sep 11, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Benzeen in tabak en lijm veroorzaakt leukemie

Aromatische koolwaterstoffen zijn er giftige producten. Benzeen is er een van. Wie dat geregeld inademt krijgt problemen, vooral kanker. Arbeiders die er moeten mee werken weten dat ze strenge voorzorgsmaatregelen moeten nemen.

In de lucht die we inademen is meer dan 80 percent van de benzeen afkomstig van verbrandingsmotoren, het verkeer dus. Vijftien procent wordt de lucht ingeblazen door industriële processen.

Benzeen is een zeer gevaarlijke stof en is aanwezig in lijmen en verven, maar ook in tabak en uitlaatgassen van auto’s. Het veroorzaakt kanker.

We ruiken ook benzeen als we tanken. Maar ook binnenshuis kan je te maken krijgen met benzeen. Het komt vrij als lijmen en verven uitdrogen. Wie een tapijt heeft gelegd kent de typische geur. Dit mengsel met lucht is ook zeer brandbaar en explosief.

Ook in sigarettenrook is benzeen aanwezig. Bijna vijftig percent van het benzeen dat we inademen is ook voor passieve rokers afkomstig van tabak. Je mag je collega rokers op kantoor (mag eigenlijk niet meer) dus dankbaar zijn voor het geweldige cadeau: een verhoogde kans op kanker. Ook op terrasjes is het niet verboden om anderen te vergiftigen met tabaksrook die benzeen en andere aromatische stoffen bevat.

Ook wc-reinigers, mottenballen en ontgeurders kunnen benzeen bevatten en zijn dus eigenlijk gevaarlijk. Daarnaast zijn er nog tal van andere gevaarlijke en irriterende stoffen zoals perchloorethyleen en formaldehyde. En dan verbazen we er ons over dat er ongeneeslijke ziekten uitbreken, we hoofdpijn krijgen en allergisch worden aan alles.

En voor wie er (gelukkig) genoeg van heeft: het is niet zo moeilijk meer om te stoppen met roken, want er is een geweldig natuurlijk preparaat dat de rookhonger stopt: Xantipex van Fytobell (vroegere benaming Fumexit).

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459.

Of je kunt Xantipex van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer