jul 23, 2022 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

De beste voeding voor student en sportman

De examentijd is al een tijdje achter de rug, de sportieve bezigheden hebben plaats gemaakt voor een deugddoende vakantie, maar de tijd om te presteren komt terug, eventueel zelfs voor de tweede zit, de herexamens, de sportwedstrijden. Dan is de vraag, wat kan ik doen om beter te presteren, beter te studeren, minder gauw vermoeid te worden, me beter te kunnen concentreren en een “winnaar” te worden. Het antwoord is eenvoudig: het lichaam van de nodige brandstof voorzien om maximum te presteren, het geheugen te verbeteren, de spieren te ontwikkelen en de vermoeidheid tegen te gaan.

Bestaat die superfood? Jazeker, maar het is niet zo populair als de junkfood wat voor velen dagelijkse kost is.

Goede prestaties als sporter, maar ook als student, bediende of arbeider, kun je maar leveren dankzij gezonde voeding. Daarom moet verzuring worden vermeden.

De juiste brandstof

Net zoals een motor heeft ons lichaam de juiste brandstof nodig. Dat betekent dat je benzine moet gebruiken in een benzinemotor en diesel in een dieselmotor en daar komt nu ook elektriciteit bij voor een elektromotor natuurlijk. Waar komt het op neer: dat je het voedsel, dat uiteindelijk omgezet wordt in bruikbare energie, kiest in functie van je prestaties en in functie van je doel.

Op een stoel zitten om te studeren vraagt andere energie en andere hoeveelheden dan om de marathon te lopen.

Maar die energie moet ook voorradig zijn om de prestatie te leveren die nodig is: een steile helling nemen, of een lange rit maken.

Voedsel voor hersenen en spieren

Hetzelfde met studeren: dat vergt heel veel energie voor de hersenen, terwijl de spieren in rust zijn. Wil je evenwel als ontspanning een inspanning en te voet naar Compostella, dan moet je voedsel voor de spieren voorzien.

Wat is dan het beste?

  • Langzaam absorbeerbare koolhydraten zoals in fruit en volle granen.
  • Goede eiwitten en dus vis, liever dan vlees. Vis bevat de goede vetzuren, n.l. Omega-3. De onverzadigde vetten in vette vis verhogen je concentratie en verbeteren je geheugen.
  • Noten bevatten magnesium en dat is van belang voor een goed geheugen en voor een goede stressbeheersing.
  • Fruit en vooral bessen bevatten de noodzakelijke antioxidanten en vitamines. Het zijn ook natuurlijke koolhydraten, geven energie zonder verzuring, want ze alkaliseren het lichaam.
  • Drink voldoende water, geen alcohol. Water doet de nieren werken, elimineert toxines, maakt het mogelijk dat het lichaam zijn energie ter beschikking houdt. Denk aan een batterij die droog staat: ze levert geen energie meer.
  • Als versnapering: eet chocolade, maar dan zonder suiker. Het bevat wel cafeïne, maar dat houdt je alert. Chocolade is een uitstekende antioxidant, en is rechtstreeks voedsel voor de hersenen.
  • Bladgroenten alkaliseren het lichaam, gaan verzuring tegen, brengen mineralen en vitamines aan en zijn ook nog lekker. Gefermenteerde groenten verbeteren het microbioom in de darmen en versterken op die manier de immuniteit.
  • Om topsport te kunnen leveren, moet je ook topvoeding gebruiken en die haal je niet uit pillen.

Opgelet met pillen

Er wordt tegenwoordig meer en meer over biologische voorbereiding van een topsporter gesproken, omdat men ook begint te beseffen dat men op den duur niets kwalitatief en blijvend uit een pilletje kan halen. Anabole steroïden kunnen de spiermassa wel vergroten maar vroeg of laat betaalt men de tol, en hopelijk is het voor de betrokken sportfiguur nog omkeerbaar. Veel amateurs laten er zich jammer genoeg door verleiden. Een aantal heeft die roekeloosheid met de dood moeten bekopen.

Als je het menu van veel sportlui bekijkt valt een ontstellend gebrek aan groenten en vruchten op. Ze volgen eigenlijk het doorsnee dieet van de Belg met wit brood, choco, koffie, frisdranken, vlees, tussendoortjes en kaas, terwijl verse producten amper aan bod komen. En toch is dit belangrijk, want door dit dieet ontstaat zeker een tekort aan vitamines en mineralen en een overdaad aan holle, lege calorieën.

Zuur-basen evenwicht

Hierdoor is bij de meesten het zuur-base-evenwicht verstoord. Er treedt een acidose of verzuring op. Maagklachten en het niet bereiken van de topconditie zijn elementen die voor de sporter van onmiddellijk belang zijn. Hij zal op de duur ook wel zijn gezondheid ondermijnen, vooral alles wat met de cel en cel vernieuwing te maken heeft: kanker en hart- en vaatziekten kunnen op de lange duur het gevolg zijn.

Normaal stijgt het zuurgehalte van de spieren door een inspanning. Er wordt nl. melkzuur gevormd. Als er een eenzijdige voeding met veel vlees en kaas is en bovendien ook een overmaat aan geraffineerde koolhydraten (wit meel en witte suiker) dan mag je zeker nog een grotere verzuring verwachten. Want vleesproducten reageren zuur. Hun afvalproducten, de zogenaamde purines blijven als zuurresten in vele lichaamscellen achter. Daardoor vertraagt de recuperatie na een sportprestatie. Men blijft veel langer zitten met pijn in de spieren en de volgende dag kan men helemaal geen goede prestaties meer leveren. Omdat deze toxines ook nog eens de nieren belasten, kunnen afvalstoffen moeilijker verwijderd worden. Het lichaam wordt langzaam geïntoxiceerd.

Dat kan men alleen maar verhelpen door het lichaam te alkaliseren. Enkel groenten en vruchten zijn daartoe in staat om een dam op te werpen tegen de verzuring. Alkalisch zijn ongekookte melk, fruit en groenten.

Tekorten aan mineralen

Deze slechte eetgewoonten hebben nog een tweede nadeel: demineralisatie. Wie veel witte stippen heeft op de vingernagels en de vingers heel ver naar achteren kan plooien, heeft last van mineralentekort. Ontkalking van botten, tandcariës, oogklachten, verkromming van de wervelkolom, gemakkelijke botbreuken zijn daarvan het gevolg.

Wie te veel witte meelspijzen eet, heeft ook gemakkelijker hypoglycaemie, een tekort aan bloedsuiker, waardoor de normale bloeddrukwaarden ook verstoord worden. Tegelijk ligt een ontregeling van de insulineafscheiding ook aan de basis van hypoglycaemie. De insuline zorgt ervoor dat suikers door de cellen kunnen worden opgenomen. Als er geen suikers meer zijn door te snelle verbranding voelt men zich moe en lusteloos en kan men helemaal geen goede prestaties meer leveren.

Te veel vlees, kaas, choco, chips en harde vetten zorgen voor een overbelasting van onze lever. In vlees zit namelijk 25 percent verborgen vet, terwijl dat in vis slechts 10 percent is, maar in vis zit bovendien Omega-3 en Omega-6 vetzuur dat gunstig is voor hart- en bloedvaten. Van de drie voedselgroepen eiwit, vet en koolhydraten is vet trouwens het moeilijkst verteerbaar. Een overbelaste lever heeft het ook lastig met de ontgifting van lichaamsvreemde toxische stoffen.

Voeding en energie

Zoals je ziet heeft sport meer te maken met gezonde voeding, dan men op het eerste gezicht zou denken. Wie gezond eet, kan op het gepaste moment voldoende energie in zijn lichaam aanspreken zonder dat hij het lichaam schade berokkent.

Maar dit geldt niet enkel voor topsporters, maar voor iedereen. Als men verstandig omgaat met voedsel, dan is men steeds in topvorm om maximaal te functioneren in onze maatschappij: is het nu als student, grachtendelver of bankbediende, het komt erop aan zich goed te voelen en die prestaties te kunnen leveren die van hem of haar gevraagd worden.

Wat betekent dat uiteindelijk?

Dat goede examenuitslagen, goede concentratie en uitstekende sportprestaties beginnen aan tafel met gezonde en gevarieerde voeding en de capaciteit om ontzuring tegen te gaan.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer