aug 20, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Last van slapeloosheid en migraine door magnesiumtekort

Vitaminen en mineralen zijn heel belangrijk voor onze gezondheid, dat weten we allemaal. Onze gezondheid loopt gevaar van zodra een of ander element ontbreekt. Er is ook al veel te doen geweest over de waarde van vitaminen en het belang ervan om zowel besmettelijke ziekten, als kanker te voorkomen. Vitamine C speelt daarin de belangrijkste rol.

Nu komen ook steeds meer de mineralen en oligo-elementen op de voorgrond. Ze spelen een niet te onderschatten rol in de gezondmaking van ons lichaam en kunnen heel wat problemen en ongemakken, zelfs ernstige ziekten helpen voorkomen. Een van de belangrijkste mineralen is magnesium. De gunstige uitwerking op ons lichaam werd al in alle toonaarden bezongen en er is een complete industrie op ontstaan, in zover dat nu al stemmen beginnen te waarschuwen tegen overmatig slikken van magnesiumpillen. Toch blijft magnesium erg belangrijk voor heel wat functies in het lichaam.

Magnesiumtekort kan tot depressies leiden. Eet volkorenproducten, die bevatten meer mineralen dan geraffineerde voeding. Ook gedroogde producten bevatten een hoog gehalte aan mineralen, ook aan magnesium. Slapeloosheid en migraine kunnen ook veroorzaakt worden door tekort aan magnesium.

Problemen door tekorten

Hoewel ons lichaam niet meer dan een vijftig- tot zestigtal milligram van deze stof bevat, is de betekenis ervan bijzonder belangrijk. Wie tekorten heeft van dit mineraal kan met enorme moeilijkheden af te rekenen krijgen. Omdat magnesium aangetroffen wordt in de spieren, de lymfe, het hart, het bloed, het ruggenmerg, de hersenen, de zenuwen en de tanden, ligt het voor de hand dat magnesium voor al deze organen van groot belang is.

Een van de belangrijkste functies, is het stimuleren van de zelfgenezende eigenschappen van ons lichaam. Dankzij magnesium kunnen verkoudheden, griep en allerhande ontstekingsprocessen vanzelf weer in orde komen. Magnesium heeft een belangrijke rol bij het herstellen van verwondingen en het helen van kwetsuren. De wetenschap heeft momenteel al honderden soorten enzymen kunnen ontdekken. Er komen er wellicht nog bij, maar men heeft toch al achterhaald, dat hun functie in belangrijke mate afhankelijk is van de aanwezigheid van magnesium. Bij moeilijkheden met de spijsvertering en problemen met de assimilatie van het voedsel wordt duidelijk hoe belangrijk de rol van enzymen wel is en derhalve ook die van magnesium.

Spierkrampen en migraine door tekort

Men heeft ontdekt dat heel wat patiënten die zich op een „moderne wijze” voeden vaak last hebben van een tekort aan magnesium. Dat brengt uiteraard problemen mee waarvoor niet altijd meteen een duidelijke oorzaak kan worden gevonden. De arts moet al heel pienter en bij de pinken zijn om er eventueel een tekort aan magnesium te gaan achter zoeken. Wie gaat bij het optreden van plotse vlijmscherpe spierscheuten denken in de richting van magnesiumtekort? Wie ’s nachts soms wakker wordt van de trekkende benen, of van spierkrampen kan proberen de zaak te verhelpen met wat extra magnesium te nemen. In veel gevallen zal het snel beteren. Nachtelijke kuitkrampen eveneens.

Vrouwen hebben veel last van migraine, waarvoor ze maar geen verklaring vinden. Niet voor alle migraine is de oorzaak zo onduidelijk, want er kunnen emotionele, hormonale en erfelijke factoren een rol spelen, naast de veel voorkomende stress- en weekend-migraine. Maar in ieder geval kan een groot aantal dames van zijn migraine verlost worden door wat extra magnesium te slikken. Migraine mag evenwel niet verward worden met erge hoofdpijn. Migraine is namelijk heel typisch: een stekende pijn slechts aan één zijde van het hoofd.

Sommige patiënten hebben snel te lijden van zwellingen aan de lymfeklieren: de hals, de oksels, de lies. Bij de minste keelpijn of verkoudheid zwellen de lymfeklieren in de hals. Soms is er zelfs helemaal geen verklaring voor. Ook hier kan magnesium uitkomst brengen. Hetzelfde voor bepaalde goedaardige gezwellen: myomen, knobbels in de borst en de baarmoeder, in de elleboog- en de knieholte. Men heeft ook vastgesteld dat alle stressgevoelige organen die bij overlast pijn tot gevolg hebben, gunstig reageren op een behandeling met magnesium. Er zijn zelfs gunstige resultaten met het homeopathische Magnesium phos D6.

Erg belangrijk voor het hart

Men heeft door wetenschappelijk onderzoek ontdekt dat magnesium een belangrijke rol vervult in de stofwisseling die daardoor gestimuleerd wordt. Dat heeft tot gevolg dat alle organen zich beter kunnen voeden met verse stoffen en dat afval gemakkelijker kan worden afgevoerd. De cellen functioneren beter. Daardoor kunnen heel wat ziekten worden voorkomen. Men heeft vastgesteld dat bij patiënten die voldoende magnesium tot zich nemen, veel minder hartinfarcten optreden. De hartspier wordt er sterker door en is ook beter beschermd. De doorbloeding van de cellen wordt beter, ook van spiercellen, dus ook van de hartspier, terwijl de bloedvaten beter worden geïsoleerd en minder gevoelig zijn voor sclerosering ofte verkalking.

Daarnaast heeft magnesium ook een beschermende rol voor het zenuwstelsel. Depressieve patiënten en zieken die gemakkelijk het slachtoffer worden van zenuwtoevallen, die moeilijk kunnen slapen en snel met stress te maken hebben, die onder grote druk staan en daarvan gemakkelijk de weerslag op het organisme ondervinden, doen er goed aan extra magnesium tot zich te nemen. Ook wie last heeft van slapeloosheid is met dit middel flink gebaat. Het spreekt vanzelf dat dit niet meteen tot mirakelmiddel moet worden verklaard, want er zijn talrijke andere stoffen die een belangrijke rol te vervullen hebben in deze processen, denken we maar aan de rol van de vitamine B in de gezondheid van ons zenuwstelsel.

Natuurlijke voeding van levensbelang

Tegenwoordig wordt magnesium onder allerlei vormen zowel in apotheken als in reformhuizen te koop aangeboden. Het nut daarvan is bewezen en het is goed dat wie zich niet lekker voelt en op aanraden van zijn arts baat zou hebben met magnesium daar gebruik van maakt. Men kan zich ook van homeopathische preparaten bedienen om het absorptievermogen van het lichaam voor magnesium te verbeteren. Daartoe kan men gebruik maken van preparaten als Magnesium phos D6, bijvoorbeeld, maar je kan er ook met je arts voor overleg plegen, en dat is altijd best.

Toch blijft goed en gezond voedsel van primordiaal belang. Een volwaardige en natuurlijke voeding is eigenlijk door niets te vervangen. De tekorten aan magnesium zijn namelijk groter wanneer we een verarmde voeding bestaande uit geraffineerde producten tot ons nemen. Witte meelspijzen bevatten lang niet voldoende magnesium zoals dat met volkorenproducten en vooral volle zilvervliesrijst en gierst het geval is. Volle rijst bevat driemaal zoveel magnesium als de gepolijste witte rijst en tienmaal zoveel als witte rijstebloem. Koolrabi, rammenas en komkommer zijn eveneens goede magnesiumleveranciers. Soja en peulvruchten komen ook in aanmerking voor magnesium, terwijl gedroogde vruchten en vooral dadels, vijgen en rozijnen een zeer hoog gehalte aan magnesium bezitten. Ook noten mogen daarom niet op het menu ontbreken, zowel paranoten, walnoten als amandelen en pijnboompitten.

Al dit voedsel is trouwens ook goed voor een gezond hart en gezonde bloedsomloop. Wanneer we voedsel tot ons nemen dat rijk is aan magnesium bewijzen we tevens de grootste dienst aan ons hart en dat is toch van vitaal belang.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer

Beweging en nuttig werk helpt depressieve patiënt

De problemen stapelen zich op. Niet te verwonderen dat veel mensen depressief worden. Niet iedereen heeft dezelfde spankracht en kan er voluit tegenop. Daar kun je wel wat aan doen. Veel mensen voelen zich depressief. Zinvol werk, beweging en Hyperibell kunnen daar...

Lees meer