feb 11, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Neen, je krijgt geen verkoudheid of griep door de kou

Hoe vaak horen we moeders niet aan hun kinderen roepen: kleed je warm aan, anders ga je verkouden worden, of griep krijgen? De meeste kinderen trekken het zich niet aan, trekken ook niet veel aan wat kleding betreft en… ze worden eigenlijk niet ziek.

Wat is er dan van aan dat kou krijgen gelijk staat aan kou vatten? En moeten we inderdaad voorzichtiger zijn in de winter omdat de koude temperaturen ook een groter risico op besmettingen met virussen en bacteriën meebrengen?

En wat moet je dan denken van de ijsberen die in putje winter een gat in het ijs kappen om een duik te nemen in het ijskoude water? Of de saunafanaten die in het hoge noorden vanuit een oververhitte saunacabine in de bijtende vrieskou naakt naar buiten lopen om dan een rondje te zwemmen in een half bevroren meer?

Koude en verkoudheid: zijn altijd al met elkaar geassocieerd geweest, maar klopt het ook?

Het is een fabel dat kouvatten veroorzaakt wordt door koude. Het hangt van de sterkte van je immuniteit af of de kou je klein krijgt.

Want wat zie je? Nu we het einde van de winter naderen, neemt ook de kans op verkoudheid toe, worden veel mensen ziek, en dat niet enkel vanwege de corona ondanks alle vaccinaties en boosters?  Of worden veel mensen landerig, triestig, ze voelen zich niet lekker in hun vel en krijgen op de koop toe nog een vermoeidheid, last van allerlei winterkwaaltjes om de winterblues niet te vergeten?

Kou, winter en infecties… wat is er van aan?

Fabel?

Lange tijd heeft men ook gedacht dat de koude oorzaak was van een ondermijning van het immuunsysteem, dat daardoor meer griep en verkoudheid ontstond en oorzaak was van voorjaarsmoeheid. Uit dubbel blindtests is dat een fabel gebleken. Men nam twee groepen proefpersonen. De ene helft sloot men gedurende een paar uur op in een koelkamer waar een temperatuur van vier graden heerste, de andere liet men op kamertemperatuur. Nadien bracht men ziekteverwekkers in de neus in: bij geen enkele controlegroep waren er meer zieken. Ook wie nadien een ijskoud bad nam en de lichaamstemperatuur omlaag bracht, werd niet méér het slachtoffer van een verkoudheid en griep dan in de groep die bij aangename temperaturen in de watten werd gelegd.

Hoe werkt het dan?

Een verkoudheid wordt overgebracht door een virus: het zogenaamde rhinovirus. Maar daarvan bestaan er honderden types. Vandaar dat we verschillende keren per jaar het slachtoffer kunnen worden van een verkoudheid, terwijl normaal het organisme een weerstand moet opbouwen door antistoffen te vormen zodat bij een volgende besmetting de “dader” herkend wordt en meteen kan worden uitgeschakeld. Vanwege het feit dat er zoveel soorten rhinovirussen zijn en telkens nieuwe varianten opduiken, is het voor het immuunsysteem en de antistoffen onbegonnen werk. Het is zoals met de aanval van een leger. Je schakelt een bataljon uit, maar om de hoek staat al een nieuwe groep klaar.

Meer in de winter?

En toch worden we gemakkelijker verkouden in de winter en bij druilerig wispelturig weer dan in de zomer. Heeft de temperatuur of het seizoen er dan niets mee te maken? Toch wel, maar om een andere reden dan vanwege de temperatuur. In de winter en bij langdurig slecht weer zitten we meer binnen, bewegen we minder, gaan samenhokken. Het gevolg is dat besmettingen gemakkelijker worden doorgegeven.

Je ziet het nu ook met Covid. De zoveelste golf duikt altijd op na de zomer als de herfst ons verplicht om meer binnen te vertoeven. Je ziet het ook in Afrika. Er wordt weinig over verteld, maar er zijn ook veel minder besmettingen met Covid. De reden? Afrikanen leven meer buiten, ze leven ook gezonder tenzij ze honger hebben: ze bewegen meer, voeden zich met verse producten die ze ter plekke vinden of kweken en ze komen ook niet samen in megadancings of bij sportmanifestaties. Kortom: het leven is er wat natuurlijker, mochten bepaalde krijgsheren en corrupte leiders er hun volk niet als slaven en objecten van uitbuiting beschouwen.

Je weerstand zegt alles

Verkoudheid heeft duidelijk niets met koude te maken maar wel met weerstand, een goed werkend immuunsysteem. Als de afweerkrachten verminderen, krijgt men meer kans op infecties allerhande, ook van de luchtwegen. Ziekteverwekkers maken altijd misbruik van een verzwakt weerstandsmechanisme. En door de kou kan de weerstand weliswaar verzwakt worden, terwijl een virus beter gedijt in een koude temperatuur dan in de warmte, dat heeft onderzoek aan de Yale-universiteit aangetoond. Een virus wordt virulenter naarmate de temperatuur afneemt. Maar koude kan ons ook harden, versterken, minder gevoelig maken voor virussen en bacteriën.

Bovendien beschikt het lichaam over een ingenieus verdedigingssysteem: de lichaamstemperatuur verhogen!

Als het lichaam het probleem niet meer de baas kan, ontwikkelt het koorts, een verhoging van de lichaamstemperatuur boven de 38 graden.

  • Koorts is een symptoom en geen ziekte. We zouden moeten dankbaar zijn als we koorts ontwikkelen, want dat betekent juist dat het lichaam met de opruiming van schadelijke indringers bezig is. Pas als de koorts dagenlang blijft en hoger is dan 40 graden is het verstandig een arts te raadplegen. Maar voor een paar dagjes koorts tijdens de griep hoeft niemand bang te zijn, integendeel. Je kan de natuur een handje helpen door zoveel mogelijk rust te nemen. In de plaats van koortswerende middelen te gebruiken kunnen beter azijnsokken worden toegepast, want meestal gaat de koorts binnen het kwartier naar beneden, zonder dat je middelen die ook ongunstige bijwerkingen hebben moet nemen.
  • Vasten is eveneens erg zinvol om het lichaam niet precies nu met de spijsvertering te belasten. De eliminatie van toxines en stofwisselingsslakken moet worden ondersteund door veel te drinken. Thee van Solidago en lindebloesem staat daarbij voorop en is er ook sprake van een aandoening van de luchtwegen, dan kan er eventueel tijm aan toegevoegd worden. Als de patiënt zich wat beter voelt mag met licht verteerbaar voedsel worden begonnen. Maar veel drinken, desnoods gewoon water, is van het grootste belang!
  • Sauna is een heel goede gewoonte in de winter. Daardoor worden niet enkele de nieren geactiveerd en de huid aangepord tot het uitzweten van giftige stoffen, ook het hart en de bloedsomloop krijgen een zweepslag. Bovendien is dit een uitstekend middel om depressieve gevoelens te helpen voorkomen.
  • Dauwtrappen versterkt de bloedsomloop en mobiliseert afweerkrachten. ’s Winters kan je blootsvoets in vers gevallen sneeuw gaan trappelen in de tuin of op het balkon, als die er is en anders in het bedauwde of natte gras. Wie het moeilijk heeft om in te slapen kan op die manier zijn slaapbereidheid bevorderen. Ook de benen afspuiten met koud water geeft de bloedsomloop een zweepslag. Een uurtje na het opstaan kan je het lichaam een kick geven door eerst de handen en dan de complete voorarmen in heel koud water te dompelen. Heb je op kantoor een inzinking en wil je je zelf weer wat energie geven, of heb je last van voorjaarsmoeheid, doop dan de voorarmen in koud water of hou ze een tijdje onder de koudwaterkraan. Je zal verrast zijn van het resultaat.
  • Dagelijks bewegen is een boost voor de immuniteit. In de winter zitten we te veel binnen, op kantoor, of nu vooral thuis met de covidpandemie waar thuiswerk de nieuwe norm aan het worden is. Maar kom liever naar buiten, loop een blokje om, doe een toertje van het park, ga te voet naar de winkel in de buurt of breng de kinderen te voet naar school. Je wordt beslist beloond met een sterke immuniteit.
  • Eet meer fruit en groenten. Want na de winter hebben veel mensen last van vitaminetekort. We eten te zoet, te vet, te eenzijdig, te junk! Vooral vitamine C en D zijn nu van belang. En als je een dipje hebt… eet wat chocolade, liefst zwarte en zonder suiker. Je krijgt er een dopaminestoot bovenop, voelt je minder depri en ziet het weer zitten. Dat is het beste voor je immuniteit.

En om de immuniteit een natuurlijke boost te geven zijn er gelukkig goede natuurlijke preparaten. Een tip: Immunibell van Fytobell met bètaglucaan, vitamine C, Echinacea, enz.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kan Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be. Griep of verkoudheid: mij niet gezien!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer