Kunnen we feest vieren zonder alcohol?

De feestweken zijn ingezet en de meerderheid van de mensen is van oordeel dat je geen feest kan vieren zonder alcohol. Het kan immers geen kwaad eens van een glaasje te genieten, zo wordt ons voorgespiegeld. Het tegendeel is waar. Alcohol is altijd schadelijk, het is een gevaarlijke drug en eigenlijk is er geen veilige grens.

Ja je kunt je ook gezond vermaken tijdens de feestelijke donkerste weken van het jaar.

Dat begint langzaam door te sijpelen bij mensen die nadenken en oorzaak en gevolg aftasten.  Uiteraard is er een verschil tussen de hoeveelheid alcohol die je gebruikt en de schadelijkheid ervan. Maar alcohol of alcoholische drank is nooit gunstig.

Vroeger was men van oordeel dat het goed was voor de bloedvaten, voor het hart en de hersenen, omdat bijvoorbeeld wijn antioxidanten bevat en ook de bloedvaten tijdelijk dilateert. Daar betaal je achteraf de tol voor.

Alcohol is een gemene drug en staat op nummer één gecatalogeerd van de gevaarlijkste drugs. Toxicoloog prof Dr. Tytgat verklaarde dat als alcohol nu zou worden uitgevonden, het meteen zou verboden worden. 

Dat neemt niet weg dat een glas lekker kan smaken, en dat je van één dosis niet meteen dronken of gevaarlijk ziek zou worden. Maar het is een blijft een drug waarvan de dosis steeds moet worden verhoogd.

Het heeft een rechtstreeks effect op de neuronen, de zenuwen, de bloedvaten, de celvernieuwing en is verantwoordelijk voor lip- mond- en keelkanker, slokdarm- en maagkanker, darmkanker, leverkanker en levercirrose, pancreaskanker, hersentumoren, borstkanker en longkanker, waarvan het risico nog verveelvoudigd wordt door roken.

Het probleem minimaliseren is niet verstandig. Maar dat is met veel dingen zo. Als je 10 liter water drinkt, val je dood. Je cellen ontploffen.

Schadelijk

Het is duidelijk dat de inzichten en opvattingen over de schadelijkheid van alcohol aan het veranderen zijn. De gezondheidsraad adviseert zeker geen alcohol te gebruiken onder de 18 jaar en liever totaal geen alcohol te drinken. Je ziet wat ervan komt in studentenmiddens en fuiven. Men verliest niet enkel alle controle, en normen, men berokkent het lichaam soms blijvende en irreversibele schade.

De hersenen van jonge mensen zijn nog niet volgroeid en volledig ontwikkeld. Alcohol kan dan een grote spelbreker zijn en die ontwikkeling abrupt verstoren met onherstelbare schade voor de studies en voor de gezondheid van het lichaam.

En die zogenaamde goede invloed op hart en bloedvaten krijg je nog meer van groene thee, water, en zelfs koffie, omdat het de antioxidanten zijn die hun werk doen, niet de alcohol.

Trouwens een Nederlandse prof van de universiteit van Leiden raadde echtparen met een kinderwens aan om vier maanden voor de conceptie absoluut te stoppen met alcohol omdat dit niet enkel de bevruchting, maar ook de foetus en het DNA van het ongeboren kind resoluut zou kunnen beschadigen. Niet bij iedereen, maar hoe weet je dat het niet aan jouw koppel zal overkomen. Zowel de man als de vrouw -lopen hierbij een risico hun syndroom door de alcohol door te geven aan het kind.

Hoe gezonder feesten?

Natuurlijk kunnen we dat en barkeepers en cafetaria’s worden steeds inventiever en creatiever om alcoholvrije cocktails te bedenken en te creëren. Die creaties zijn niet allen lekkerder, ook kleurrijker, gezonder en daardoor vaak ook duurder. Het is een trend. Trouwens “wil je een borrel of een biertje” heeft plaats gemaakt voor een andere en gezondere vraag: “wil je een koffietje”. Ook lekker en zoveel gezonder.

En de zoetigheid? Die hoeft er voor veel mensen niet bij.

Trouwens daar is een natuurlijke oplossing voor: onschadelijk, zoet zonder calorieën en zonder suiker: steviolglycosiden uit de Steviaplant.

Een tip: Stevabell van Fytobell, even zoet, maar zoveel gezonder.

Je vindt Stevabell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kunt Stevabell van Fytobell ook online bestellen via www.boverte.com of Fytobell.be.

Smakelijk en vooral gezonde feestweken!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer