk om te vermageren? Neen, zeker niet. Het komt erop aan zich goed te informeren en dan meteen te beslissen om het programma te starten. Daarover morgen meer, want er bestaan inderdaad mogelijkheden om slanker te worden. Niet dat het vet er zal van af vliegen, maar je kan wel op een gezonde manier slanker worden en dat zal je algemene gezondheid ten goede komen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer