mrt 3, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Moe, lusteloos, depressief… is je lever wel gezond?

De lever heeft een van de belangrijkste functies in het lichaam. Samen met het hart, de longen en de nieren behoort de lever tot een van de vitale organen in het lichaam. Zonder lever is geen leven mogelijk. Het belang ervan wordt onderstreept doordat het met het slagaderstelsel en het poortaderstelsel zijn eigen bloedvoorziening heeft, rechtstreeks met longen, darmen en hart. Maar via het poortaderstelsel komen ook stoffen afkomstig van vertering en stofwisseling in de darmen in de lever terecht om bewerkt te worden. Het heeft een vitale filterfunctie om toxines van de stofwisseling uit de bloedsomloop te halen.

De lever is zo’n bijzonder orgaan, dat het in staat is zichzelf te regenereren. Als een deel van de lever om een of andere reden verwijderd is, dan kan de lever zichzelf herstellen en zichzelf heropbouwen tot een volwaardig werkende lever. Een heel bijzondere eigenschap is dat!

Leverontsteking kan je echt helemaal onderuithalen. Wees voorzichtig met wat je eet en drinkt en vooral alcohol moet je mijden, hierdoor wordt de lever meest van al bedreigd.

Perfect recyclagesysteem

Het heeft een belangrijke recyclagefunctie. Denk alleen nog maar aan de spieren waarbij na een sportieve inspanning of een labeurwerkje in de tuin, het melkzuur moet geëlimineerd worden. De lever recycleert heel wat stoffen zodat die nadien weer hergebruikt kunnen worden in het lichaam. Een perfect voorbeeld van recuperatie en recyclage.

De lever produceert eiwitten (aminozuren), maar ook gal, nodig voor de vertering van vetten. Het kan worden ingedikt en opgeslagen in de galblaas. Die produceert zelf geen gal, maar als er een grote vraag is naar galzouten knijpt de gal samen en levert het gevraagde voor de vertering. Vandaar dat mensen die een galblaasoperatie hebben ondergaan waarbij de galblaas verwijderd werd, nog altijd een beroep doen op gal die de lever blijft produceren. Ze moeten enkel wat voorzichtig zijn met de hoeveelheid vetten tegelijk aan dezelfde maaltijd. Anders wordt de vertering een groot probleem.

Grote fabriek

De lever heeft natuurlijk nog meer functies zoals het terug leveren van de bilirubine aan de darmen. Als deze functie gestoord is, wijst dit op een leverprobleem. Die storing kan worden afgelezen in het bloedbeeld na bloedonderzoek. Bilirubine is ook verantwoordelijk voor de gele verkleuring van het oogwit en de huid en de lippen: de indicatie dat de lever ziek is.

De lever produceert ook cholesterol. Ruim 95 percent van de cholesterol in het lichaam wordt door de lever zelf aangemaakt. Dat wijst ook op het belang van deze stof voor het organisme. Daaruit worden ook hormonen en vitamines aangemaakt. Ook de hemoglobine, die ervoor zorgt dat de zuurstof in het bloed kan worden vervoerd, is een product van de lever. Ook stollingseiwitten en vitamine K wordt door de lever aangemaakt. Tenslotte is de lever ook een opslagplaats van glycogeen dat door het lichaam kan gebruikt worden in heel wat processen, zoals bij inspanningen en sportieve prestaties. Onmiddellijk kunnen de spieren een beroep doen op de reserves van glycogeen.

Hepatitis

We zijn er allen van overtuigd dat het grootste aantal slachtoffers onder de mannelijke wereldbevolking geveld wordt door hartinfarct. Dat aantal is inderdaad schrikbarend groot, maar wordt toch ingehaald door sterfgevallen als gevolg van leverontsteking of hepatitis. Vooral in ontwikkelingslanden is dat aantal verschrikkelijk. Hepatitis B velt er mensen als vliegen. Ook in de geïndustrialiseerde wereld is dat zo, maar het wordt meestal bedekt met de mantel der onwetendheid. We zijn allen bang voor aids, maar het maakt lang zoveel slachtoffers niet, hoewel het even besmettelijk is. Voor aids bestaat geen middel, zelfs niet preventief, terwijl dat voor hepatitis wel het geval is.

Lever gezond, helemaal gezond

Een gezonde lever is voor het voortbestaan bijzonder belangrijk. Het is de grootste klier in het lichaam, weegt ongeveer 1,5 kg en slaagt er als een perfecte chemische fabriek in elke drie minuten de complete bloedhoeveelheid van de mens te filteren en van giftige en andere onzuiverheden te ontdoen. Daarenboven maakt het galzouten die nodig zijn voor de splitsing van vetten en de vertering van eiwitten. Daarnaast is de lever verantwoordelijk voor de suikerhuishouding. Als de lever gestoord is, spreekt het vanzelf dat de hele stofwisseling daar hinder van ondervindt en dat de patiënt zich rotslecht voelt. Als de levercellen ontsteken, verharden ze, en sterven ze af: men noemt het levercirrose. Hoofdoorzaak hiervan is alcohol, medicijnen en virussen.

Hoe merk je een probleem?

De lever verzet het werk van een grote fabriek, een hele industrie. Bovendien is het een wonder magazijn van energetische stoffen. Als de lever gestoord is, merk je dat en dat kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zowel ontsteking, besmetting, als beschadiging.

Hoe merk je het? Doorgaans begint het met verval van krachten, misselijkheid, duizeligheid,

Enorme vermoeidheid, depressiviteit, slapeloosheid enz. Ook de vertering verloopt lastig. De huid begint geel te zien, ook het oogwit en de binnenkant van de lippen, terwijl de urine donker kleurt zoals van bruin bier en de ontlasting bleek wordt zoals de kleur van stopverf. Als je dat merkt is het van belang een arts te raadplegen.

Alcohol, de grote boosdoener

Meer dan twee derde van al deze ellende wordt veroorzaakt door alcohol. De hoeveelheid die nodig is om last met de lever te krijgen is eigenlijk zeer klein. Het verraderlijke van de zaak is wel dat je langdurig ongestraft alcohol kan gebruiken, terwijl dan plots het verderf toeslaat. Als je twintig jaar lang elke dag 50 gram alcohol gebruikt, dan heb je beslist miserie. Dat is het equivalent van vier pilsjes per dag. Dan mag je er natuurlijk geen wijn, of zeker geen sterke drank (whisky, jenever) bij drinken, of je bent veel eerder boven die 50 gram.

Toch is de lever ook een prachtig orgaan dat voor zijn eigen herstel kan zorgen. Als je drie maanden lang geen druppel alcohol gebruikt, dan herstelt de lever zich zodanig dat hij weer normaal kan functioneren zodat je er geen last van hoeft te ondervinden. Zelfs als 80 percent van de lever aangetast was, kan 20 percent zich zodanig herstellen dat de functie van de complete lever wordt overgenomen.

Waar moet je op letten?

Je merkt de symptomen wel:

  • Verminderde eetlust, afkeer van bepaalde spijzen zoals koffie en vlees, verval van krachten en later gele verkleuring van de huid, de nagels, de lippen.
  • Daarnaast treden depressies op, jeuk, vermoeidheid en verkleuring van de urine (donker) en bleke stoelgang.

Een zeer hygiënische levenswijze is het enige antwoord. Bovendien moet je echt compleet afzien van alcohol als het minste vermoeden bestaat dat er wat aan de hand is met de lever. Veiligheidshalve moet je zelfs als je lever gezond is, complete alcoholvrije dagen inlassen en zelfs alcoholvrije weken. Beter is nog: helemaal geen alcohol te drinken, want het is een toxische stof die absoluut geen enkel voordeel heeft. Het is verraderlijk en zelfs kleine hoeveelheden beschadigen je gezondheid.

Eet enkel gezonde vetten, let op met suiker, kauw grondig en let op voor virusdragers en besmet bloed. Maar bovenal is alcohol de grote vijand van je lever. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen in dat geval al schaden.

En wil je je lever een dienst bewijzen, dan zijn er prachtige planten in de natuur zoals artisjok, mariadistel, stinkende gouwe, munt, Curcuma, enz…

Een tip: Cardubell van Fytobell die al deze goede stoffen in een prima preparaat heeft verzameld. Ideaal voor de gezondheid van de lever.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Je kan Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer